Do’s en don’ts in de boekenwereld

De YA-boekencommunity is de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2011 waren mensen druk De Hongerspelen aan het lezen en daar bleef het bij, nu gaan vele lezers online en bespreken ze boeken in Facebookgroepen of Goodreads, lezen ze blogs en gaan veel lezers naar Young Adult evenementen waarbij lezers, schrijvers en uitgeverijen bij elkaar komen. Deze community wordt steeds groter en zelfs non-bloggers kunnen zelfs grote naamsbekendheid krijgen als ze actief zijn op social media en met mensen spreken. Deze jaren ben ik ook langzaam in deze community gekomen en hoewel deze community ontzettend gezellig en warm aanvoelt (logisch, het is gevuld vol boekenliefhebbers!), kan je misschien ook de minder leuke kant zien als lezers, auteurs of uitgeverijen niet al te netjes zijn. De YA-boekencommunity zit vol positiviteit, fanboying/fangirling en gezelligheid, maar het kan er soms ook wat ruig aan toe gaan. Hierbij vertel ik je graag welke acties in de boekenwereld niet gewaardeerd worden, maar ook wat voor acties de boekenwereld juist zo leuk maken!

Laat ik als eerste zeggen dat ik met deze blogpost niemand persoonlijk wil aanvallen als ze denken dat een bepaald punt op hen slaat. Ik noem niemand bij naam en ik probeer zo goed mogelijk met een objectieve blik naar situaties te kijken. Er zijn bepaalde dingen die mij opvallen die het imago van de boekenwereld niet verbeteren en deze blogpost is voornamelijk advies om het beter te doen. We willen namelijk allemaal de boekcommunity leuk houden, nietwaar? Mocht je iets lezen wat op jou van toepassing is en je bent het er niet mee eens, voel je vrij om mij te contacten en het te bespreken met mij, ik sta open voor een goed gesprek! Ik heb geen kwade intenties en noem daarom ook geen namen of specifieke situaties, voor details zou je mij persoonlijk moeten benaderen. Deze blogpost is vooral een steuntje in de rug om de community nog leuker te maken dan dat hij al is! De don’ts die ik namelijk bespreek, gebeuren namelijk echt niet vaak en zijn maar een klein gedeelte van de hele community, want deze is over het algemeen een van de leukste community’s die er bestaat!

Ik verdeel alle do’s en don’ts in de lezer (de normale lezer die veel boeken leest, online erover praat en evenementen bezoekt), de schrijver, de boekblogger en de uitgeverij. De do’s zijn vooral motivatie om positief bezig te zijn in de boekcommunity. Doe jij deze dingen al? Dan ben je vast heel tof! Heb je ooit te maken gehad met een don’t? Dan kan je misschien nadenken over hoe je dit kan aanpassen.

Hoe de boekcommunity bijna altijd is: gek, vrolijk, en met een liefde voor gesigneerde onderbroeken... Uhh, ik bedoel boeken.

Hoe de boekcommunity bijna altijd is: gek, vrolijk, en met een liefde voor gesigneerde onderbroeken… Uhh, ik bedoel boeken.

Do’s voor de lezer

 • Actief worden op social media en andere lezers spreken is ontzettend leuk, meld je vooral aan voor een Facebookgroep of word lid van een groep op Goodreads!

Een paar vrienden van mij zijn grote lezers, alleen hebben ze nauwelijks idee dat er een hele community is achter alle boeken. Op Facebook is er zelfs een YA-boekengroep (Young adult boeken en series <3 ) die meer dan 5000 leden heeft! In deze groep zijn onwijs veel lezers waarbij je kan melden welke boeken je hebt gekocht of welke je wilt gaan lezen. Ben je bezig met een boek en je hoort graag wat anderen ervan vinden? Zet dan vooral een bericht in de groep en binnen de kortste tijd kan je met andere mensen kletsen over het boek! Daarbij krijg je door die groepen alle nieuwtjes te weten over nieuwe boeken die uitgegeven worden, evenementen die je in je agenda kan zetten of auteurs die naar Nederland komen. 

