Blogtour De Stem van de Zee: Interview met Mara Li

Voor de blogtour van De Stem van de Zee, het eerste deel van Het Eiland in de Mist van Mara Li, mocht ik de sEilandindemist-1-final5chrijfster een paar vragen stellen. Zelf heb ik genoten van dit boek (binnenkort staat mijn recensie online op Fantasywereld.nl) en daarom had ik een paar vragen bedacht waar ik graag antwoord op wilde. Zie hier het interview met Mara Li!

 

1. Hoe was het verhaal van Eiland in de mist ontstaan?

Op een hele vreemde manier. Ik had de film Kung Fu Panda gezien (waar ik overigens niet erg van onder de indruk was) en op de één of andere manier was het personage van de bad guy me bijgebleven. Dat is een tijger die lange tijd aan kettingen wordt vastgehouden. Ik begon me af te vragen of ik ook zo’n soort personage kon creëren – een gevangene dus, geen tijger. De volgende vraag was uiteraard: waarom wordt hij gevangengehouden, en waar? Voeg daarbij een willekeurige droom, waarin een jonge man en vrouw door een bos vluchten voor een mysterieuze groep mensen, en dan heb je de ingrediënten van wat later Eiland in de Mist werd. Dat alles was rond oktober 2010, vlak voor Nanowrimo. Ik was wel eens aan een uitdaging toe, dus een serie met meerdere delen leek me wel een fijne kluif. Daarbij moet ik zeggen dat het verhaal heel veel verschillende versies heeft gehad… Alle mythologische lagen kwamen pas stukje bij beetje.

2. In De Stem van de Zee zijn er verschillende genres door elkaar gehaald. Dystopie, een futuristische setting met ouderwetse elementen, fantasy, mythologie… Hoe kwam je op het idee voor deze samenstelling en hoe zorgde je ervoor dat dit bij elkaar paste?

Het is grappig dat veel lezers zich verwonderen over het “historische” gevoel, terwijl het verhaal zich in de toekomst speelt. Voor mij leek het altijd juist wel logisch. Want wat gebeurt er als je mensen grotendeels hun huidige technologie afneemt? Ik denk niet ze dan terugvallen naar de oertijd. Voor de wereld van Nimue en Arthur heb ik altijd gedacht aan de (Pre-)Industriële Revolutie. Dus de mensen op het platteland vallen terug op de dingen die ze met hun eigen handen kunnen bouwen, maar in de grote steden bestaan nog wel wat computers, auto’s en andere geavanceerde dingen. Dat hierbij dingen mis gaan en dat er mensen zijn die misbruik maken van anderen, maakt een verhaal tegenwoordig snel een dystopie. Eigenlijk heb ik dat zelf niet expres zo geschreven. Ik heb het altijd gezien als een sprookjesachtige familiegeschiedenis 😉

De mythologie kwam pas wat later, tijdens de eerste of tweede herschrijfronde. Voor mijn gevoel viel dat allemaal heel makkelijk op z’n plaats, alsof het zo bedoeld was!

3. Je hebt theologie gestudeerd, heeft deze opleiding nog bijgedragen aan je inspiratie voor deze trilogie?

Op een bepaalde manier heeft theologie er inderdaad wel aan bijgedragen. Dat zie je terug in kleine dingen in het verhaal. De oude kerk waar Arthur en Nimue in schuilen is de Sint Gwenhael. Nimue vraagt zich dan af waar al die standbeelden van heiligen eigenlijk goed voor zijn. Als ze in de Ark zijn, vertelt Corentin Nimue dat ze allemaal “draden in het kleed” zijn – hij bedoelt dat ze allemaal onderdeel zijn van een groter verhaal. Ik denk dat ik die verbondenheid met elkaar en de wereld uit de theologie heb opgepikt.

4. In De Stem van de Zee heeft Nimue een hechte band met haar broertje Arthur, het kwam heel hartverwarmend over op mij. Zijn deze hechte familiebanden ook geïnspireerd op jouw leven?

