Boekblogexperiment-update #2: Mijlpaal bereikt!

Een paar weken terug begon ik aan een gewaagd experiment voor mijn blog, wat behoorlijk veel discussies heeft veroorzaakt onder bloggers. Ik was benieuwd of een donatiepagina voor een blogger zou werken, dus ik zette een Ko-fi pagina op en had een eerste doel neergezet: het verlengen van mijn domein voor een jaar. Nu is de maand bijna voorbij, en kan ik melden dat deze mijlpaal is bereikt!

Na deze maand heb ik dus 40 euro opgehaald, waarmee ik mijn domein met een jaar kan verlengen (maar bij andere bloggers ligt dit bedrag hoger). Ik had totaal niet gedacht dat ik dit bedrag binnen zou halen, maar toch waren een paar geweldige donateurs (met name Ever After Print en Michael van Geeklove) die mij steunden met een bijdrage. Deze donatiepagina heeft dus zeker gewerkt, maar nu is het nog te zien of dit op de lange termijn blijft werken. Maar goed, het eerste doel is gelukt! Ik wilde eigenlijk na deze maand de pagina verwijderen, maar voor nu laat ik het online staan, om te zien of er later nog donateurs zullen zijn. Bij het menu hierboven zie je een pagina om mij te steunen. Hierin licht ik mijn manieren toe waardoor je mij kan steunen, maar donaties zijn uiteraard compleet vrijwillig! Ik zal hoe dan ook blijven bloggen, het is alleen voor lezers die graag een klein bedankje willen geven. Je kan me uiteraard ook steunen door via mijn site wat te bestellen op Bol of Bazarow, maar reageren op mijn blog, mij een berichtje sturen of een blog delen is natuurlijk ook al mooie steun!

Nu kan ik natuurlijk niet garanderen dat een donatiesysteem bij andere blogs werkt (het is maar net de vraag of je volgers hebt die wat willen doneren, of je genoeg volgers hebt en hoe je de pagina voor het doneren opzet etc.), maar het is dus mogelijk. Ik vind daarom nog steeds dat donatiesystemen niet essentieel zijn, maar dat het taboe rondom kleine inkomsten krijgen via je blog weg mag. Er zijn immers genoeg bloggers die bijvoorbeeld meedoen met partnerprogramma’s, of een advertentie op hun site hebben staan of samenwerkingen hebben met bedrijven waar ze wat mee verdienen. Daarbij mag elke blogger zelf bepalen hoe hij/zij een blog inricht. Mocht je geen inkomsten willen en het puur als hobby doen? Dat is helemaal oké. Ben je toch benieuwd naar bepaalde inkomsten, is het je goed recht om dat uit te proberen. Natuurlijk kan de betrouwbaarheid van je blog misschien dalen (als je bijvoorbeeld een product zeer positief beoordeeld waar je voor betaald hebt gekregen), maar het is aan de lezer de keus of hij/zij de blog blijft lezen. Daarbij hebben andere niches sowieso een donatiesysteem (bij andere soort blogs of bij podcasts wordt het altijd gedaan), dus binnen de boekenniche zou het best geaccepteerd mogen worden. Ik vind het in ieder geval super interessant om alle meningen van andere bloggers te horen (hier heb ik ook een uitgebreide blog over geschreven, en ik verwijs ook graag naar de blog van Book Some Tea die een genuanceerd artikel heeft geschreven over dit taboe), hoewel ik ook van mening ben dat elke blogger de vrijheid heeft om bepaalde inkomsten te krijgen. Ik heb nog steeds geen droom om echt geld te verdienen met mijn blog (daar is de boekblogniche gewoon te klein voor), maar ik sta er voor open om financiële steun te ontvangen, en als blogger mag je best eens kijken naar andere opties om je kosten van je blog terug te verdienen. En mocht er geen financiële steun zijn, is dat uiteraard geen probleem. Mijn liefde voor het bloggen is al genoeg om met veel plezier te blijven bloggen, want het is heerlijk om mijn enthousiasme voor fandoms te delen met de wereld.