 • Bezoek boekgerelateerde evenementen en laat je gezicht vooral zien!

Komt er een auteur naar Nederland? Grote kans dat hij/zij wat boekhandels afgaat en spreekt met lezers. Ook jij kan signeersessies of interviews bijwonen en daarmee andere boeknerds in het echt spreken. Ik vind het zelf heel leuk om een signeersessie bij te wonen. Zelfs als je in je eentje er naartoe gaat, kan je altijd met gemak in contact komen met andere lezers zodat je meteen leuke contacten opdoet. Soms ontstaan daardoor hele hechte vriendschappen!

 • Wees niet bang om een auteur, uitgever of blogger aan te spreken.

Soms hoor ik dat mijn bloglezers mij eens hebben gezien tijdens een evenement, maar mij niet durfden aan te spreken omdat ik intimiderend overkwam. Ik hoor erg vaak dat lezers niet snel op een blogger afstappen die ze herkennen, maar dat zou je juist moeten doen! Het is als blogger heel leuk als je een bloglezer kan spreken in het wild en bloggers maken graag een praatje met je. Zelfs als je een groepje bloggers bij elkaar ziet staan, vinden ze het prima als je een gesprek met ze gaat houden. Dit geldt natuurlijk ook voor auteurs en medewerkers van een uitgeverij als je ze tijdens een evenement ziet! Vertel hoe geweldig je het boek van een auteur vindt, of raad een boek aan bij een uitgever om te laten vertalen, alles mag!

Don’ts voor lezers

 • ”Verkeerde” berichten plaatsen in boekgroepen

In de tijd dat ik lid ben van de grote YA-Facebookgroep, zie ik op een dag vele berichten voorbij komen. Het is erg leuk om te zien wat voor leuke dingen er in de groep worden geplaatst, maar bepaalde berichten zijn naar mijn ogen wat ”verkeerd”. Vragen stellen in groepen is helemaal prima, maar ga eerst even na of je het antwoord zelf kan vinden. Als ik bijvoorbeeld een bericht zie met ”Hallo, hoeveel delen heeft Harry Potter?” kan ik letterlijk uit mijn stoel vallen. Vele dingen kan je met gemak opzoeken, dus als er iets is wat je zelf kan vinden, is een bericht plaatsen overbodig.

Ook zie ik mensen spoilers plaatsen in Facebookgroepen. Probeer dit flink te vermijden en kijk of je regels kan vinden over het plaatsen van spoilers, want meestal zijn daar duidelijke richtlijnen voor waardoor je toch over bepaalde stukken in een boek kan praten. En als je helemaal perfectie nastreeft, kijk dan heel even naar je spelling of grammatica als je een bericht plaatst. Een klein spelfoutje kan natuurlijk gewoon (fouten maken is menselijk), maar hele onsamenhangende zinnen neerzetten terwijl je een lezer bent vind ik nogal tegenstrijdig…

 • Te harde kritiek leveren tegenover andere lezers, bloggers of uitgeverijen

Boekevenementen, boekgerelateerde producten, vertalingen, aan vele dingen die uitgeverijen of bloggers leveren kan je minpunten in vinden. Sommige dingen kunnen je teleurstellen en je kan natuurlijk je ongenoegen uiten, maar probeer netjes te blijven en je mening mooi te verwijzen. Zo is er eens een evenement geweest die door sommige bezoekers volledig de grond in werd gestampt (en dit werd volop gedeeld in de boekcommunity), terwijl het grotendeel van de bezoekers het juist enorm naar hun zin hadden. Kritiek leveren mag gewoon, maar sommige mensen kunnen doorslaan en grote negativiteit verspreiden. De organisatie bij uitgeverijen is niet al te groot, dus als je kritiek levert op iets, kan het goed zijn dat je sommige mensen enorm raken. Let daar dus goed op, want zulke negativiteit kan ook jou in een kwaad daglicht brengen.

