Recensie Exemplaren 101 #3 Hoe vraag je recensie exemplaren aan?

Recensie Exemplaren, het is een van de voordelen van het bloggen over boeken. Als boekblogger krijg ik af en toe een boek opgestuurd van een uitgeverij, in ruil voor een recensie en promotie van het boek. Hoewel ervaren bloggers weten hoe je recensie exemplaren aanvraagt, weten beginnende bloggers (of niet-bloggers) dat nog niet. Tijd om meester NerdyGeekyFanboy te worden en je te onderwijzen op het gebied van recensie exemplaren. In het eerste blogje vertelde ik over de stappen die je moet zetten voordat je met een uitgeverij in contact komt, die je hier kan lezen. Is je voorbereiding compleet? Dan komen we uit bij het contacten van uitgeverijen, waar je hier meer over kan lezen. Dus, je staat uiteindelijk op de perslijst bij uitgeverijen. Wat nu? Tijd om je daar meer over te vertellen.

 

Als je eenmaal op de perslijst van een uitgeverij staat, erkennen ze jou dus als boekblogger en kom je in aanmerking voor recensie exemplaren. Er zijn meerdere manieren om deze te krijgen. Hier een rijtje van de verschillende aanvragen die je toegestuurd krijgt, maar ook de aanvragen die je zelf stuurt.

 • Het krijgen van persmailtjes. Als boekblogger krijg je af en toe een persmailtje van een uitgeverij bij het verschijnen van een nieuw boek. Ik krijg wekelijks zo rond de 5 mailtjes van verschillende uitgeverijen. Hierbij word gemeld dat je je kan opgeven voor een recensie exemplaar. Hierbij kan je dus op de mail antwoorden dat je interesse hebt in het desbetreffende boek, of je krijgt een e-mailadres doorgegeven waar je naar kan mailen. Let op: dit zijn niet specifieke aanvragen die naar jou gericht zijn! Het mailtje wordt naar vele boekbloggers verstuurd, dus voel je ook niet aangesproken om op elke mail te reageren. Denk je niet dat het boek je gaat bevallen? Vraag hem dan ook niet aan! Het is natuurlijk aantrekkelijk om een gratis boek in ontvangst te nemen, maar het moet wel een boek zijn dat je daadwerkelijk wil lezen of zou kopen als je hem niet als recensie-exemplaar zou krijgen.
 • Het mailen naar een uitgeverij met je aanvraag. Ook kan het voorkomen dat je een boek graag wil recenseren, maar er zelf geen mailtje van hebt ontvangen. Mail dan zelf naar de uitgeverij met de vraag of je een bepaald boek mag recenseren! Blijf in ieder geval netjes en vertel desnoods meerdere redenen waarom je dit boek graag zou willen recenseren of vertel wat je naast een recensie nog meer kan doen om het boek onder de aandacht te brengen. Let wel op dat je redelijk recente boeken aanvraagt, en geen oude boeken. Mail je doodleuk dat je een hele trilogie wil recenseren die drie jaar geleden is uitgegeven? Kleine kans dat de uitgeverij daar mee instemt. Zorg er dus voor dat je duidelijke redenen hebt, en niet dat je het boek puur wilt hebben zodat je hem zelf niet hoeft te kopen.
 • Een uitgeverij/auteur kan je zelf benaderen met de vraag of je een boek wilt recenseren. Deze mailtjes zijn ook wat persoonlijker naar je gericht. Probeer dus altijd hierop terug te mailen, zelfs als je geen interesse hebt in het boek. Ik vind dit zelf ook de leukste mailtjes die je kan krijgen als boekblogger, omdat een uitgeverij of auteur speciaal naar je heeft gekeken en graag je mening wilt weten over een boek. Kijk wel goed naar het boek dat je wordt aangeboden. Zal je het boek leuk vinden en heb je de tijd ervoor? En nog een kleine voetnoot: als een auteur een boek aanbiedt, betekent ook dat hij/zij je recensie gaat lezen. Als je een recensie maakt van een internationale auteur is de kans groot dat de auteur die nooit leest, maar de auteur die jou mailt wel. Vertel dan duidelijk dat je een eerlijke recensie schrijft en dat er dus ook kritiek in je recensie kan komen. De meeste auteurs vinden dat natuurlijk prima, maar probeer ze wel duidelijk te maken dat je een boek wellicht niet perfect gaat vinden.
 • Uitgeverijen sturen je spontaan een recensie-exemplaren toe. Het kan voorkomen dat je opeens een boek ontvangt, zonder dat je het had aangevraagd. De uitgeverij heeft een boek naar je gestuurd in de hoop dat je er een recensie van maakt, maar een uitgeverij zou er niet vanuit moeten gaan dat je ook een recensie schrijft en het boek leest. Zeker grote bloggers hebben het al druk genoeg met de recensie-exemplaren die ze hebben aangevraagd, dus dan is het moeilijk om ook spontane pakketjes te behandelen op je blog. Zelf zet ik deze boeken niet hoog op mijn nog-te-lezen-stapeltje, maar lees ik ze pas als ik door mijn eigen recensie exemplaren heen ben. Wat ik nog wel probeer te doen is de ongevraagde recensie exemplaren te benoemen in bijvoorbeeld mijn maandelijkse haul, ze te benoemen in tags of andere artikelen of er foto’s van maken en deze delen op social media zoals Instagram. Zo krijgt het boek toch nog wat aandacht!

