Boekblogexperiment: Steun de boekblogger!

Mijn blog bestaat nu al zes jaar en in de afgelopen jaren heb ik de boekcommunity enorm zien veranderen. Vroeger was er haast niks te doen naast het lezen van YA-boeken (waarvan er niet veel waren), maar sinds Goodreads bekend werd en er langzaamaan Facebookgroepen ontstonden, kwam de community op gang. Bookstagram, boekevenementen (waarbij zelfs vele international auteurs Nederland bezoeken), leesclubs, readalongs en meer, YA is nu echt een ding geworden op social media! Ook boekbloggers hebben een enorme groei meegemaakt. Sommige bloggers van zes jaar geleden bloggen nog steeds, sommige bloggers zijn gestopt en in de loop van de jaren kwamen er ook een hoop bloggers bij. Ik blog al zes jaar met ontzettend veel plezier en passie, maar ik zie wel dat boekbloggers een ”nadeel” ondervinden aan het bloggen. Want hoewel het (boek)bloggen ontzettend leuk is, kan het wel veel tijd en geld kosten als je er fanatiek mee bezig bent. De afgelopen tijd had ik een plannetje in mijn hoofd om hier wat mee te doen, dus bij deze heb ik een experiment dat de boekblogcommunity wellicht drastisch kan veranderen als het goed uitpakt…

Laat ik nog eens benadrukken dat ik het bloggen met ontzettend veel plezier doe, en ook nooit op het oog had om iets aan mijn blog te verdienen. Ik zit dan wel bij het Bol Partnerprogramma en het programma van Bazarow, maar daar krijg ik eerlijk gezegd weinig van. Met heel veel geluk kan ik mijn kosten voor het online zetten van mijn website eruit halen, maar dat is het wel. Zo betaal ik 40 euro voor mijn website per jaar (en dan zit ik nog in een goedkope regeling, momenteel betaal je al minimaal 60 euro om je website online te houden), wat ik met een beetje geluk terugverdien met de partnerprogramma’s. Daarnaast zijn er ook andere kosten die bij een blog horen. Zo betaal je reiskosten voor een evenement en betaal je daar een ticket voor, betaal je een bioscoopkaartje voor een film of heb je een abonnement op Netflix waar je films en series op kijkt. Natuurlijk heb je dat ook zonder een blog, maar bedenk daarbij dat een blogger recensies of verslagen schrijft, wat in principe meer werk is dan een normale lezer/bezoeker/kijker. Niet alle uitgeverijen zijn ook vrijgevig met het opsturen van boeken, dus af en toe koop ik ook zelf een boek om te recenseren. Als ik een wilde gok doe betaal ik 25 euro per maand voor zulke dingen (zoals één boek kopen, met daarbij een abonnement op Netflix en Disney+), en dat terwijl ik er niet betaald voor krijg. Ik schrijf vrijwillig recensies en de tijd die ik kwijt ben aan mijn blog kan wekelijks oplopen tot 20 uur. Stel dat ik 20 uur per week zal werken en een bedrag van 10 euro per uur zou verdienen, mis ik dus 200 euro per week. Ik herhaal: voor mij is dit niet erg en ik doe het juist met veel plezier, maar als je het objectief bekijkt is bloggen erg tijdrovend en betaal je er ook nog voor.

Boekbloggers verdienen momenteel nauwelijks aan hun blog, en degenen die het doen hebben een webshop (wat los staat van het bloggen) of konden via hun blog connecties doen bij uitgeverijen en daar aan het werk. Over het algemeen is een blog niet winstgevend, hoewel je natuurlijk recensie-exemplaren kan krijgen. Aan de andere kant, als een uitgeverij een boek opstuurt, ”werk” je in principe door het maken van een recensie, het maken van foto’s, online promoten en meer. Stel dat je 5 uur een boek leest en daar 2 uur bij optelt voor een recensie/foto’s en dergelijke, heb je toch 7 uur gewerkt. Een uitgeverij betaalt alleen de kostprijs van een boek (gemiddeld 3 euro als milde schatting) en de verzendkosten, maar dat is het. Uitgeverijen hebben ook niet al het geld van de wereld, dus geld vragen voor het recenseren zal ook niet lukken. Welke uitgeverij zou 7 uur aan werk willen uitbetalen per recensie-exemplaar (met het voorbeeld van 10 euro per uur, dus 70 euro per boek dat ze versturen), als er genoeg andere bloggers zijn die met liefde gratis recenseren? Nee, uitgeverijen kunnen het niet aan om elke recensent te betalen, wat ook vrij logisch is.