Met Buddy Tegenbosch, een schrijver die altijd zijn best doet om persoonlijke en leuke boodschappen te zetten in boeken die hij signeert!

Met Buddy Tegenbosch, een schrijver die altijd zijn best doet om persoonlijke en leuke boodschappen te zetten in boeken die hij signeert!

Do’s voor schrijvers

 • Wees lekker actief op social media en op evenementen.
 • Schrijf zo vaak mogelijk persoonlijke boodschappen tijdens het signeren van boeken.
 • Bedank bloggers als ze een recensie over je boek schrijven, zelfs als die negatief is.

Don’ts voor schrijvers

 • Zeggen dat mensen ”te dom” zijn om je boek te snappen.

Het kan zijn dat een boek iets te ingewikkeld of te droog van stof was. Met sommige boeken had ik het idee dat het verhaal best mooi is beschreven, maar gewoon te onduidelijk en te complex was. Sommige boeken krijgen hierdoor wat negatieve recensies van bloggers. Als een auteur een negatieve recensie deelt met de opmerking ”Deze persoon is te dom om mijn boek te snappen”, ga je als auteur echt te ver. Meningen van bloggers (of elke lezer) zou je moeten accepteren als auteur. Een blogger of lezer een persoonlijke sneer geven omdat je het niet eens bent met een mening, is heel onvolwassen en maakt je imago slecht. Auteurs kunnen er echt voor zorgen dat ik hun boeken niet meer wil lezen, puur omdat ze niet tegen kritiek kunnen.

Bloggers zoals Emmy (Zon en Maan) geven vaak workshops tijdens evenementen, staan altijd in voor een gesprek met andere bloggers en bloglezers en promoten ook graag andere bloggers!

Bloggers zoals Emmy (Zon en Maan) geven vaak workshops tijdens evenementen, staan altijd in voor een gesprek met andere bloggers en bloglezers en promoten ook graag andere bloggers!

Do’s voor bloggers

 • Maak vooral contact met andere bloggers.

Ik probeer elke dag in de ochtend mijn Bloglovin’ af te gaan en verschillende nieuwe berichten van andere bloggers te lezen. Ik probeer ook vaak te reageren op andere blogs, zodat ze weten dat hun artikelen gewaardeerd worden en zodat ik een goede indruk op ze kan achterlaten. Zeker als beginnende blogger is het aan te raden om te reageren op andere blogs (of met bloggers te spreken op evenementen of op social media), zo krijg je naast een leuke vriendenkring meer bezoekers omdat mensen naar jouw site kunnen gaan door je reactie! Ook is het fijn voor andere bloggers om te zien dat je actief bent in de boekblogwereld en met veel plezier je ”collega’s” eens opzoekt.

 • Noem andere bloggers in je blogberichten zodat je hun als het ware wat promoot.

Elkaar helpen groter te worden is alleen maar goed, zo probeer ik vaak andere bloggers te taggen of ze te benoemen in wat blogjes die ik schrijf zodat ze misschien nieuwe bloglezers erbij krijgen. Zo schrijven Liesbet (Zwartraafje) en Vivian (The Book Review) overzichtjes met blogposts van bloggers die ze erg leuk vonden om te lezen, waardoor andere bloggers in het zonnetje worden gezet! Ook wanneer je andere bloggers tegenkomt op evenementen is het leuk om ze te benoemen (inclusief link naar hun blog) in je verslagen. Zo is het bijvoorbeeld logisch als je een blogger noemt in je blog als de desbetreffende persoon een workshop tijdens een evenement heeft gegeven. Als je dit niet doet, lijkt het net alsof je diegene potentiële blogbezoekers misgunt.

Don’ts voor bloggers

 • Het verkopen van recensie-exemplaren.

