Recensie Exemplaren 101 #4 Wat te doen als je recensie exemplaren krijgt

De afgelopen weken heb ik artikelen gemaakt over recensie exemplaren. Beginnende bloggers weten soms weinig af van recensie exemplaren en hoe je die krijgt, dus ik heb al blogjes geschreven hoe dit te werkt gaat. Zo heb ik besproken welke stappen je kan nemen voordat je contact opneemt met uitgeverijen, heb ik verteld wat je in je eerste mailtje kan zetten als je uitgeverijen wil benaderen en hoe je dan uiteindelijk aan recensie exemplaren komt. Nu je weet hoe je aan recensie exemplaren komt, zal ik nu uitleggen wat je daarna allemaal kan doen. Want na het ontvangen van een boek ben je natuurlijk nog niet klaar!

 

Recensie exemplaren krijgen vind ik heel tof. Ik heb even gekeken naar de afgelopen maanden en ik krijg gemiddeld elke week een boek in huis van een uitgeverij. Na de blijdschap die daarbij komt kijken, doe ik nog vele dingen zodra ik een boek binnen heb, zodat ik de uitgeverij meteen kan helpen met hun promotie.

 • Ik deel foto’s/filmpjes van het boek op social media. Ik post als het kan zo snel mogelijk een foto op Instagram van het boek, zet in mijn story een kleine video zodat je het boek van alle kanten ziet, plaats een filmpje op Snapchat, post een foto op Facebook of Twitter, ik doe veel om het boek al in het zonnetje te zetten! Naast het recenseren is het delen op social media heel belangrijk, aangezien je daar misschien zelfs meer mensen mee bereikt en je volgers weten meteen dat er een recensie van het desbetreffende boek online zal komen.
 • Voor/tijdens/na het lezen, plaats ik updates op Goodreads waarin ik al lichtjes mijn mening over het boek naar voren breng. Goodreads is een goede manier om andere mensen kennis te laten maken met een bepaald boek. Ik merk vaak dat als ik een boek lees en er veel updates over plaats, dat vrienden van mij op Goodreads het boek op hun TBR-lijst zetten.
 • Na het lezen, is het tijd voor een recensie. Iedere blogger doet dit natuurlijk anders, maar ik probeer in ieder geval een recensie van rond de 600 woorden te schrijven. Ik maak een eigen stukje over de inhoud van het boek, vertel hoe ik aan het boek kom of wat voor verwachtingen ik ervan had en geef mijn mening over het boek met verschillende argumenten. Ik beoordeel de schrijfstijl, de personages, het verhaal en de setting. Ik eindig met een concluderende alinea waarin ik mijn eindoordeel geef. Hierdoor zorg ik altijd dat er linkjes zijn naar de pagina van het boek op Instagram of linkjes naar het boek op Bol.com (en dan bij voorkeur alleen de Nederlandse uitgave zodat ik alleen de Nederlandse uitgeverij steun). Kan je nog foto’s van het boek toevoegen aan de recensie? Doe dat dan vooral! Wees altijd eerlijk in een recensie (ook als je het boek niks vond) en laat zien welke soort lezers het boek leuk zouden vinden. Het doel is natuurlijk om de juiste lezers enthousiast te maken voor het boek!
 • Na het plaatsen van de recensie mail ik de uitgeverij met een link naar mijn recensie en desnoods nog blogjes waarin ik het boek heb genoemd of bepaalde ideeën die ik nog kan uitvoeren om het boek te promoten.

Een recensie exemplaar opgestuurd krijgen is natuurlijk een prachtig geschenk, maar daar moet je wel veel voor doen als je er eenmaal eentje krijgt. Een uitgeverij loopt inkomsten mis door jou een boek gratis te geven, dus jij moet ervoor zorgen dat die kosten worden terugverdiend door je volgers het boek te laten kopen! Je kan het dus als een bepaalde manier van werk zien, aangezien je als het ware uitbetaald krijgt (in boeken) voor promotiewerk voor een uitgeverij. Een boekblog beginnen en bijhouden moet je dus zeker serieus nemen!

Verder is het essentieel om te melden om te melden dat het niet de bedoeling is dat je boeken die je hebt gekregen van een uitgeverij doorverkoopt. Het is niet een vastgestelde regel, maar meer een morele code onder boekbloggers. Als uitgeverij is het niet fijn om te zien dat een blogger waar je boeken aan hebt gegeven deze boeken verkoopt om er gewin uit te halen. Mocht een uitgeverij je verkoop zien, kan het zijn dat je voortaan geen boeken meer krijgt. Heb je te veel boeken en wil je recensie exemplaren weg willen doen? Geef ze dan cadeau aan iemand (met voorkeur zelfs een andere blogger, zo kan hij/zij ook nog het boek onder de aandacht brengen!), zolang je er maar geen geld voor vraagt.

 

Zo, ik heb alles verteld wat ik weet over recensie exemplaren. Hopelijk heb je gezien dat er veel komt kijken bij het krijgen van recensie exemplaren en dat je het ook zeker niet te licht moet nemen. Blog lekker lang en vaak, neem contact op met uitgeverijen zodra je blogje al lang draait en je veel recensies hebt geschreven, vraag het juist aantal boeken aan dat je aan zou kunnen en promoot ze op vele manieren. Heb je verder nog vragen of wil je advies wat je blog betreft? Neem vooral contact met mij op, ik help je graag!

Weet jij nog manieren om boeken onder de aandacht te brengen?

4 reacties

1 ping

Naar het reactie formulier

  • nickyvbezouw op juni 27, 2017 om 11:15 am
  • Reageer

  Hoe snel moet er volgens jou een recensie online komen nadat je het boek binnen hebt? Hier worstel ik altijd nog een beetje mee.

  1. Dat is geheel aan jou, ligt aan wat voor afspraak je met uitgeverijen maakt. Is er geen afspraak gemaakt? Probeer dan gewoon het boek zo snel mogelijk te lezen en een recensie online te zetten. Een mooie tijd zou binnen een maandje zijn, maar dat ligt geheel aan jou. Ik probeer meestal een maand aan te houden, andere sites hebben de drempel wat hoger liggen. En het helpt ook om een uitgeverij te mailen wanneer je recensie volgens jouw planning online komt te staan, dan heb je voor jezelf ook meteen een deadline waar je je aan wilt houden! 🙂

  • evelien poels op juni 27, 2017 om 11:35 am
  • Reageer

  Hi Joost, misschien kan je ook een linkje zetten naar de librispagina of de pagina van je eigen boekwinkel….. Kleine tip om niet alleen de uitgeverij te steunen maar ook de lokale boekhandel 🙂

  1. Hee Evelien, daar heb je zeker een punt. Ik kies er zelf voor om alleen Bol te gebruiken (ik zit bij hun partnerprogramma en met die kleine inkomsten die ik daar verdien, zorg ik ervoor dat mijn sitebeheer wordt betaald), maar ik meld meestal in mijn recensie dat mijn lezers naar de boekhandel moeten rennen om een boek te halen. Ik probeer er dus een fijne middenweg in te vinden, aangezien ik mijn blog niet al te veel wil laten kosten voor mezelf (het is immers een hobby), maar wel naast de uitgeverij de boekhandel wil steunen 🙂 Hopelijk snap je mijn keuze. Bloggers met een gratis blog moedig ik ook zeker aan om de boekhandel te promoten met behulp van een link naar Libris 🙂

 1. […] NERDYGEEKYFANBOY >> Wat te doen als je recensieexemplaren krijgt […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.