Maar goed, wat heb je als blogger daadwerkelijk nodig? Je doet het natuurlijk met veel plezier, maar het brengt dus wel kosten met zich mee. Die haal ik er eigenlijk nooit uit, zeker als ik een groot project heb waar ik geld in moet stoppen. Een website online zetten voor een jaar is minimaal 40 euro (en dat is ontzettend laag, het is al gauw 60 of hoger), een banner laten maken is minimaal 50 euro en een mooie camera voor foto’s of video’s is helemaal prijzig. Zo wil ik zelf maar al te graag een podcast maken met goede apparatuur, maar dat bedrag betalen is toch wat te veel (rond de 75 per jaar als je geluk hebt). Je verdient het geld wat je daaraan uitgeeft haast nooit terug, wat echt zonde is. Ik zou dolgraag hele toffe content willen maken voor mijn bloglezers en komen met nieuwe ideeën, maar tenzij je een goedbetaalde fulltime baan hebt is het een risicovolle investering die je met een kleine kans kan terugverdienen. Nu kan je natuurlijk via WordPress of Blogger op een gratis account en zo min mogelijk betalen, maar hierdoor kan je als blog niet enorm groeien.

Om een korte conclusie te geven: boekbloggers bloggen met veel plezier, maar over het algemeen kost het bloggen veel tijd en geld. Bloggers stoppen veel werk in hun website, de lay-out, al hun berichten, social media en contact met uitgeverijen en lezers, maar naast het krijgen van boeken of eventuele interviews krijgen bloggers er weinig voor terug. Bloglezers krijgen alle content gratis en voor niets en lezen blogs met veel plezier, maar ze hoeven er zelf niks voor te doen. Hoewel ik ontzettend blij ben met reacties van bloglezers die genieten van mijn blogs, krijg je als blogger geen materiële waardering in de vorm van een kleine vergoeding, en dat terwijl boekinfluencers (hierbij betrek ik dus ook Bookstagrammers en Booktubers) juist zo veel betekenen voor YA-lezers, want door deze mensen kunnen lezers nieuwe boeken/series/films ontdekken en meer weten over het boekenwereldje! Zouden boekbloggers (en andere influencers in de boekcommunity) niet een bepaalde financiële steun kunnen krijgen om hun blog staande te houden en waarbij ze ook hun blog naar een niveau kunnen tillen? Hoe mooi zou het zijn als bloggers hun eigen website met gemak kunnen betalen dankzij de mensen die genieten van blogs, wat terug kunnen doen voor bloglezers en daarnaast investeringen kunnen maken die in eerste instantie veel kosten? Dat lijkt mij zelf een enorm mooi streven voor de boek(blog)community, dus ik heb de afgelopen tijd nagedacht om een manier te vinden om boekbloggers te steunen en daarvoor ook leuke dingen terug te krijgen. Dit is een experiment wat ik deze maand ga uitvoeren, daarna zal ik de resultaten bekend maken en kunnen er eventueel andere stappen worden gemaakt. Graag introduceer ik je mijn oplossing, en zal ik zelf als experiment een begin maken om te kijken of dit werkt!

Veel podcastmakers en YouTubers krijgen inkomsten door bijvoorbeeld Patreon waarbij mensen kunnen doneren. Hun volgers doneren een kleine bijdrage, zodat deze contentmakers kunnen blijven bestaan. Waarom zou dat niet ook kunnen bij Nederlandse/Vlaamse (boek)bloggers? Stel dat bloglezers die ontzettend genieten van een bepaalde blog een kleine eenmalige of maandelijkse donatie kunnen geven, zodat een blogger zijn/haar website kan betalen en daarnaast kunnen investeren in hun blog. Stel dat bloglezers beloningen krijgen voor hun donatie en hun favoriete blogger ook suggesties kunnen geven voor blogs die ze vaak willen zien. Stel dat boekbloggers al het geld wat ze ontvangen stoppen in hun blog en ervoor zorgen dat hun blog nog leuker wordt voor bloglezers! Als experiment heb ik een account aangemaakt op een soortgelijk platform, waarop je een eenmalige donatie kan geven voor mijn blog. Ik zal alle donaties die ik ontvang, gebruiken voor mijn blog. Als je doneert, krijg je ook beloningen om er zelf ook wat uit te halen, zoals het meestemmen over welke blogs online kunnen komen, je kan mij gekke opdrachten laten doen en zelfs een boek krijgen!