Het verkopen van recensie-exemplaren is een nogal lastig punt in boekblogland. Het is een taboe, maar sommige bloggers komen ervoor uit dat ze eens recensie-exemplaren hebben verkocht. Zo had Joany bijvoorbeeld in een interessante blogpost gezegd dat ze door financiële redenen recensie-exemplaren moest verkopen. Met grote redenen is het best te overzien dat iemand genoodzaakt is om exemplaren te verkopen, maar de ongeschreven hoofdregel is toch wel dat je geen boek verkoopt als je deze gratis hebt gekregen van een uitgeverij. Zeker als je geen afspraken met een uitgeverij hebt gemaakt wat verkoop betreft, hoor je dit niet te doen. Wellicht vindt je de verkoop van een recensie-exemplaar extra ”loon” voor het maken van een recensie, maar dan zit je naar mijn idee fout. De boekblogwereld is (momenteel) nog niet winstgevend en daardoor is het niet de bedoeling als je dit toch probeert te verkrijgen door het verkopen van geschenken van uitgeverijen. Is er een bepaald recensie-exemplaar waar je vanaf wil? Geef hem gratis weg aan een familielid, vriend(in) of andere blogger (die het weer kan recenseren).

 • Het zwartmaken van andere bloggers, zowel online als offline.

Emmy had in de zomer een blog online gezet over maken of breken in de boekblogwereld. Hierin vertelt ze dat er mensen zijn geweest die haar blog en haar als persoon zwart probeerden te maken. Geroddel in de boekblogwereld komt helaas voor en dat is helaas niet in de humoristische vorm zoals het roddelblad Bookbloglovers & Bookblogbitches. Sommige bloggers zijn niet de beste vrienden met elkaar. Dit kan gewoon, aangezien je niet iedereen aardig kan vinden, maar achter elkaars rug om slechte dingen over elkaar zeggen? Dat brengt de boekblogwereld een onprettige lading. Iemand zwart maken bij uitgeverijen of bij andere bloggers vind ik al onvolwassen, maar als je zelf te maken krijgt met iemand die je zwart maakt, kan je daar ook onvolwassen op reageren. Berichten op social media plaatsen in de trent van ”Blogger A praat gemeen over mij, blogger A spoort niet!” maken het er niet beter op, net zoals meerdere keren op je blog wijzen op een ruzie die je met een andere blogger hebt. Probeer de verstandige te zijn als je niet in één lijn zit met een andere blogger en het achter je te laten. En mochten mensen ernaar vragen, vertel rustig wat er gebeurt is en laat mensen zelf hun oordeel maken.

 • Andere bloggers die over een ander genre boeken schrijven kleineren.

Onder de boekbloggers zijn er nog vele subcategorieën waar bloggers over schrijven. De een leest literatuur, de andere Young Adult, bloggers lezen kinderboeken of lezen zelfs graphic novels. Ik ben een grote YA-lezer en lees af en toe een graphic novel, maar moet ik mij dan verheven voelen boven bloggers die andere genres lezen (zoals prentenboeken voor kinderen)? Nee. Een bepaald soort blogger (zoals een YA-boekblogger) kleineren kan niet, daarbij krijg je zo flink wat tegenstanders die je blog niet meer zullen volgen als je zulke neerbuigende dingen op social media zet (en het is vooral gek dat je een bepaald genre naar beneden haalt, maar dan toch een boek uit dat genre gaat lezen en recenseren…).

 • Te veel recensie-exemplaren aanvragen.

Als blogger komt het voor dat je aanvragen krijgt voor recensie-exemplaren van uitgeverijen of auteurs. Naast het krijgen van boeken, kan je ook zelf boeken aanvragen die je leuk zou vinden. Zeker beginnende bloggers krijgen niet snel boeken opgestuurd, en mochten ze de stap willen zetten en contact opnemen met uitgeverijen, kan je een uitgeverij uiteraard mailen met een aanvraag voor een recensie-exemplaar. Dit geeft je alleen niet vrij spel om van alles aan te vragen wat je maar wil. Een boek dat al jaren uit is? Een hele boekenserie aanvragen wanneer je blog pas een maand oud is? Zo kom je niet binnen bij een uitgeverij. Zorg er eerst voor dat je flink wat recensies hebt geschreven, dat de kwaliteit van je blog sterk is en dat je al in wat perslijsten staat van uitgeverijen. En mocht je een boek aanvragen, is het ook logisch dat je binnen een bepaalde tijd het boek leest en recenseert. Kijk dus altijd goed hoeveel boeken je al hebt om te recenseren, zodat je niet al te veel aanvraagt.