Ik heb in ieder geval genoten van het feit dat de boekenwereld even opbloeide, en ik doe ook vooral de oproep naar (boek)bloggers om die levendigheid erin te houden. Ik host bijvoorbeeld de Friday Five (een wekelijkse rubriek waarin er elke vrijdag lijstjes van vijf worden gemaakt), en je mag daar uiteraard aan meedoen! Ik sta ook open voor andere leuke samenwerkingen om andere bloggers te promoten (zoals een leuke gastblog, een buddyread van een boek die we beiden recenseren of een leuke discussie-blog), want we kunnen elkaar enorm helpen! Ik denk ook dat er zat belangrijke onderwerpen in de boekenwereld zijn die we nog kunnen bespreken. Zo had Audrey (The Confessions of a Booknerd) een ijzersterk artikel over YA-boeken en diversiteit en wat er beter zou kunnen bij YA-boeken en uitgeverijen, maar zijn er ook andere onderwerpen die best groot waren binnen de boekenwereld, maar waar ik eigenlijk weinig over las (niet dat dat echt moet, maar een paar jaar geleden zouden zulke onderwerpen wel meer worden besproken bij verschillende blogs). Artikelen over Black Lives Matter waren er vrij weinig, of artikelen over of we Harry Potter eigenlijk nog wel leuk mogen vinden na de transfobische tweets van J.K. Rowling (wat erg past bij de discussie: mogen we het werk los zien van de maker?). Het zou heel mooi zijn als de boekcommunity onderling nog meer interactie krijgt, want ik denk dat dat de laatste jaren wel wat minder is geworden. Ik probeer de komende tijd in ieder geval veel reacties te plaatsen op andere blogs, dus doe vooral mee en maak de boekcommunity leuker dan ooit tevoren!

Daarbij vind ik het ook grappig om te zien hoe de boekcommunity en juist buitenstaanders naar dit donatiesysteem kijken. Zo kreeg ik de opmerking dat de manier waarop ik de Kofi-pagina bekend maakte juist niet goed was (het hele uitleggen was niet de goede manier, het had juist subtiel moeten zijn), terwijl ik van vrienden (die niet in de community zitten) juist zeiden dat ze zo’n uitlegblog juist essentieel vinden, omdat ze anders niet zouden weten waarom ze een donatie zouden geven. Het hele idee van een donatiesysteem was ook wellicht wat opgeblazen, maar de passie die daardoor er vanaf kwam schudde de boekenwereld wel los, wat heel mooi is!

Hoe je er ook tegenaan kijkt, ik ga nog even door met deze ”fooienpot”. Mijn donateurs hebben een paar suggesties gegeven voor recensies (die ik ook zeker ga schrijven), maar ik merk dat ze niet intensief willen bepalen wat op mijn blog komt. Dat is ook fijn, zo zie je dat donateurs het vooral doen als bedankje, en niet om mijn blog een bepaalde kant op te sturen. Nu is de vraag of er donaties blijven komen op de lange termijn, dus voor nu blijft de pagina online. Wie weet dat ik ooit nog een update maak over een paar maanden (dan is waarschijnlijk duidelijk of donaties blijven komen), maar voor nu ben ik heel blij met de steun die ik heb gekregen! NerdyGeekyFanboy blijft in 2021 dus gewoon bestaan, dat is al een prestatie op zich! Ik moet nog even wachten op het overmaken van het geld (dit is als het goed is op 1 september), en dan zal ik zo snel mogelijk mijn domein verlengen voor een jaar. Mijn blogperiode is dus nog lang niet voorbij, op naar meer leuke blogs over al mijn favoriete fandoms!

2 reacties

1 ping

  1. Ik mis inderdaad een stukje interactie onderling, en dat vind ik jammer. Ik heb deze zomer voor de tweede keer een serie ZomerLezen op mijn blog, en dat doe ik samen met een collega-blogger die rond dezelfde tijd gestart met bloggen als ik. Wij reageren ook altijd op elkaars blogs, maar ik merk dat dat bij collega-bloggers vaak minder is. Afgezien van dat reacties natuurlijk superleuk zijn en een blijk van waardering voor je blog, kun je door de reacties van anderen ook weer op nieuwe ideetjes komen om te bloggen. Die mogelijkheid ‘ontneem’ je elkaar door niet te reageren op elkaars blog, en dat is jammer.

    Daarnaast is het misschien leuk om af en toe een soort ‘tikkertje’ met elkaar te spelen: blogger A krijgt een vraag van blogger Z, geeft antwoord op die vraag in een blogpost en stelt onderaan de blog een nieuwe vraag die blogger B moet beantwoorden in een post, en blogger B stelt dan weer een vraag aan blogger C, die werkt dat weer uit en stelt weer een vraag aan de volgende blogger, enz. Ook dat zorgt voor interactie.

    1. Ah, zo’n samenwerking is echt erg leuk! Hopelijk gaat dat vaker gebeuren tussen bloggers, lijkt me geweldig als bloggers onderling vaak met elkaar samenwerken en de community naar een hoger niveau tillen! En mocht je ooit het tikkertje-idee willen opzetten, hou ik me graag aanbevolen! 🙂

  1. […] zijn blog. Het was een interessante en vooral gezellige sparringssessie. Hij schreef er later een super interessant artikel over. De reden dat wij nog steeds een Ko-fi button hebben op de site, komt door Joost. Wat had ik […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.