Recensie Exemplaren 101 #1 Stappen die je neemt voordat je recensie exemplaren aanvraagt

Als je boekenblogs vaak bezoekt, kan je soms eens voorbij zien komen dat een blogger een recensie-exemplaar heeft gekregen. Bloggers krijgen dus af en toe gratis boeken opgestuurd, in ruil voor het schrijven van een recensie en het promoten van het boek. Aangezien ik al drie jaar blog, komen er bij mij elke maand wel boeken binnen die ik van uitgeverijen heb gekregen. Ik heb daar dus al veel ervaring mee en heb genoeg meegemaakt rondom recensie-exemplaren. De laatste tijd kreeg ik soms vragen van andere (beginnende) bloggers die zich afvroegen hoe ik voor recensie-exemplaren zorgde. Moet je blog aan bepaalde voorwaarden voldoen, hoe kom je in contact met uitgeverijen en hoe vraag je recensie-exemplaren aan? Vragen waar ik graag uitgebreid antwoorden op geef. In deze rubriek vertel ik jou dus alles over recensie-exemplaren. Ik vertel de do’s en dont’s, tips en tricks en mijn mening betreft bepaalde aspecten rondom recensie-exemplaren. Hopelijk kan ik hiermee veel boekbloggers helpen die uiteindelijk recensie-exemplaren willen aanvragen.

 

Laat ik ten eerste zeggen dat de manier waarop ik recensie-exemplaren aanvraag of mijn aanloop daar naartoe kan afwijken van de manier waarop andere boekbloggers dat doen. Sommige boekbloggers bloggen al heel lang en hebben nog nooit een boek aangevraagd, terwijl andere boekbloggers al vrij snel boeken aanvroegen. Sommige bloggers vragen nauwelijks wat aan, terwijl andere bloggers veel boeken aanvragen. Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat een bepaalde actie een don’t is, terwijl sommige bloggers dat juist wel doen. Hiermee probeer ik niemand aan te vallen! Als je een eigen aanpak hebt, kan je die zeker gewoon blijven gebruiken. Mijn streven is juist om ervoor te zorgen dat je als blogger niet hebberig wordt en hele catalogussen aanvraagt, maar juist dankbaar bent voor een boek dat je krijgt dat past bij jouw blog en waarbij je niet te veel druk krijgt door de hoeveelheid recensie-exemplaren. Er komt namelijk heel wat bij kijken!

Ten tweede wil ik zeggen dat je recensie-exemplaren wel serieus moet nemen. Een uitgeverij geeft aan jou gratis een boek die je kan lezen, in ruil voor het schrijven van een recensie. Zeker als je nog op de middelbare school zit of studeert en geen flinke portemonnee hebt, is een boek krijgen een groot geschenk. Bloggen is voor bijna alle bloggers een hobby, dus dat uitgeverijen boeken naar je opsturen is ontzettend lief en daarvoor zou je heel dankbaar voor moeten zijn. Het is daarom ook de bedoeling dat jij in ruil daarvoor het desbetreffende boek onder de aandacht brengt bij je blogpubliek, want het is natuurlijk helemaal leuk als mensen door jouw blog een bepaald boek gaan lezen, waarmee je de uitgeverij ook helpt!

 

Goed, laten we beginnen. Als je recensie-exemplaren zou willen aanvragen, moet je je wel bepaalde dingen afvragen voordat je actie gaat ondernemen. Ik heb zelf ook wat maanden gewacht voordat ik voor het eerst een mailtje stuurde naar een uitgeverij. Daarvoor moet er nog veel gebeuren, dus in deze eerste blog vertel ik over de stappen die je kan volgen voordat je contact opneemt met een uitgeverij. Dit gaat dus vooral over je blog en wanneer het voor jou de juiste tijd is om recensie-exemplaren te krijgen. De boekbloggerswereld is namelijk heel groot en er zijn dus genoeg bloggers die uitgeverijen benaderen (de laatste tijd steeds meer), en daar kunnen bloggers bij zitten die bloggen omdat ze graag gratis boeken willen. Ik heb zelfs gehoord dat bloggers die pas begonnen, opeens een volledige serie aanvroegen bij een uitgeverij. Je mag zelf doen wat je wilt, maar ik vind dat zelf niet verstandig! Voordat je recensie-exemplaren wil aanvragen, zou ik als ik jou was bekijken of je aan de volgende eisen voldoet. Dit doe ik vooral om ervoor te zorgen dat niet elke blogger meteen op uitgeverijen afstapt, maar juist dat bloggers recensie-exemplaren verdienen en dit ook aankunnen. Deze eisen zijn puur mijn mening, maar kunnen misschien wel een goed beeld geven over of jouw blog er klaar voor is om uitgeverijen te benaderen.

