Boekblogexperiment-update: Nu al geslaagd!

De afgelopen week heb ik wat opschudding veroorzaakt in de boeken(blog)wereld. Dinsdag maakte ik een boekblogexperiment online, waarin ik een Ko-fi pagina zou aanmaken waar bloglezers een kleine donatie zouden kunnen achterlaten als ze dat willen. Ik had voornamelijk aangedikt dat een blog geld kost en dat je op deze manier eventueel de kosten van een blog eruit kan halen, terwijl je door de donaties wat terug kan doen voor de donateurs. De bom ging los, want er werd veel gesproken over dit onderwerp op social media. Andere bloggers maakten een eigen blog over dit onderwerp, op Instagram en Twitter kreeg ik berichten en ik kreeg zelfs verwijten te zien (”Tsjongejonge, hoe durft hij!”). Ik bundel graag alle reacties van alle blogger en lezers, want ik vind de reacties op dit onderwerp heel fascinerend! Het experiment zelf maakt niet veel uit voor mij, ik was vooral benieuwd wat het zou veroorzaken binnen de community. Op dat punt is het experiment echt geslaagd, want ik de boekcommunity en de interactie tussen bloggers bloeide helemaal op!

Ik kan in ieder geval beginnen met het melden dat dit experiment niet bedoeld was om daadwerkelijk geld te verdienen. Sterker nog, ik had gewoon verwacht dat niemand wat zou doneren, en dat zou ik ook helemaal prima vinden. Ik had ook verwacht dat ik wat tegengeluiden zou krijgen, vandaar dat ik mijn blog dinsdag ook iets heb aangedikt zodat de discussie werd gestart. Ik wilde dit project starten om te kijken of je met dit systeem kosten eruit kan halen, ten tweede heb ik ook niet de behoefte om geld te verdienen (ik blog al zes jaar zonder er wat voor te krijgen, afgezien van affiliate links, als ik echt geld wilde verdienen had ik wel veel eerder zo’n systeem opgezet). De econoom in mij was erg nieuwsgierig, maar na deze maand zal het project sowieso stoppen. Ik ben in ieder geval blij met alle reacties die het heeft gebracht, want dit laat zien dat de boekcommunity nog steeds levendig is!

Edit: Met dank aan een reactie van Merel (hieronder het artikel) kan je ook uit deze aanpak (eerst een blog over het experimenten, dan het bekend maken van de Kofi-pagina) zien dat het niet werkt, maar dat wellicht een subtiele link/widget naar een Kofi-pagina wel zou werken. Ikzelf heb niet de behoefte om dit uit te proberen, maar ik ben wel heel nieuwsgierig of een boekblogger eventueel donaties zou krijgen als hij/zij subtiel een Kofi of Patreon-pagina zou aanmaken. Nu is de vraag of a) bloggers dit willen doen na de vele reacties en meningen op een Kofi/Patreon-account, en b) of er echt inkomsten zullen komen bij een boekblogger.

Ik zal wat quotes noteren van voor- en tegenargumenten van bloggers/lezers. Mocht jouw reactie erbij staan en wil je dit liever niet, laat het me weten! Ik wil ongemak voorkomen, dus als je geen behoefte hebt om jouw reactie op mijn blog te zien staan kan ik hem verwijderen of in ieder geval je naam weglaten. Mijn intentie is ook vooral niet om mensen aan te vallen, want ik ben juist geïnteresseerd in alle meningen en vind het onwijs gaaf dat de reacties zo verdeeld zijn. Laat het dus ook vooral weten als je bepaalde uitspraken kwetsend vindt overkomen, want die uitwerking wil ik zeker niet opwekken.

Laat ik ten eerste de argumenten voor belichten, want op het begin kreeg ik vooral reacties van mensen die dit experiment wel konden begrijpen.

Mijn blog is ontstaan als hobby en om toch iets nuttigs met mijn tijd te doen. Ik zou er dus niks aan hoeven te verdienen.

Echter zie je in vele andere niche zoals eten en drinken en lifes stijl dat bloggers goed kunnen leven van hun blog. Dus waarom zou dat met een boekenblog niet kunnen? Boeken is misschien een kleinere markt maar wij stoppen net zo veel tijd en energie in onze blogs.