Morgen zal ik een blog online zetten met informatie over dit account en alle beloningen die passen bij bepaalde donaties. En mocht dit platform niet voor jou werken, zouden we altijd kunnen kijken naar een Tikkie die ik naar je stuur. Als jij mijn blog graag wilt steunen en mee wil helpen met het uitbreiden ervan, zou dat echt super zijn! Ik zal niks in eigen zak steken, maar juist alle donaties omzetten in investeringen voor mijn blog, waar je morgen meer over leest. Deze maand zal ik kijken wat er gaat gebeuren qua betalingen. Zijn er bloglezers die het over hebben om een klein bedrag over te maken met wat leuks ervoor terug, of is de boek(blog)community (of zijn mijn fanatieke bloglezers) niet zo enthousiast genoeg om bij te dragen aan een boekenblog? Zou de boekcommunity kunnen doorgroeien naar een community waarin lezers hun contentmakers steunen en ervoor zorgen dat de YA-groep nog meer eruit kan halen dan ervoor? Ik ben zo benieuwd of dit experiment gaat werken!

Vanaf morgen komt alles online te staan en deze maand zal ik zo veel mogelijk promotie doen om donaties binnen te halen. Help mij bepaalde doelen te behalen, of betaal juist voor leuke extra’s waarmee ik kan leuke nieuwe dingen kan regelen voor mijn blog! Na deze maand zal ik transparant zijn en laten zien wat de resultaten zijn, maar ook wat ik allemaal zal doen met de donaties die ik heb ontvangen. Mocht dit experiment echt geslaagd zijn en als er veel donateurs zijn die een klein bedrag willen overmaken om een boekblogger als ik in het zonnetje te zetten, kan dat echt voor grote veranderingen zorgen voor boekbloggers!

Vind jij dat boekbloggers het verdienen om kleine donaties te krijgen van hun bloglezers in ruil voor leuke beloningen, of denk je dat dit experiment tot niks gaat leiden? Ik denk zelf dat het alle kanten op kan gaan, dus ik wacht met spanning af wat er gaat gebeuren. Boekbloggers bloggen al jaren met veel plezier en schrijven met alle liefde recensies, columns, lijstjes en geven hun lezers informatie over al het boekennieuws, hoe leuk zou het zijn als ze daar een kleine waardering van hun lezers voor krijgen, en deze waardering om kunnen zetten in dingen waar hun bloglezers ook wat aan hebben! Kijk dus vooral morgen op mijn blog, denk dan na of je een kleine donatie ziet zitten en dan weten we na deze maand of deze manier ervoor zorgt dat bloggers zonder kosten en zonder zorgen om geld veel tijd in hun blog kunnen stoppen!

Wat vind jij van dit experiment? Laat het me weten, en opper vooral je suggesties/ideetjes via een reactie of een berichtje via social media. En mocht je nu al nadenken over een eventuele donatie, ben ik je voor eeuwig dankbaar!

27 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

 1. Mooi project, Joost. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken. Veel succes!

  1. Dank je wel Anouk, ik ben ook heel benieuwd wat hier uit gaat komen! 🙂

  • Lauranne op juli 7, 2020 om 9:38 am
  • Reageer

  Prima idee Joost! Succes!

  1. Thanks! 🙂

 2. Wat een tof project! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken. Ik snap het ook helemaal. Een recensie-exemplaar opgestuurd krijgen is natuurlijk hartstikke leuk, maar er gaat zoveel tijd in zitten met het lezen, recenseren, foto’s maken en op andere manieren promoten. Op het moment dat ik daarnaast ook gewoon een baan had, zag ik door de bomen het bos niet meer en heb ik het recenseren op een erg laag pitje gezet. En nu doe ik het gewoon allemaal op mijn eigen tempo. Succes met dit project in ieder geval!

