Beter Bloggen Challenge Tips: Grote schoonmaak

Deze maand was ik druk bezig met mijn grote schoonmaak voor de Beter Bloggen Challenge van Joany. waarin ik wat verbeteringen aanbracht op mijn blog. Ik had al verteld welke acties ik heb gedaan en ik moet zeggen dat een hoop gedoe voorkomen had kunnen worden als ik alles vanaf het begin al op een bepaalde manier had gedaan. Mocht je zelf een blog willen opstarten, hierbij wat tips zodat je meteen goed aan de slag kunt en niet na een tijdje een enorme grote schoonmaak moet doen…

 

Categorieën en tags

Als eerste maak je als blogger gebruik van categorieën en tags (dit is op WordPress en ik raad je ook aan om op deze site een blog te maken in plaats van Blogger, want WordPress vind ik zelf stukke beter, vooral als je door gaat naar een eigen domein). Tags zijn een uitgebreide vorm van categorieën. Als categorieën heb ik bijvoorbeeld de Blog Hop, Bloggen (voor de Beter Bloggen Challenge), Book Haul, Wrap Up & TBR (boekgerelateerde artikelen), Book Quotes, Fandom Merchandise, Het Leven van een Fanboy, Mijn Spullen, Music Alphabet, Recensie, SSS, Tags, Tekeningen, TTT, Winactie en YouTube. Probeer het aantal categorieën zo klein mogelijk te maken, dat is wel zo prettig.

Qua tags is het anders. Tags zijn een soort zoektermen voor op je blog, en die zijn veel uitgebreider. Bij elk artikel heb ik met tags de onderwerpen gezet die aan bod komen. Als ik een recensie schrijf, zet ik deze tags altijd neer:

– Recensie

– Titel van het boek

– Eventuele titel van de reeks als het boek deel is van een serie

– De naam van de auteur

– De verschillende genres

– De uitgeverij

Hierdoor kunnen bezoekers makkelijk zien of ik meer recensies heb gemaakt van die serie/auteur/uitgeverij en dergelijke. Mocht je een boekenblog op willen starten, raad ik je zeker aan gebruik te maken van deze tags. De tag ”Uitgeverij” is ook handig als je eenmaal contact probeert te krijgen met uitgeverijen. Wanneer ik een mail naar een uitgeverij wil sturen waarin ik mezelf voorstel, kijk ik meteen op de pagina met de tag van de desbetreffende uitgeverij. Hierbij kan ik meteen zien welke recensies ik al heb gemaakt van boeken die die uitgeverij uitgeeft.

 

Linkjes

Als je een archief of recensiepagina bijhoudt, is het altijd handig als je telkens bijhoudt of alle artikelen erin staan (bijvoorbeeld door wekelijks je nieuwe artikelen na te gaan en deze in te delen in je archief met behulp van linkjes. Zo kunnen bezoekers makkelijk bepaalde artikelen vinden en heb je dus ook de kans dat wat oudere artikelen van je worden bekeken. Mocht je eenmaal over zijn gegaan naar je eigen domein, werken de linkjes niet meer optimaal, aangezien ze nu via een tussenweg naar je site komen. Niet heel erg (het scheelt ongeveer 2 seconden dat iemand op je pagina terecht komt), maar ikzelf heb alle linkjes aangepast.

 

Afbeeldingen

Afbeeldingen werken soms niet altijd mee, dus ga altijd even na of de afbeeldingen in je artikelen het doen. Vooral foto’s die je van internet haalt, kunnen misschien niet goed zijn. Mocht je genoeg tijd en zin hebben, foto’s maken voor recensies van een boek is altijd handig, maar het zou prima zonder kunnen. Daarbij moeten de foto’s dan wel van enig goede kwaliteit zijn, dus een goede camera en eventueel een bewerkingsprogramma is dan wel vereist.

 

Dit waren mijn tips wat de grote schoonmaak betreft. Mocht je vanaf het begin al netjes aan het werk gaan, is dat zo chill, want een grote schoonmaak is echt veel werk. Mocht je een grote schoonmaak doen, deel het gewoon op in deeltaken, want uren lang aan je blog werken met linkjes, pagina’s, tags en meer is best zwaar! Gelukkig heb ik mijn blog nu wel opgefrist en kijk ik uit naar de volgende challenges van Beter Bloggen!

3 reacties

  1. Echt een fijn artikel met goede tips, dankjewel! Vooral de tip over de tags vind ik heel handig, dat ga ik voortaan ook toepassen op mijn blog!

    1. Bedankt, fijn dat het je wat heeft geholpen! 🙂

  2. Dit zijn hele mooie tips Joost 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.