Hoewel ik al eerder heb verteld dat je goed moet letten op hoeveel recensie exemplaren je aan zou kunnen, vertel ik het toch opnieuw. Kijk echt uit met de hoeveelheid boeken die je aanvraagt/ontvangt. Toen ik begon met bloggen en uiteindelijk contact had met uitgeverijen en auteurs, nam ik heel vaak boeken aan die mij werden aangeboden. Het gebeurde toen ook vaak dat ik onverwachts een boek binnen kreeg, zonder dat ik er naar vroeg. Hoewel ik die boeken wilde lezen, kwam ik er gewoon haast niet aan toe omdat ik ook mijn normale recensie-exemplaren moest lezen en ook eens een eigen boek wilde lezen. Dat combineren met een studie/baan is dan best lastig, dus wees echt kieskeurig wat recensie-exemplaren betreft! Een stapeltje met recensie-exemplaren kan heel snel groter worden en dan zit je dus met veel stress omdat je nog veel boeken moet lezen en auteurs/uitgeverijen ongeduldig kunnen raken. Weet je niet zeker of je tegen de stress kan? Mail dan ook uitgeverijen dat je liever geen spontane pakketjes binnen wilt krijgen, maar zelf mailt als je een recensie-exemplaar wilt lezen. Zelf zat ik ook met een overschot met recensie-exemplaren, maar nu heb ik dat eindelijk verminderd en loop ik goed op schema.

Wees dus kieskeurig met de boeken die je aanvraagt. Lees af en toe een recensie-exemplaar, maar houd ook ruimte over voor andere boeken. Lees wat ongelezen boeken uit je eigen boekenkast, lees eens een boek van de bibliotheek of koop eens een boek. Er valt genoeg te bloggen over boeken, dus laat recensie-exemplaren niet de drijfveer zijn van je blog. Je passie en liefde voor boeken staat natuurlijk centraal!

 

Dit was mijn derde deel van Recensie Exemplaren 101. Volgende week vertel ik nog wat extraatjes om rekening mee te houden met Recensie Exemplaren. Heb jij nog tips voor het aanvragen van recensie exemplaren, of heb je een punt wat ik volgende week moet behandelen in het laatste blogje? Laat het me zeker weten in de reacties!

3 reacties

1 ping

 1. Wat een mega interessant stuk weer. Dit maakt echt zó veel duidelijk voor mij! Ik raak toch wel gemotiveerd door jouw blogs hierover, maar aan de andere kant wil ik er ook goed over nadenken. In ieder geval houden deze blogs mij wel een tijdje bezig! 😀

  Wat tof trouwens ook dat je ze gewoon zo open wilt delen. Het is voor mij echt een wereld die open gaat, waar ik anders misschien nooit wat over had geweten. Ik kan me wel voorstellen dat sommige bloggers het liever voor zichzelf houden, dit ‘proces’. Daarom vind ik het zo tof van jou!

  Ik wil trouwens ook nog (ik heb veel te vertellen) echt even zeggen dat ik jouw schrijfstijl en de woorden die je gebruikt echt heel goed vind! Dat ik soms gewoon denk: wauw, hier zouden gewoon geen betere woorden voor zijn geweest. Zo leuk! 🙂

  1. Dank je wel Lisa, een groter compliment kon je haast niet zeggen! 🙂

 2. Je artikelen zijn zo fijn! Ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker mailtjes krijg met ‘aanbiedingen’ en soms ook persoonlijke berichtjes, maar ik vind het soms best lastig om nee te zeggen.

 1. […] NERDYGEEKYFANBOY >> Hoe vraag je recensieexemplaren aan […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.