Dank je! 🙂 Ik heb een hele lieve oudere zus, en nog een handvol aan aanverwante halfzussen, en één halfbroer. Maar de belangrijkste reden om de band tussen Nimue en Arthur zo belangrijk te maken is dat dit verhaal voor mij echt een familiegeschiedenis is. Als je oplet, merk je dat Arthur en Nimue een soort weerspiegeling zijn van Rona en Benji, alleen maken zij andere keuzes. Het thema van moeders en dochters, broer en zus, elkaar steunen en elkaar afwijzen, speelt de grootste rol.

5. Hoe was de samenwerking met Storm Publishers bij het schrijven van je boeken? Moesten er nog veel dingen gewijzigd worden of vertrouwde de uitgeverij op je schrijfkunsten?

Storm Publishers was vanaf het begin heel enthousiast over het boek! 🙂 Inhoudelijk hoefde er niet veel veranderd te worden. Alleen was het oorspronkelijke manuscript twee keer zo dik. Dat zou ongeveer zo dik zijn geworden als een gemiddeld Harry Potter-boek… en dat werd wat veel van het goede 😉 Daarom is het nu gesplitst. Het tweede deel heet nu De Roep van Avalon. Maar oorspronkelijk was dat dus één doorlopend verhaal.

6. Onder mijn bloglezers zijn er ook veel beginnende schrijvers die bezig zijn met een verhaal. Wat voor tips zou jij beginnende schrijvers kunnen geven?

Geef nooit op! Ik weet dat het zo langzamerhand een cliché is geworden, maar het is echt waar. Zolang je schrijft, word je steeds beter. Een heleboel dingen moet je ook gewoon zelf ontdekken, dus ik zou ook als tip geven: vertrouw op jezelf en wees geduldig. En als je nog een tip wil die je gelijk kan toepassen (deze moet ik mezelf vaak in herinnering brengen, haha): neem af en toe de tijd om je volgende scene goed te plotten. Dus bedenk eerst wat je écht wilt vertellen, of wat een personage eigenlijk bedoelt/wil. Dan kom je minder snel vast te zitten.

7. Stel dat je zou leven in de wereld van Nimue. Hoe zou je leven dan worden en wat zou je doen?

Pfoe, haha! Dat hangt er vanaf waar ik was geboren. Het liefste zou ik denk ik in één van de dorpjes in de heuvels wonen, lekker boerin zijn, of herder of zo. Of misschien in een stad zoals Saint-Thonan waar de kathedraal staat. In elk geval niet in een grote stad van Centraal-Europa, waar de lucht vies is.

8. In De Stem van de Zee reizen de hoofdpersonages veel. Reis jij ook vaak en zo ja, wat zijn je favoriete vakantieplekken?

De afgelopen jaren heb ik niet veel meer gereisd. Daarvoor ben ik wel in Ierland, Engeland, Schotland en Noorwegen geweest. Door Noorwegen heb ik ook dat gevoel voor het barre, primitieve overgehouden dat je terugziet in het dorpje Gwennec. Mijn mooiste reis was het maken van paardrijtochten in Exmoor, Engeland. Dat had een ontzettend Lord of the Rings-gehalte.

9. Wat vind je naast schrijven ook erg leuk om te doen?

Lezen, natuurlijk 😉 En ik houd van wandelen, de natuur ingaan. Tv series kijken op m’n iPad is ook een grote hobby, haha.

10. Nimue heeft een hele bijzondere geboorte gehad waar ik enorm van opkeek. Was jouw geboorte ook zo bijzonder of was je gewoon geboren thuis/in het ziekenhuis? :’)

Ik heb me altijd afgevraagd of Nimue’s ouders geen hartverzakking kregen toen hun baby eruit kwam; dat kan toch niet veilig zijn? Haha. Ik ben thuis geboren, onder normale omstandigheden. Hoewel het een paar weken van te voren ontzettend zou hebben gevroren. De bomen hingen krom van de ijspegels, zegt mijn moeder. Helaas heb ik dat dus nooit bewust kunnen meemaken 😉

 

Dit waren dan de vragen en antwoorden van het interview! Benieuwd geworden naar De Stem van de Zee? Haal het boek dan snel in huis!

1 reactie

  1. Heel interessant om te lezen! Nu wil ik het boek nog liever lezen 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.