  1. Dat snap ik helemaal! Het is inderdaad heel veel werk, zeker als je het naast een baan doet. Mochten boekbloggers door hun lezers er in ieder geval iets minder geld in hoeven te stoppen, zou dat denk een hele verademing zijn (en dat laat ook duidelijk zien dat je lezers je blog onwijs waarderen, zorgt ook voor motivatie om te bloggen)! 🙂

 3. Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik hier van moet denken Joost. Ergens snap ik het wel dat boekbloggers graag uit de kosten willen geraken maar wat voor mij een recensie van een blogger onderscheidt van een boekbespreking in een krant of magazine is dat bloggers er niet voor betaald worden en dat ik daardoor meer vertrouwen heb in het feit dat ze eerlijk hun mening verwoorden zonder dat ze zich moeten intomen uit schrik dat hun werkgever het niet met hen eens zou zijn. Voor mij persoonlijk is het ook een pluspunt dat er geen inmening aan te pas komt. Indien ik een vergoeding zou krijgen zou ik ook meer verplicht voelen om vaker te bloggen of over specifieke zaken en nu kan ik puur voor mezelf besluiten dat het even teveel is en dat ik mezelf dus twee weken blogvakantie cadeau doe.

  1. Ik snap je punt op het gebied van ”verplicht voelen” helemaal, ik denk ook niet dat dit systeem voor elke blogger van toepassing is (ik blog al jaren fanatiek, dus ik heb het idee dat het geen extra druk op gaat leggen, maar snap dat dat voor anderen niet het geval is). Het punt over betrouwbaarheid snap ik alleen iets minder, want de donaties zijn alleen van je lezers/volgers, niet van een uitgeverij (want die betaalt je niet). Ik heb het idee dat je door donaties van lezers nog betrouwbaar kan blijven, aangezien het geld niet in eigen portemonnee wordt gestoken, alleen in je blog (dat ga ik in ieder geval doen, als blogger kan je daar wel voor kiezen). Je wordt niet betaald voor je recensies zelf door uitgeverijen, dus het lijkt mij dat hierdoor de betrouwbaarheid van een recensie er niet op achteruit gaat, of heb ik dat verkeerd?

   1. Het stukje over betrouwbaarheid was een reactie op de derde alinea van je blogpost. Wanneer je door lezers gesponsord wordt is het inderdaad een ander verhaal.

    1. Ah goed om te weten 🙂

 4. Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe ik hierover moet denken. Boekbloggen is een hobby en ik zou er eerlijk gezegd nooit geld voor durven vragen, tenzij ik er een fulltime job van wil maken. Bloggen doe je in mijn ogen omdat je het graag doet. Ik vertrouw ook op de meningen van bepaalde boekbloggers dus ik weet niet of ik die meningen nog vertrouw als ze er plots geld voor zouden krijgen. Ik snap wel dat je uit de kosten wilt raken maar ik weet niet of dit nou de juiste manier is. Ik hoop echt dat het je lukt, dus ik ben benieuwd naar de resultaten maar zelf zou ik het nooit willen. Het is een hobby en een passie en ik doe het met veel plezier gratis en op eigen kosten naast mijn andere verplichte taken. Veel succes 🙂

  1. Ik snap helemaal dat het niet iets voor jou is, denk ook niet dat elke blogger zo’n systeem zou willen invoeren. Wat betrouwbaarheid betreft: als je alleen kleine donaties krijgt van je lezers, denk ik niet dat dat je mening van boeken zal beïnvloeden (je wordt niet betaald door de uitgeverij die jou een boek opstuurt). Het is ook niet dat ik donaties eis/vraag, het is meer dat ik de optie geef aan lezers mochten ze mijn blog zo leuk vinden, dat ze daar een klein beetje aan mee willen helpen 🙂 Een fulltime inkomen zal het inderdaad nooit worden haha, dit systeem is er alleen om kosten uit te halen die je in een blog stopt. In augustus zal ik in ieder geval alle resultaten laten zien 🙂

  • Dave op juli 7, 2020 om 11:57 am
  • Reageer

  Hoi Joost, prima om mee te experimenteren! Paar tips: Zorg voor duidelijke doelen (met zoveel geld kan ik x doen) en voltooi die ook. Kijk of je je donateurs wat extra’s kan geven (persoonlijk bericht eens in de week, mee laten stemmen over projecten , zoals moet ik eerst boek x of boek y doen) en blijf vooral ook plezier houden. 🙂

  Veel succes!