 • Blog omdat je passie hebt voor boeken, niet omdat je door het bloggen er bepaalde voordelen mee kan krijgen (zoals het krijgen van boeken). Toen ik begon met bloggen, wist ik totaal niet dat recensie-exemplaren bestonden. Ik blogde omdat ik graag mijn mening wilde delen over boeken en wilde laten zien hoe goed bepaalde boeken zijn. Je moet dus echt bloggen vanuit je eigen plezier, anders zullen recensie-exemplaren uiteindelijk een minder leuke kant hebben.
 • Plaats al veel blogjes over boeken, met name recensies of andere blogjes zoals book hauls, tags of andere columns waarin jij je liefde voor boeken deelt. Een uitgeverij vindt het namelijk fijn om al wat van je recensies te lezen zodat ze zien dat ze te maken hebben met een goede boekblogger. Zorg gewoon voor een flink archief aan blogjes. Zo test je ook of je het boekbloggen ook echt wilt volhouden. Blog je regelmatig, lukt het schrijven van recensies en weet je op andere manier boeken onder de aandacht te brengen? Het is verstandig om eerst een tijdje te bloggen, zodat je erachter komt of het echt wat voor jou is en dat je het ook op de lange termijn zal blijven doen. Bloggen lijkt makkelijk, maar het is haast een parttime baan waar je veel tijd en moeite in moet stoppen!
 • Kijk kritisch naar je eigen recensies. Als een recensie van een boek dat je zelf hebt gekocht bijvoorbeeld een recensie-exemplaar zou zijn, zou je je recensie dan nog gedetailleerder of beter maken? Je beoordeling zou hetzelfde moeten blijven, alleen moet je nagaan of de kwaliteit van je recensie ook goed is. Ik heb ook veel recensies van mezelf bekeken voordat ik uitgeverijen benaderde. Ik wilde er zeker van zijn dat een uitgeverij mijn recensies zou waarderen en dat ook bloglezers mijn recensies goed vinden.
 • Wees actief op social media. Maak een account op Instagram voor je blog, maak een Facebookpagina aan of een Twitteraccount en zorg dat je een publiek hebt dat je volgt. Wees lid van Facebookgroepen over boeken, bezoek boekevenementen en word langzaam een deel van de bookcommunity. Als je een wat bekend gezicht hebt, zullen uitgeverijen je misschien wel herkennen.
 • Bezoekersaantallen zijn voor sommige uitgeverijen heel interessant. Je kan natuurlijk recensie-exemplaren krijgen, maar dan is het wel de bedoeling dat die daadwerkelijk gelezen worden en dat mensen eventueel een boek gaan kopen door jouw recensie! Een uitgeverij geeft namelijk boeken aan bloggers in de hoop dat daardoor de verkoop stijgt. De kosten van recensie-exemplaren moeten dus weggewerkt worden door extra verkoop, anders zou het voor uitgeverijen niet meer voordelig zijn om bloggers te benaderen. Sommige uitgeverijen vragen daarom ook wat je statistieken zijn van je site. Dit is niet bij elke uitgeverij het geval, maar er zijn uitgeverijen die een minimum aan bezoekers zouden willen zien. Gebruik hiervoor altijd Google Analytics (je kan zelf een account aanmaken of hem als plugin downloaden), want deze is erg betrouwbaar. Er is niet echt een grens wanneer je boeken kan aanvragen, maar kijk wel goed of je veel bezoekers hebt. Om transparant te zijn: ik heb recensie-exemplaren aangevraagd toen ik rond de 1000 maandelijkse bezoekers had. Ik wilde zeker weten dat ik een deel van de boekbloggersgroep ben die daadwerkelijk een verschil kan maken in boekbloggersland, dus een mooi aantal aan bezoekers helpt je echt vooruit. Daarbij is het ook fijn als je bijvoorbeeld op Bloglovin/Twitter/Facebook/Instagram op minimaal 100 volgers zit.
 • Ga voor jezelf na hoeveel je zou kunnen lezen. Heb je zelf genoeg boeken in bezit die je kan lezen? Ga die eerst gewoon lekker lezen. Zorg dat je eigen ongelezen boeken gelezen zijn, want met recensie-exemplaren kom je daar misschien niet aan toe. Lees je per maand rond de vijf boeken? Probeer dan niet elke uitgeverij die je kent te benaderen, maar je juist te focussen op eentje. Ben je een fanatieke lezer die met gemak boeken verslindt? Dan kan je je wat meer oriënteren op verschillende uitgeverijen. Er zit echt een bepaalde druk achter recensie-exemplaren, dus ga goed voor jezelf na hoeveel boeken je aan zou kunnen. Als je bijvoorbeeld tien boeken per maand krijgt en er maar vijf kan lezen, stapelt dat aantal zich wel op en is dat zeer frustrerend. Probeer daar voor uit te kijken, want je moet natuurlijk niet hebben dat je gedwongen moet lezen en er stress door krijgt.
 • Ga ook na of je zelf nog veel ongelezen boeken hebt staan in je boekenkast. Sinds het moment dat ik recensie-exemplaren kreeg heb ik nauwelijks de tijd om eigen boeken te lezen. Heb je bijvoorbeeld nog stapels boeken van een boekenfestijn? Lees die dan eerst even! Als je eenmaal contact hebt met uitgeverijen, kan je nauwelijks meer de boeken lezen die je hebt gekocht en die nog ongelezen in je boekenkast staan. Daarbij zijn recensies van die boeken ook goed te gebruiken als je uitgeverijen uiteindelijk gaat benaderen.