Melanie (Bookstamel)

Over het algemeen hebben boekbloggers geen ambities om geld te halen uit hun blog, maar zijn er veel reacties (zo ook Vivian van The Book Review en Emmy van Zon en Maan) die melden dat andere soort bloggers (zoals lifestyle of beautybloggers) wel veel geld verdienen aan hun blogs. Voor zulke bloggers begon hun blog wellicht ook als hobby, maar is het zo gegroeid dat er een verdienmodel achter zit. Dat wij boekbloggers dat niet kunnen doen is natuurlijk scheef, want sommige bloggers werken net zo hard aan hun blogs als bloggers in andere niches. Nu is onze richting gewoon niet een richting waar veel geld in te verdienen valt, maar is het wel gek als je erover nadenkt.

Ik denk dat Joost en ik het over een ding eens kunnen zijn; het taboe van geld verdienen met een boekenblog mag er nu eindelijk wel eens vanaf.

Joany (Cravingpages)

Nu heerst er ook een enorme taboe over geld verdienen met je boekenblog (bij de tegens zie je daar meer over), wat ik zowel een goed als slecht iets vind. Het is goed dat boekbloggers zo passievol zijn en met veel plezier blogs schrijven, zonder daar een vergoeding voor krijgen. Dat is voor uitgeverijen, boekhandelaren en andere leesorganisaties ontzettend fijn! We doen het omdat we het leuk vinden, zijn niet op zoek naar geld en delen onze liefde voor boeken (waaronder ik ook, want ik blog voornamelijk om mezelf en het verspreiden van enthousiasme voor fandoms). Aan de andere kant is het wel heftig dat er zo hard word ingegaan op een blogger als hij/zij een poging doet tot een verdienmodel. Een blogger mag toch eigen beslissingen maken over zijn/haar eigen blog, zou die persoon daar dan hard op beoordeeld mogen worden door anderen? Ik denk dat elke blogger de vrijheid mag hebben om zulke beslissingen te maken, zonder dat hij/zij daar op wordt neergekeken.

Ik denk echter wel dat je als bloggers best een fooienpot neer mag zetten. Dat doen veel fanartist ook en dat vind ik ook een goede oplossing: je verplicht niemand tot kopen, maar als mensen genieten van je content, kunnen ze je steunen als ze dat zouden willen.

Emmy (Zon en maan)

Het idee van de fooienpot vind ik inderdaad een goede vergelijking. Je kan het ook zien als een straatmuzikant die een hoed neerzet waar je kleingeld in kan stoppen. Wil je niks betalen? Dan loop je door. Vind je de muziek leuk, maar heb je geen geld? Dan kan je niet wat geld in leggen. Ben je wel zo enthousiast dat je de muzikant een kleinigheid geeft? Dat kan ook, dat is volledig optioneel. Een Ko-fi pagina verplicht geen enkele lezer tot het geven van geld, het is alleen een mogelijkheid om een blogger een kleine steun te geven mocht je dat willen. De content op de site blijft immers gratis, maar als je de blogger zo waardeert kan je dat tonen door een klein bedrag. Het is in ieder geval niet verplicht, de blogger gaat er ook niet vanuit dat je betaalt. Ik denk dat veel mensen daar wel over struikelden, want een Ko-fi pagina is geen eis of verwachting tot betalen, eerder de mogelijkheid dat je een donatie kan geven. De meeste YA-bloggers hebben ook publiek die (voornamelijk) rond de 15-25 jaar zijn, en dit publiek heeft nou eenmaal niet veel geld om uit te geven. Als YA-blogger kan je er daarom ook niet vanuit gaan dat je lezers veel kunnen bijdragen aan je blog, dat is financieel gezien voor je publiek onmogelijk.

Naast m’n fulltime job stop ik zooo veel tijd in mijn blog, ik lees ook echt graag maar het vergt wel veel moeite om goede content te maken! Dan uitgeverijen die je nog deadlines durven geven, opeens zeggen dat je dit of dat vergat te melden… Het kan ook gebeuren dat je bij winacties zelf de verzendkosten moet betalen als de uitgeverij een boek naar je opstuurt, die je vervolgens zelf doorstuurt naar de winnaar.