  1. Thanks Dave! Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat lopen 🙂 Ik heb inderdaad al je tips toegepast, dus de doelen en de extra’s staan al vastgesteld! 🙂

 5. Mooi artikel Joost, snap het ook heel goed. Ik schrijf met liefde en besteed al snel drie uur aan één artikel (inclusief foto’s maken, etc.), maar ben al wel snel parttime aan het werk.

  Ben erg benieuwd hoe dit project uitpakt.

  1. Dank je wel Jessica, een blog is soms wel echt een parttime baan als je het echt goed wil aanpakken, het zou mooi zijn als je in ieder geval de kosten eruit kan halen 🙂

 6. Als iemand die ook x uur per week aan haar blog besteed, kan ik hier alleen maar achter staan. Vooral als je ziet hoeveel andere soort blogs kunnen verdienen…

  1. Boekbloggers verdienen inderdaad echt niks als je het vergelijkt met andere niches, hoewel die ook werken met bedrijven die iets meer geld hebben om uit te geven. Wie weet dat dit alternatief ervoor kan zorgen dat boekbloggers ook hun kosten eruit kunnen halen! 🙂

  • Thea op juli 7, 2020 om 10:28 pm
  • Reageer

  Hoi Joost,

  Ik snap je dilemma en ik sta er helemaal achter dat je als boekblogger en als bookstagrammer heel wat uurtjes kwijt bent aan lezen recenseren en fotos maken. Het is gratis publiciteit voor auteurs en uitgeverijen. Zij willen dat de boeken gelezen en verkocht worden. Zij hebben een marketing team in huis die promotie van de boeken doen op een voor hun voordelige manier. Laat ik een rekensommetje doen en dan ga ik aan de lage kant zitten, €3 per gelezen uur. Ik doe gemiddeld 5 uur over een boek. Dus dat is dan €15. €5 voor een goede foto dan zit je op €20 en laat de recensie schrijven ook eens €5 kosten dan hebben zij voor €25 hun boek gepromoot. En jij een gratis boek. Maar dan is de kans groot dat ze een positieve recensie verwachten. En jij het boek bagger vindt en er maar moeilijk doorheen kunt geraken, dan kun je dat niet eerlijk zeggen. Dat neemt weg dat als je recensie goed is dat de uitgeverij daar best wat geld in mag investeren. Daarom haal ik mijn boeken uit de bieb en als ze echt goed zijn haal ik ze alsnog bij de boekhandel. Ik zit wat dat betreft dicht bij het vuur omdat ik in de bieb werk. Maar ik ben er niet zo voor dat anderen gaan bepalen wat ik op insta en straks wellicht weer op mijn boekblog ga zetten. Maar succes met je experiment.

  1. Dat is ook zeker een optie! De extra’s (zoals meebepalen over de content op iemands blog) kan inderdaad een minpunt zijn, ik ga zelf vooral mijn eigen suggesties geven (ik heb namelijk nog 20 blogs als reserve staan) voor blogs die online kunnen komen 🙂 Dank je wel!

    • Thea op juli 8, 2020 om 5:20 pm
    • Reageer

    Ik denk ook dat uitgeverijen er mee moeten dealen dat er ook lezers zijn die het boek niet mooi vinden en dat ook eerlijk zeggen.

    Beter zou het zijn als uitgeverijen een bookstagram team hebben die ze dan een vergoeding geven. Dan zijn de blogprobemen opgelost.

    1. Ik denk ook wel dat de meeste uitgeverijen hier rekening mee houden, maar dat een lichte betaling voor recensenten iets te ver is.
     Als ik over een Bookstagram team nadenk, weet ik niet of dat ook werkt. Zij lezen ook het boek en moeten wel een tekst bij een foto plaatsen, waar ze dan ook niet volledig eerlijk over durven te zijn als ze het niks vinden. Het zou natuurlijk gek zijn als Bookstagrammers een boek promoten zonder hem te lezen of zonder dat ze hun eigen mening naar voren brengen. Blijft lastig!

 7. Ik snap jou standpunt eigenlijk wel Joost.

  Mijn blog is ontstaan als hobby en om toch iets nuttigs met mijn tijd te doen. Ik zou er dus niks aan hoeven te verdienen.