 

Dus, wanneer is het tijd om recensie-exemplaren aan te vragen? Kort samengevat: blog al een tijdje, blog omdat je houdt van bloggen en lezen, maak al veel recensies als referentie-materiaal, zorg voor een publiek die je blog leest en kijk of je de druk van recensie-exemplaren aankan. Zelf begon ik na ongeveer een half jaar bloggen uitgeverijen te benaderen, maar als eerder of later voor jou beter is, kan dat ook. Wees er in ieder geval zeker van dat jij echt ervoor kan zorgen dat je bloglezers bepaalde boeken lezen.

Ben je zelf er nog niet helemaal zeker van of jij er klaar voor bent? Je kan mij altijd benaderen in de reacties, via de mail of op social media, want ik help je graag verder als je nog vragen hebt of mijn advies wilt. Volgende week ga ik verder met Recensie Exemplaren 101, waarin ik je vertel wat je moet doen als je uitgeverijen wilt benaderen. Een goede voorbereiding is al het halve werk, dus met de vorige genoemde eisen kom je al een heel eind!

Zijn er volgens jou nog eisen waar een blog(ger) aan zou moeten voldoen om recensie-exemplaren aan te vragen?

18 reacties

2 pings

Naar het reactie formulier

 1. Wat super handig deze blogpost zeg!! Ik heb zelf nog nooit wat aangevraagd, maar ik ga, zoals je zegt, eerst de boeken lezen die ik al in bezit heb. Daar kan ik voorlopig nog echt lang mee vooruit. Misschien dat ik het daarna aandurf een uitgeverij te benaderen, ook omdat ik dan mezelf en mijn leesgewoontes nog beter heb leren kennen. Zodra ik op dat punt ben gekomen, zal ik deze blogpost er weer bij pakken 😀

  1. Bedankt Inge! En zeker eerst je eigen boeken lezen, want daar zou je misschien niet meer aan kunnen komen terwijl er vast vele pareltjes tussen zitten! 🙂

 2. Goed stuk, Joost! Zelf probeer ik ook kritisch te kijken naar welke boeken er worden aangeboden. Ik zeg alleen ja als ik denk dat het boek bij mij en mijn blog past.. Ik wil geen boeken krijgen om het krijgen om ze vervolgens met tegenzin te moeten lezen.

  1. Thanks Emmy, ik vind je punt ook heel goed en ik zal het daar nog zeker over hebben in volgende stukken! 🙂

 3. Goed stuk, Joost! Ik probeer altijd zo kritisch mogelijk te kijken of ik een boek aan wil vragen. Zou ik het boek zelf kopen als ik het niet als recensie-exemplaar zou ontvangen? Die vraag helpt me vaak bij mijn keuze. Verder vind ik het nog steeds een feestje als ik een recensie-exemplaar binnenkrijg, zo speciaal! Echt geweldig dat wij op deze manier uitgeverijen kunnen helpen om mooie boeken extra onder de aandacht kunnen brengen.