Lauranne (lauranneleest)

Hoewel de meeste uitgeverijen erg dankbaar zijn wat betreft bloggers, kan het inderdaad nog voorkomen dat een uitgeverij veeleisend is voor bloggers. Dit is misschien wel een punt waar uitgeverijen rekening mee moeten houden, want voor een paar euro voor het boek dat ze opsturen, maakt een blogger een recensie, plaatst foto’s op social media en deelt de recensie eventueel op andere platforms. Uitgeverijen mogen best de last bij bloggers wat verlagen, want boekbloggers doen alles vrijwillig. Zeker als de blogger een groot publiek heeft, vind ik het best jammer dat uitgeverijen (natuurlijk niet elke uitgeverij) soms de eisen zo hoog stellen, terwijl bloggers juist met veel liefde en moeite een boek promoten. Zeker als je een winactie-exemplaar opstuurt naar een blogger die dit vervolgens moet opsturen belast je de blogger alleen maar, wat ook zonde is.

Dan de tegenargumenten, want daar zijn er een hoop van! Ook argumenten die ik volledig begrijp, want het verdienen met je boekenblog is ook iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Sterker nog, ik sta ook niet sterk achter een bepaalde kant, want beide partijen hebben genoeg te zeggen!

Heel cru gezegd voelt het alsof je anderen vraagt te betalen voor jouw hobby. Sowieso is het helemaal aan jezelf om te bepalen hoe duur of hoe goedkoop je jouw blog maakt. Er zijn niet alleen heel veel gratis mogelijkheden, maar ook met een klein budget kun je een professioneel uitziende blog maken.

Joany (Cravingpages)

Ik kreeg veel opmerkingen te zien van bloggers die zeiden dat je zelf kon bepalen hoe duur je je blog maakt. Dat is ook helemaal waar! Je kan je blog gratis houden, of een domein kopen. Je kan los gaan met een dure camera, of gewoon met je mobiel foto’s maken. De kosten die verbonden zijn aan je blog bepaal je zelf, dus je hebt hier zelf de hand in. Kwante geeft bijvoorbeeld veel uit aan haar blog, maar daar kiest ze zelf voor.

Nu is bloggen inderdaad een hobby, en als je op de volgende manier er tegenaan kijkt is een blog heel belonend. Ik kan in mijn handen knijpen omdat ik boeken opgestuurd krijg. Als ik al deze boeken had moeten kopen, zou ik heel veel geld kwijt zijn aan lezen. Ik geef dus geld uit aan het bloggen, maar indirect bespaar ik wel geld voor bijvoorbeeld het kopen van boeken. Tel daarbij op dat ik fantastische auteurs heb mogen interviewen (kleine greep uit de lijst: Veronica Roth, Becky Albertalli, Tahereh Mafi en Kass Morgan), maar ook alle mooie reacties die je van lezers krijgt! Dat geeft mij al genoeg voldoening voor het bloggen, dus ik snap ook zeker dat mensen het bij een hobby willen houden (ikzelf ook, want als ik eenmaal fulltime werk kan ik misschien niet meer zo fanatiek met mijn blog bezig zijn). Nog even een mooie uitspraak van Vivian van The Book Review: ”Blogsucces heeft mijns inziens veel meer te maken met wat je er zelf van maakt dan met hoeveel geld je erin steekt.” , wat ook helemaal klopt!

Maar ik ben er niet zo voor dat anderen gaan bepalen wat ik op insta en straks wellicht weer op mijn boekblog ga zetten.

Thea

Ik vertrouw ook op de meningen van bepaalde boekbloggers dus ik weet niet of ik die meningen nog vertrouw als ze er plots geld voor zouden krijgen.

Celine (Celine zoals ze is)

Indien ik een vergoeding zou krijgen zou ik ook meer verplicht voelen om vaker te bloggen of over specifieke zaken en nu kan ik puur voor mezelf besluiten dat het even teveel is en dat ik mezelf dus twee weken blogvakantie cadeau doe.