  Echter zie je in vele andere niche zoals eten en drinken en lifes stijl dat bloggers goed kunnen leven van hun blog. Dus waarom zou dat met een boekenblog niet kunnen? Boeken is misschien een kleinere markt maar wij stoppen net zo veel tijd en energie in onze blogs.

  Werken kan ik niet door mijn lichamelijke en geestelijke klachten. Maar bloggen doe ik op mijn tempo op dagen dat het wat beter met mijn gaat. Hoe fijn zou het dan zijn als ik een beetje inkomsten uit mijn blog kon halen. Op die manier zou ik dan niet afhankelijk zijn van een uitkering (En de mensen die daarvoor belasting betalen) En zou ik zelf mijn centjes weer kunnen verdienen.

  Dus hoewel ik ook snap dat veel mensen zeggen bloggen is een hobby en ik daar aan de andere kant ook achter sta. Snap ik ook de andere kant waarom andere blogs wel en wij niet

  1. Bloggen is inderdaad een hobby, maar de ongelijkheid tussen niches is wel erg opvallend. Echt inkomsten gaan we er nooit uit halen, maar ik ben benieuwd of dit iets oplevert! 🙂 Elke blog(ger) is anders, dus ik snap ook beide punten (ik ben daarom ook niet helemaal voor het donatiesysteem, maar ik wilde het graag uitproberen!).

 8. Ik snap je punt wel, Joost. Als je boekenblogs vergelijkt met andere nicheblogs lijkt de verhouding nogal scheef: zij hebben zo op het eerste gezicht meer mogelijkheden voor samenwerkingen en om van hun blog te leven. En ja: bloggen kost, met alles wat er bij komt kijken voor een blogpost online staat of een blog succesvol draait, veel tijd en inspanning.

  Toch ben ik het niet met je eens. Mijn boekenblog is voor mij een enorme passie en alles eraan – foto’s maken en bewerken, schrijven, inplannen, quoteplaatjes maken etc – vind ik enorm leuk en doe ik met heel veel plezier. Het heeft nog nooit als werk gevoeld en zo zou ik het ook nooit willen zien… en ik zou er ook nooit betaald voor willen krijgen. Ik wil namelijk zelf alle vrijheid behouden: ik wil van gedachten kunnen veranderen, wil een tijdje niet kunnen bloggen als ik geen zin of tijd heb, ik wil mijn contentstrategie kunnen omgooien en ik wil volledig vrij zijn om te schrijven en te publiceren wat ik wil, om beeldmateriaal te maken op mijn eigen manier enzovoorts. Sterker nog, dat is ook de reden dat ik nauwelijks meer voor uitgevers recenseer: ik wil de vrijheid behouden om toch iets anders te gaan lezen dan dat recensie-exemplaar.

  Daarnaast heb ik het altijd zo gezien: ik investeer in mijn blog. Dat doe ik met tijd, met liefde, met energie, met inzet en soms, maar dat gebeurt niet vaak, met geld. Ik investeer erin omdat ik weet dat ik word terugbetaald in de vorm van voldoening, nieuwe energie, plezier en een geluksgevoel omdat ik doe wat ik geweldig vind om te doen. Het betalen voor hosting en een lay-out zie ik ook als een investering, net zoals een abonnement op Canva en BeFunky voor het maken van mooie visuals, maar daar hoef ik niet materieel iets voor terug te krijgen. Het gevoel van voldoening is voldoende. Ik denk echter ook dat het belangrijk is om te benadrukken dat dit niet hoeft: ook met een gratis domein en een gratis theme en gratis plug-ins kun je prima professioneel bloggen, en ook als je stockfoto’s of eigen foto’s gebruikt zonder bewerkingstools waar je voor betaalt kan je blog van prima kwaliteit zijn. Blogsucces heeft mijns inziens veel meer te maken met wat je er zelf van maakt dan met hoeveel geld je erin steekt.

  Ook is het bij mij nooit zo dat ik een boek koop om het te recenseren. Ik koop boeken die ik graag wil lezen, net zoals dat ik abonnementen heb op streamingdiensten en bioscoopkaartjes koop omdat ik bepaalde films of series graag wil zien… en het recenseren komt pas daarna, maar nooit als reden an sich om iets te kopen.