  1. Bedankt Anouk, jouw punt zal ik zeker ook nog benoemen 🙂 En dat is zeker waar, ik ben ook ontzettend dankbaar dat ik uitgeverijen van dienst kan zijn met mijn recensies en andere aandacht 🙂

 4. Mooie post.

  Zoals je zegt, je eigen boeken lezen is ook fijn en gezien ik er nog zoveel heb vraag ik dan ook geen boeken aan via uitgevers. Sowieso is mijn blog compleet in het engels en ook al heb ik wel genoeg nederlandse blog lezers vraag ik liever niks aan bij nederlandse uitgevers. Soms gebruik ik Netgalley of krijg ik een boek aangeboden voor review via de mail van auteurs zelf. Maar daar kan ik de flow zelf goed sturen met wat ik zelf wil en aankan en dat is wel heel fijn.

  1. Bedankt Annemieke! Ja als je blogt in het Engels is het al gauw anders inderdaad. Netgalley ken ik inderdaad ook, dat is voor jou ook een mooie manier om toch boeken aangeboden te krijgen 🙂

  • Kaylin op juni 6, 2017 om 12:13 pm
  • Reageer

  Ook als niet blogger vond ik dit wel leuk om te lezen, geeft een kijk achter de schermen 🙂

  1. Goed om te horen Kaylin! Dit is het eerste en zeker niet het laatste blogje, dus je kan nog genoeg kijkjes achter de schermen lezen 🙂

 5. Hele handige post <3 Ik ben net begonnen met boekbloggen (Like, mijn blog is net klaar, zo 'net begonnen). Ben het echt wel eens met alles wat je schrijft. Ik vind het zelf ook belangrijk dat voor je recensie exemplaren aanvraagt je een leuk contact heb met je lezers, dat er wat interactie is. Maar ook dat het erg duidelijk is hoeveel passie je hebt voor boeken en voor lezen!

 6. Heel erg leuke en fijne post om te lezen! Ik ben net begonnen met boekbloggen en was verbaasd toen ik hoorde over ACR’s en ik geen flauw idee had waar het voor stond.. Bleken het dus inderdaad review-kopieën te zijn. Ik ga me zeker eerst focussen op het schrijven van reviews en er voor zorgen dat ik een beetje in de ‘flow’ van het bloggen kom! Dankjewel!

  1. Dank je wel, ik ga je in ieder geval volgen, heel veel succes met het bloggen! 🙂

   1. Dankje wel! 🤗

 7. Hoi Joost,
  Wat een superhandige blog is dit! Ik ben zelf pas net begonnen met bloggen, wat ik superleuk vind, maar ik vind het inderdaad moeilijk om in te schatten wanneer ik een uitgeverij kan benaderen. Ik blog omdat ik dat leuk vind om te doen en niet voor de gratis boeken. Jouw blog komt hierbij goed van pas! Dankjewel! Groetjes, melissa

  1. Dank je wel Melissa! Ik vind jouw blog ook echt heel tof, ik denk zeker dat je goed op weg bent 🙂 Hopelijk heb je ook wat aan de andere blogjes als je eenmaal stappen wil ondernemen, je kan me altijd nog vragen stellen mocht het nodig zijn! 🙂

 8. Leuk artikel!. hier toevallig op de 500 bezoekers per maand en al een paar leuke contacten met uitgevers.

  Ik dacht ik probeer het gewoon en kies altijd boeken die bij mijn healthy leefstijl passen. Op naar nog veel meer boeken en daardoor meer bezoekers op onze website 😉

 9. Super geschreven Joost! Vooral leuk dat je de lezer meeneemt in het hele proces hoe dat bij jou ging. Vooraf het contact opnemen met een uitgever, het contact opnemen zelf en hoe het daarna is gegaan. Herken dit zelf ook in mijn eigen situatie!

  Mooi om te lezen dat je het hebt over ‘blog omdat je het leuk vindt en blog om te schrijven’. Ik merk namelijk dat er heel veel mensen enkel bloggen vanuit commercieel perspectief en niet om mensen te helpen! Heel tof om te lezen hoe jij erover denkt.

  Heb je nog tips voor een beginnend blogger, Joost?

  Thanks!
  Groetjes,
  Merijn

 1. […] speelt de mins game   Hoe boekenblogs worden ervaren Recensie-exemplaren 101 Nederlandse boekvertalingen: zo denk ik er NU over De Grote Verbeelding Enquete 2017: de […]

 2. […] NERDYGEEKYFANBOY >> Stappen die je neemt voordat je recensieexemplaren aanvraagt […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.