 • Er alles voor doen om winsten te halen uit je blog.

Boekbloggen is niet echt winstgevend. Je krijgt natuurlijk af en toe gratis spullen opgestuurd, maar verder valt er weinig omzet te halen uit je blog. Een domein en webhost aanvragen kost al geld en de enige bron van inkomsten is het Bol-partnerprogramma. Voor de mensen die niet weten wat dat is: bij een partnerprogramma van Bol krijg je een deel van de opbrengsten van Bol als iemand via jouw site doorgelinkt wordt naar Bol en daar wat bestelt. Onder mijn recensies staan altijd linkjes naar Bol.com. Als je via die link wat bestelt, krijg ik dus een klein deel van de omzet (waar je als besteller uiteraard niks van merkt). Zelfs met het partnerprogramma zijn de opbrengsten die je hieruit krijgt niet al te hoog. Toch kan je, als je een Bol-link aanmaakt en deze plaatst op social media, toch meer inkomsten krijgen. Een berichtje in een Facebookgroep met een link naar bol.com kan dus een partnerlink zijn zodat de plaatser van het bericht onopgemerkt extra geld verdient. Zoiets op social media plaatsen is prima, maar het krijgt nogal een dubbele lading als je verzwijgt dat het een partnerlink is waar jij aan verdient. Helaas houdt niet iedereen zich daaraan en dat is niet al te netjes.

Dankzij uitgeverijen kan je als blogger (en zelfs als lezer) hele gave dingen meemaken, zoals genoemd worden in het Best of YA Magazine of de glossy van Blossom Books!

Dankzij uitgeverijen kan je als blogger (en zelfs als lezer) hele gave dingen meemaken, zoals genoemd worden in het Best of YA Magazine of de glossy van Blossom Books!

Do’s voor uitgeverijen

 • Houd goed contact met bloggers.

Als blogger persoonlijk benaderd worden door een uitgeverij is het beste contact wat je kan krijgen. Mailtjes die beginnen met ”beste blogger,” zijn bijvoorbeeld minder persoonlijk als een mailtje waarin een medewerker van een uitgeverij je naam noemt en een persoonlijk bericht naar je stuurt. Bloggers spreken op evenementen werkt alleen maar mee, waardoor mailtjes toch wat informeler worden. Zo voelt de blogger toch een bepaalde band met de uitgeverij door het persoonlijke contact en is de kans groot dat de uitgeverij meer promotie kan krijgen van een blogger!

 • Geef bloggers het gevoel dat er echt naar ze geluisterd wordt.
 • Kijk goed waar je recensie-exemplaren naartoe worden gestuurd. Beoordeel blogs niet alleen op hun bezoekersaantallen, maar ook op de kwaliteit van hun recensies en dergelijke.

Don’ts voor uitgeverijen

 • Verwachten van bloggers dat ze binnen een korte tijd een boek recenseren waarin je het ongevraagd naar ze hebt gestuurd.

Het kan zijn dat je als blogger een onverwachts pakketje krijgt van een uitgeverij met een boek erin. Dit kan een boek zijn wat volledig in je straatje valt, maar het kan ook een boek zijn dat totaal niet bij je past. Zeker als je andere boeken van plan bent te lezen, kan het zijn dat het boek dat je ongevraagd krijgt, niet meteen gaat lezen en recenseren. Zo heb ik nog een paar boeken liggen die ik heb gekregen zonder contact erover te hebben gehad. Deze ga ik zeker lezen, maar ik bepaal zelf wanneer ik erin begin. Ik wil namelijk een boek lezen als ik de juiste stemming ervoor heb (zoals veel zin in fantasy), zodat ik het boek eerlijk kan beoordelen. Als een blogger na een maand nog geen recensie heeft geplaatst van een boek dat is opgestuurd zonder dat de blogger het wist, moet dat niet de reden zijn om de blogger te contacten en een recensie op te eisen.