Liesbet (Zwartraafje)

Ook zijn er veel bloggers die de vrijheid in het bloggen zien verdwijnen door de donaties. Dit is ook zeker een dingetje! Een verdienmodel voor je blog kan ervoor zorgen dat je de druk voelt om te blijven bloggen. Durf je nog blogvakanties te doen als je weet dat er mensen zijn die donaties geven? Dat verschilt uiteraard per blogger, maar ik snap best dat je vrijheid rondom het bloggen verliest. Wat betreft het vertrouwen in bloggers: ik denk dat dit bij een donatiesysteem niet geldt, aangezien je niet betaalt wordt vanuit een uitgeverij. Het lijkt me stug dat je door donaties van lezers je mening gaat veranderen, maar dat kan aan mij liggen!

Ook kreeg ik een tweet van iemand die zei dat je er niet vanuit kan gaan of de blogger het geld daadwerkelijk in zijn/haar geld stopt. Tsja, daar moet je in principe de blogger op vertrouwen. Als een blogger genoeg geld krijgt voor een websitedomein moet die persoon daar sowieso voor betalen, dus stel dat de blogger van de donatie iets anders koopt moet er uiteindelijk toch een domein betaald worden. Als de donaties gigantische bedragen zijn is het wellicht anders, dan wordt het al snel een echte baan door alle donaties. Als ik YouTubers erbij zou pakken: die begonnen hun kanaal als hobby, maar nu ze zo veel geld verdienen betalen ze ook hun huur van de inkomsten uit YouTube. Bij grote bedragen qua donaties zou zoiets uiteindelijk ook gebeuren bij een blogger, want je kan ook weer niet oneindig veel geld in je blog stoppen (na het betalen van je domein en wat extra’s houdt het ook wel op).

Als jij (of welke blogger die ik volg dan ook) om donaties zou gaan vragen dan zou dat een reden zijn om je ontvolgen want ik zou het belachelijk vinden.

Ik vind deze uitspraak een van de meest extreme reacties die ik kon vinden. Een mogelijkheid tot een donatie zou de aanleiding zijn om die persoon niet meer te volgen? De content op een site zal gratis blijven, en andere contentcreators verdienen ook door hun volgers of kunnen ook donaties aanbieden. Zou de donatie-mogelijkheid de eigenschap zijn om een blog volledig af te strepen? Dit benadrukt wel de enorme taboe rondom geld verdienen in de boekblogwereld, het is blijkbaar echt een groot ding wat volgens sommigen niet mag.

Tot slot ben ik nog een tegenstrijdigheid tegen gekomen wat betreft het geld verdienen met bloggen. Donaties kan dus volgens een deel van de community niet, maar bloggers verdienen nog wel aan affiliate-links (zoals het bol-partnerprogramma of bazarow). Hierin gaat er dan een klein bedrag van de omzet naar de blogger als een bezoeker van een blog via de blog op bol/bazarow terecht komt en een artikel koopt. Hierbij gaat er dus indirect geld naar de blogger, maar een directe betaling naar de blogger is dan weer not done. Ik vind dit toch erg tegenstrijdig. De meeste bloggers melden wel dat ze aan Bol/Bazarow-linkjes kunnen verdienen, dit is ook een onderdeel van inkomsten voor een blog. Waarom zou dan een meer directe manier van geld binnen krijgen niet goed zijn, terwijl dit net zoals de linkjes geen verplichting is?