  Ik vind het een heel interessant onderwerp om over na te denken, maar ik denk dat als je als boekblogger geld zou willen verdienen, je het in een andere hoek zou moeten zoeken. Bijvoorbeeld door zelf boekenfoto’s te maken en die als stockfoto’s te verkopen aan bloggers die geen tijd hebben voor fotografie, door workshops te geven en daar entree voor te vragen, door advertenties op je blog te plaatsen, door een podcast te maken en die te verkopen, misschien door een ebook met tips te schrijven en dat te verkopen… en ik denk ook dat er in de boekenwereld best mogelijkheden zijn voor samenwerkingen. Je zou bij uitgevers kunnen freelancen als adviseur op het gebied van samenwerking met bloggers, je zou ambassadeur van een uitgeverij of boekhandel kunnen worden, je zou het hogerop kunnen zoeken en op een betaald platform over boeken en lezen kunnen gaan schrijven, je zou evenementen kunnen organiseren… die mogelijkheden zijn er volgens mij wel.

  Als laatste: misschien ben ik er een beetje ”ouderwets” in, maar ik vind nog steeds dat het mogen ontvangen van recensie-exemplaren in ruil voor een eerlijke recensie betaling genoeg is, zeker als je nagaat dat je dan dus minder geld kwijt bent aan boeken maar wel de boeken kunt lezen die je anders zelf had gekocht omdat je ze wilde lezen. Ik vind het nog steeds een eer om boeken van uitgevers te mogen ontvangen en om ze blij te maken met een (kritische) recensie en ook dat is een terugbetaling in voldoening voor mij.

  Zo, een heel epistel haha. Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik vind het een interessant idee en ik denk dat je er misschien wel verrassende ontdekkingen door zou kunnen doen, en als het voor jou goed voelt is dat prima. En nogmaals: ik snap het idee van een uit de hand gelopen hobby waar je graag je werk van zou willen maken omdat je er al zo veel aan werkt. Maar het zou absoluut niets voor mij zijn.

  1. Ik snap je punt ook volledig! Ik weet ook niet of ik dit systeem volledig ga doorzetten (ik vermoed ook dat er alleen donaties komen in het begin van de periode, aangezien het eenmalige donaties zijn), maar ik vind het wel interessant om uit te proberen 🙂 En bloggen an sich geeft mij ook genoeg voldoening, ik vroeg me vooral af hoe het zou zijn als bloggers de mogelijkheid zouden krijgen om in ieder geval hun kosten eruit te halen (aangezien we toch veel voor de boekenwereld betekenen). Ik denk ook dat andere mogelijkheden voor eventuele inkomsten te doen zijn (zo kon ik met twee workshops die ik gaf een klein extraatje krijgen), hoewel de meeste uitgeverijen waarschijnlijk niet snel veel geld kunnen/willen ophoesten voor een blogger. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe het uitpakt! 🙂

 9. Hi. Zowel de voor- als tegenargumenten van voorgaande reacties lijken me terecht en relevant. Een positieve recensie op de website van een boekblogger is voor een auteur en zijn nieuwe boek een goede manier om promotie te maken uiteraard. Maar dan moet alles zo zijn dat je vertrouwen hebt in de eerlijkheid en onpartijdigheid van de blogger. Ik heb een nieuw boek uitgebracht. Dit is het beste is dat ik ooit gedaan heb. Je weet hoe alles soms als bij wonder in mekaar past en je plots tegen het perfecte resultaat aankijkt. Nu moet de wereld het ontdekken. Eigenlijk moet ik ervoor zorgen dat mijn smoel op de tv komt maar voorlopig blijf ik liever onbezoedeld. Ik stuur het boek op naar journalisten, schrijvers, bloggers en hoop dat de positieve, ja, enthousiaste reacties zich vermenigvuldigen. Het boek is pas drie maanden uit. Het heet “In de ban van het hart”. Mijn naam is Bert Gorissen.
  Heb je interesse in een SPANNENDE toekomstroman die ons daarenboven op een schokkende manier confronteert met de actuele politieke en morele realiteit, dan stuur ik kosteloos en zonder verplichting van jouw kant een exemplaar op naar je postadres. Als ik niets hoor, zal ik niet gaan zeuren. Ik heb vertrouwen.
  Warme groet,
  Bert

 1. […] ik al laat ik ook eens op een rijtje zetten wat bloggen mij zoal kost! Maar nu verscheen er bij Joost een blog over donaties en daar had ik ook zo mijn gedachten over. Ik liet het allemaal even […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.