 • Afspraken niet nagaan die je hebt gemaakt met bloggers.

Naast het schrijven van recensies, zijn er ook andere dingen die bloggers kunnen doen om bepaalde boeken te promoten. Hier moeten andere afspraken worden gemaakt over de actie, de handelingen die moeten worden verricht en de eventuele vergoeding. Stel altijd bij het maken van acties met bloggers een duidelijk plan op waarbij de blogger zekerheid heeft dat alles goed verloopt. Worden er bepaalde kosten vergoed? Betaal deze dan ook. Heb je als uitgeverij toegezegd dat een quote van een blogger op de achterkant van een boek komt te staan? Zorg er voor dat die er uiteindelijk ook op komt te staan. Vrij logische dingen, maar soms verloopt dit niet al te soepel.

 

Dit is mijn (nogal lange) lijst met dingen die je vooral wel of niet moet doen in de boekenwereld. De boekencommunity is één van de leukste en meest open community’s die er bestaat en deze dont’s komen niet vaak voor, maar kunnen wat negativiteit veroorzaken in de community. Raak dus vooral niet afgeschrikt hierdoor, de boekenwereld zit vol met gezellige boekennerds, fanboys en fangirls die je maar al te leuk gaat vinden.

Mocht je meer duidelijkheid willen over een bepaalde situatie die ik noem, voel je gerust mij een bericht te sturen via de mail, spreek mij aan tijdens een event of stuur een berichtje op Facebook, Twitter of Instagram, ik wil zeker je vragen beantwoorden. Als je zelf nog Do’s of Don’ts weet, kan je altijd een reactie achterlaten.

Wat is voor jou echt een grote Do/Don’t in de boekenwereld?

23 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Helemaal mee eens, Joost!

 2. *Applaudisseert*

 3. Goed dat je het eens bespreekt Joost! Sommige dingen zijn heel logisch, maar gebeuren inderdaad helaas niet. Vooral de dont’s zetten je eens even aan het denken wat je nou zelf eigenlijk vindt van de ‘omgangsnormen’ in onze prachtige community 🙂

 4. Applaus voor Joost!

 5. Lekker bezig, Joost! Je hebt hele goede punten besproken.

 6. Nailed it

 7. Bij veel punten sta ik helemaal niet zo vaak stil, maar je hebt wel gelijk. Goed geschreven Joost!

  1. Wat ikzelf nooit leuk vind is als lezers gaan ‘haten’ als iemand een bepaald boek niet heeft gelezen. Zo is het bijvoorbeeld een ‘schande’ als iemand Harry Potter niet gelezen heeft.

  • Carina op oktober 17, 2016 om 10:41 am
  • Reageer

  Nog een goede voor bloggers: altijd erbij zetten wanneer iets gekregen Is van uitgeverij en dat je geld opvangt als iemand koopt via jouw site. Dit vanwege o.a. Wetgeving maar ook transparantie

 8. Toen ik je berichtje op twitter voorbij zag komen over dit onderwerp dacht ik wel even: Ow jeej dit gaat weer een hele hoop ellende veroorzaken, aangezien het de laatste tijd vooral drama is binnen de bloggerswereld. Maar het is echt een goed artikel, veel punten sta ik vaak niet eens bewust bij stil maar eigenlijk zijn ze allemaal ontzettend logisch toch?