Om een extreem geval te benoemen: een paar jaar geleden had een boekblogger linkjes naar bol.com in Facebookgroepen gezet, maar dit waren dus affiliate-links. Sommige mensen op Facebook kochten via deze link een boek, waarbij dus indirect een klein bedrag terecht kwam bij de blogger (die ik uiteraard niet bij naam noem, dit is ook een situatie van jaren geleden). De blogger had dit niet vernoemd, waardoor mensen onbewust geld ”doneerden” op indirecte wijze. Uiteraard vonden veel mensen dit niet oké, maar ik vind het dan wel opmerkelijk dat een donatiepagina waarin de blogger open laat zien dat je wat (volledig vrijwillig) kan geven dan niet wordt goedgekeurd. Bloglezers kunnen dus op indirecte wijze de blogger steunen door affiliate-links, maar een directe manier die geheel vrijwillig is kan volgens sommige mensen in de bookcommunity niet. Nu wil ik hier uiteraard niemand op aanvallen (want dat is sowieso nooit de bedoeling geweest van deze discussie!), maar het is wel interessant om hierover na te denken. Waar ligt in principe de grens bij het verdienen van je boekenblog, wat is taboe en wat niet? Ik vind het fascinerend om te zien hoe verschillende mensen hier tegenaan kijken, het is zo verdeeld!

Ik wil in ieder geval de hele community bedanken voor de reacties en de interactie die is ontstaan. De bookcommunity bloeit weer even op, veel mensen lieten hun stem horen! Ik hoop dat er weer veel opiniestukken gaan komen over boekgerelateerde onderwerpen, want het is heel leuk dat boekbloggers/lezers onderling weer met elkaar spreken. Jaren geleden kreeg ik haast op elke blog meerdere reacties, maar nu zijn de reacties vrij beperkt en zijn het ook vaak dezelfde personen die een reactie plaatsen. Ik had het idee dat de bookcommunity wat minder actief is, maar deze discussie laat duidelijk zien dat bloggers graag het gesprek aan gaan! Ik hoop echt dat de bookcommunity meer van zulke mooie contacten legt, want die interactie tussen bloggers is juist zo leuk. Voor ik dit project begon had ik meerdere bloggers gesproken via Skype, ik vond het zo leuk om even contact te hebben met andere bloggers! Jaren geleden sprak ik haast dagelijks met andere bloggers, maar dat is de laatste tijd steeds minder geworden. Hopelijk zet deze trend door, want het is juist zo leuk dat de boekcommunity meer met elkaar spreekt. Ik wil dan ook meer reacties gaan plaatsen bij andere blogs, want er zijn genoeg berichten die een reactie verdienen!

Tot slot nog een update wat betreft Ko-fi: de donatiestatus staat nu op 8 euro, en ik vermoed dat er weinig tot niks meer bijkomt. Dit viel ook te verwachten. Een donateur heeft een boek aangeraden, dus van dit geld ga ik waarschijnlijk dat boek kopen (dit boek is meer dan 8 euro, dus technisch gezien heeft dit project mij geld gekost). De pagina staat in ieder geval nog online mocht je willen doneren, na deze maand haal ik alles offline! In ieder geval bedankt voor de donateurs die wat hebben gegeven, maar ook bedankt aan alle reacties en de hele bookcommunity die er zo veel over sprak! Wat mij betreft is dit experiment een succes, want de interactie is het zeker waard!

Hoe sta jij tegenover de inkomsten van een blogger? Waar ligt de grens, mogen alleen indirecte links of zouden inkomsten zoals andere diensten ook mogen? Het is een onderwerp waar veel over te zeggen valt, en waarbij geen enkele kant ook volledig gelijk heeft. Boekbloggers moeten hun eigen werk niet onderschatten, maar het bloggen houden als een hobby is ook prachtig om te zien. Ik blog al zes jaar en ik neem nog steeds de kosten voor lief, want de kleine beloningen zoals recensie-exemplaren, maar vooral de interactie in de boekenwereld, is het zeker waard!

17 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wat een mooie samenvatting Joost. Super interessante uiteenzetting en je hebt ook mij aan het denken gezet. Ik hoop in ieder geval dat er meer reacties op blogs zullen komen. Dat verdien je, net als de rest van de bloggers.

  1. Het is in ieder geval geweldig dat de community door dit experiment weer even goed liet zien dat ze nog steeds erg aanwezig zijn en onderling contacten maken, we mogen als blogger-concurrentie/collega’s best meer elkaar spreken, dat maakt de boekenwereld juist zo leuk! 🙂

   1. Daar ben ik het echt helemaal mee eens!

 2. Nog steeds een tof experiment! Leuk ook dat je er zoveel reacties op hebt gekregen. Zoveel verschillende ook! Ik ben dan ooit ook als boekblogger begonnen en merkte dat ik toen ook meer reacties kreeg dan tegenwoordig. Alsof de community zoals jij ook al zei, veel meer actief was dan nu. Echter zou ik mezelf nu niet meer in dat hokje van boekblogger kunnen proppen, omdat ik gewoon content schrijf die heel divers is. Maar stiekem, nog steeds, voel ik me wel aangesproken als het op boekenblogs en boekbloggers aankomt, haha!

  1. Ik denk dat wij beiden vallen onder omni-bloggers, die naast een boekenblog zich ook richten op andere dingen 🙂

 3. Nou, je hebt een flinke knuppel in het hoenderhok weten te gooien!

  Verder vooral wat ik gisteravond op twitter ook zei: het taboe op geld verdienen met boeken is zowel in de boekenwereld als in de boekbloggerwereld een enorm taboe. ‘Ja maar het is toch een hobby’ en ‘Als het goed genoeg is, verkoopt het zichzelf wel’. De balans tussen ‘laten weten dat je bestaat’ en ‘overdreven veel reclame maken’ is flinterdun, en als je over die grens gaat (zowel als auteur als als boekblogger) moet je een devaluatie van je werk verwachten. Een auteur die te vaak op TV is, een boekblogger die er te veel naast doet, het is allemaal reden om het boek of blog minder waardevol te vinden, ongeacht de inhoud of de kwaliteit. Dat vind ik raar, zeker omdat het in andere sectoren veel normaler is. We waarderen een foodblogger of kok ook niet minder omdat hij/zij een kookboek geschreven heeft oid. Dat taboe mag er best een beetje vanaf.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! 🙂 Vind het inderdaad bijzonder dat de boekenwereld toch zo negatief staat tegenover een eventueel verdienmodel (terwijl dit alsnog wel wordt gedaan door affiliate links), terwijl andere niches juist hier veel gebruik van maken. Geeft in ieder geval genoeg stof tot nadenken!

 4. Ik denk dat voor mij het verschil tussen de partner links en het bericht dat jij schreef in het volgende zit:

  Wanneer jij gewoon een Kofi op je blog had geplaatst dan had ik er denk ik anders naar gekeken.

  Nu schreef je een hele post over de kosten van een blog en dat lezers al die gratis content lezen etc en dan wordt het, mijn inziens, meer vragen om.

  Ik ben heel erg van het ‘kindjes die vragen’ en ik denk dat daar dan voor mij ook de knik zit.

  Plaats je een Kofi link in de widgets van je blog of plak je een partnerlink onder een post dan staat het ieder vrij maar vraag je er niet om.

  Geen idee of ik nu duidelijk klink of wonderlijke wartaal neer heb geplakt maar hopelijk begrijp je een beetje wat ik bedoel!

  Ik vind het idd wel heel tof wanneer ieder toch meer reageert bij het plaatsen van andere content dan ‘normaal’.

  1. Misschien dat de situatie inderdaad anders was geweest. Wie weet dat een andere blogger dit ooit zal doen, want voor mij was het echt de bedoeling om eens de discussie te starten over zulke verdienmodellen 🙂

   1. Ik weet toevallig dat Bianca Toeps het doet. Geen boekblogger, wel (onder andere) blogger.

  • Merel op juli 9, 2020 om 1:04 pm
  • Reageer

  Het stoort me dat je tegelijkertijd een debat start en ernaast een ‘experiment’. (Dit lijkt een eerder losjes opgezette proef)

  Als je rustig gewoon had vermeld ‘ik heb nu een kofi!’, dan misschien dat dit een goed ‘experiment’ zou zijn geweest. Dan had het debat niet mogelijk een invloed gehad op de proef: hoeveel brengt een kofi op voor een boekenblogger?

  Naar mijn mening mag iedere contect creator, van bloggers in eender welke branche tot artiesten, online-auteurs, youtubers, … gewoon donaties vragen. Die ‘taboe’ die je hierrond ziet, is ook maar zo groot als jullie als boekenblogger comunity het maken (ik zeg ‘jullie’, want ik heb geen blog en lees er weinig (misschien daarom ook dat ik bij heel dit gedoe iets heb van: ‘waarom maak je er zo’n big deal van?’).