  1. Haha, het is juist niet de bedoeling dat ik ellende veroorzaak, meer dat mensen de community alleen nog maar leuker maken en de ”slechte” kant van de community wegvaagt 🙂 Bedankt, meesten punten vind ik ook heel logisch 🙂

 9. Amen \o/ Goed geschreven Joost ^^

 10. Mooi geschreven en helemaal mee eens!

 11. Wauw, goed om even bij stil te staan!

 12. Ik ben het hier echt helemaal mee eens. Ben zelf niet heel actief in de (Nederlandse) blogwereld, maar ik probeer dat wel echt te doen.. (Dus ik ben ook even lid geworden van die FB groep die je noemde) XD

 13. Mooi gezegd, Joost! Ik ben het helemaal met je eens (:

 14. Helemaal mee eens! Ik zou inderdaad wat actiever moeten worden naast mijn blog. Zo zit ik bijvoorbeeld wel in die FB, maar praten doe ik er niet in… Dat is een puntje om aan te denken de volgende keer 🙂

 15. Ik had net als Annabel even schrik dat deze blogpost opnieuw heisa zou veroorzaken maar je hebt je blogpost echt goed opgebouwd. En nee, dat zeg ik niet omdat ik plots als ware vogelspotter de naam van mijn blog zag verschijnen in je artikel. Echt niet, al vind ik het natuurlijk wel superleuk dat je me vermeld. Ik vind het zelf gewoon leuk om anderen af en toe in de spotlight te zetten. Dankzij alle social media krijgen we de kans om mensen te leren kennen die eenzelfde passie delen en voor mij voelt het Boekbloggerswereldje echt aan als een community. Mijn blog is dus geen afgezonderd eilandje en daarom vind ik het leuk om mede-bloggers aan bod te laten komen. Dat levert mezelf niets op maar het draagt wel bij aan een positieve vibe én ik ben nu eenmaal fan van positiviteit.

  Ik moest daarnet trouwens nog aan je denken toen ik dit zag langskomen … https://kak-hiel.spreadshirt.nl/geef-chips-hoodie-male-A30650157
  Tijd dat je nog eens gaat winkelen Joost 😉

  1. Heel fijn om te horen Liesbet! 🙂 Ik vind je ook een hele fijne toevoeging aan de community! 🙂
   En JA IK WIL HET ZO GRAAG HOPELIJK KRIJG IK HEM VOOR MIJN VERJAARDAG!

 16. Inderdaad, applaus voor een mooie post! De meeste dingen zijn voor mij – net als voor jou volgens mij – vanzelfsprekend, maar toch zijn er ook gewoon mensen die zich er niets van aantrekken.
  Oh ja, bij de lezers is het natuurlijk een ‘do’ om naar events te gaan, maar een ‘don’t’ om andere lezers af te schrijven omdat ze dat niet doen. En als events niets voor je zijn, omdat je liever lekker in je boekencoconnetje kruipt en online gezellig met mensen kletst, is dat helemaal dikke prima! Want ook online zijn wij boekenliefhebbers meestal heel erg tof 😉

 17. Wat een interessante blog. Ik ben nieuw in deze blogwereld en heb er nooit bij stil gestaan dat er ook drama kan zijn. Alle onderwerpen die je bespreekt klinken heel logisch! Zodra mijn scriptie af is zou ik wel naar evenementen willen om alle leuke bloggers achter de blogs die ik volg eens te ontmoeten! Maar ik heb eigenlijk geen idee waar te beginnen! Is er bijvoorbeeld een evenementenkalender of gaat zoiets altijd op uitnodiging?

  1. Ik ben je meteen even gaan volgen! 🙂 Er is niet echt een evenementkalender, maar Emmy (zon en maan) en fantasywereld hebben wel een soort kalender op hun site staan. Daarnaast zijn er veel bookclubs waar bloggers aanwezig zijn en als je uitgeverijen volgt op social media hoor je ook snel wanneer er een bepaald event met een schrijver is 🙂 Hopelijk help ik je een beetje op weg, zou leuk zijn om je eens te zien 😀

 18. Ontzettend bedankt voor het volgen en je uitleg. Ik ga vanavond gelijk mijn Facebook aanvullen met uitgeverijen die ik nog niet volg en op bezoek bij zon & maan/ Emmy haar blog. Super leuk! Wie weet tot snel! Zou echt tof zijn!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.