  Wil je dit normaliseren? Dan zou ik eerder een kofi starten in alle seriositeit, niet als ‘een experiment’ voor een maand 🙂 Het debat kan dan daarrond ontstaan, zonder een of andere vage notie van ‘experiment’.

  Hopelijk heb je wat aan mijn visie als semi-buitenstander

  1. Thanks voor je reactie Merel! Het starten van de debat heeft inderdaad wel invloed gehad op de Kofi, maar ikzelf heb ook niet de behoefte om de Kofi door te zetten (met de affiliate links kan je jaarlijks net mijn websitekosten eruit halen, dus die vaste kostenpost kan ik in ieder geval nog dekken).
   En een big deal ervan maken, dat is ook zeker wel het geval bij sommige bloggers. De reacties op het begin waren nog vrij normaal, maar ik denk ook wel dat het wat is doorgeslagen.
   Ik ben in ieder geval benieuwd of andere bloggers het idee van een Kofi ooit gaan oppakken. Wie weet dat het simpel vernoemen van een Kofi op plaatsen als widget/link misschien wel wat oplevert (hoewel ik dat nog steeds betwijfel, want de boekblogcommunity is nou eenmaal niet ontzetten groot). Thanks in ieder geval voor jouw visie als semi-buitenstaander! 🙂
   Ik heb trouwens een stukje bovenaan toegevoegd op de blog met jouw toevoegingen! 🙂

  2. Eens! Het was inderdaad een experiment geweest wanneer er enkel een Kofi button op de blog was gekomen zonder post die wijst op alle kosten van een blog en het al dan niet eerlijk zijn dat boekbloggers geen vergoeding krijgen ten opzichte van andere influencers.

   Overigens ken ik een Nederlandse blogger die al tijden zo’n Kofi button heeft en dan doneer je dus $3.

   Ik denk persoonlijk dat er weinig geklikt zal worden voor gratis content.

 5. Het leuke aan bloggen is dat iedere blogger er zijn/haar eigen invulling aan kan geven. Zowel qua onderwerp, als frequentie maar ook over het al dan niet vragen van donaties op vrijwillige basis. Ik zie het mezelf niet snel doen vermits ik het bloggen nog steeds als een hobby beschouw. Niemand dwingt me om het te doen dus zijn alle uren en eventuele kosten die ik er in investeer mijn eigen keuze. Maar anderzijds heb ik er geen probleem mee dat een collega-blogger het wel doet. Jouw blog, jouw keuze en je lezers zijn niet verplicht om er op in te gaan dus je doet er niets mis mee.

 6. IK hield me er een beetje buiten qua reactie omdat ik me eerder al heb geuit toen dit begin juni opeens een big deal werd in de internationale boekblog wereld, maar daar werd toen ook gesuggereerd – en keihard ook – dat boekbloggers betaald zouden moeten worden voor hun content. Iets waar ik het absoluut niet mee eens ben. Ik heb het gevoel dat je als lezer echt wel gaat merken als iemand betaald wordt voor z’n content. Vaak ligt dat er (onbewust) toch vrij dik op en schemert dat door. De oprechtheid en passie verdwijnen dan voor mijn gevoel. Ik zag je experiment dan ook een beetje met lede ogen aan, ik vond het een gewaagd en spannend experiment en wist al direct dat dit niets voor mij zou zijn. Maar dit is een goed artikel, het standpunt vanuit de econoom in jou en het op gang brengen van een discussie. Gedurfd wel!

 7. Heb het artikel gelezen maar er geen echte mening over. Al zal een kleine vergoeding nooit mis staan natuurlijk.

 8. Reacties zijn inderdaad schaars tegenwoordig. Voorheen kreeg ik op elk artikel meerdere reacties, maar tegenwoordig mag ik al blij zijn met 1 reactie op een artikel. Vind ik wel erg jammer, want reacties zijn juist zo leuk.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.