Tips & Tricks: Het inrichten van je boekenkast

Een grote boekenkast, elke boekennerd vind het geweldig om er minimaal één in huis te hebben. Boekennerds kopen standalones, series en andere vormen van boeken. Maar dan, hoe richt je de boekenkast in? Laatst werd mij gevraagd hoe ik mijn boekenkast inricht. Ik ben nog vaak aan het puzzelen wat mijn boekenkast betreft, maar doordat ik vaak mijn boekenkast heb aangepast, kan ik wel wat tips geven hoe ik het meestal aanpak. Goed, hier mijn tips voor het inrichten van je boekenkast!

P1000761

 1. Voor je boekenkast heb je meerdere manieren om het in te richten. Ik heb zelf een eigen hoofdindeling, namelijk van boven naar onderen: afgemaakte series, standalones, series die nog niet compleet zijn en uiteindelijk de boeken die ik niet zo geweldig vind onderaan. In deze categorieën heb ik ook weer een volgorde. Afgemaakte series zijn bijvoorbeeld gerangschikt op grootte, genre of uitgeverij. De Engelse en Nederlandse standalones probeer ik ook van elkaar te scheiden en ik zorg ook dat ik wat onderscheid maak tussen zielige en spannende boeken.
 2. Het inrichten van je boekenkast is meestal een puzzelwerk. Wat ik vaak doe? Ik draai de boeken om zodat ze horizontaal staan! Waarom? Nou, de hoogte van een la van mijn boekenkast is soms veel hoger dan de boeken die ik heb. Hierdoor zit er nog steeds veel ruimte tussen. Door wat boeken horizontaal te plaatsen, kan ik meer boeken kwijt in een kleine ruimte. Daarnaast maakt het ook niet heel erg uit of je de zijkant van een boek horizontaal of verticaal bekijkt, toch?
 3. Wat nou als je boekenkast helemaal vol is en er niks meer bij kan? Dit is natuurlijk de nachtmerrie van elke boekennerd, maar ik kan wellicht de pijn verzachten. In je boekenkast staan er vast wel een paar boeken waarvan je denkt: mweh, dit boek vind ik niet leuk en zal ik waarschijnlijk nooit herlezen… Ze staan in je boekenkast en daar wil je ze wel houden, alleen zal je ze niet snel oppakken. Wat te doen? Ik stop deze boeken achter mijn andere boeken. Ik zet ze met de voorkant naar voren, zodat de stapel met boeken ietsjes naar voren schuift. Hierdoor heb je weer wat ruimte in je boekenkast, alleen kan je dan een paar boeken niet zien. Ach ja, je moet er toch iets op verzinnen hè… P1000762
 4. Als je echt geen ruimte meer hebt, kan je altijd nog twee rijen met boeken maken. Hierdoor kan je wel een hoop niet zien, maar het bespaart je wel een heleboel ruimte en kan je weer meer nieuwe boeken in huis slaan. Zorg wel dat je de leukste boeken vooraan hebt staan!
 5. Naast mijn eigen indeling, heb je uiteraard andere indelingen die je kan gebruiken voor je boekenkast, zoals gesorteerd op achternaam van de schrijver, uitgeverij, uitgave (hardcover/paperback), kleur en meer!
 6. Puzzelen, puzzelen, nog meer puzzelen! Je boekenkast inrichten is gewoon één groot puzzelwerk, experimenteer gewoon vaak met je boekenkast. Zet boeken anders neer, maak een andere indeling, stapel boeken, haal er een paar uit, probeer gewoon veel totdat je uiteindelijk een indeling hebt die er mooi uitziet!

Veel succes met het inrichten van je boekenkast!

P1000763

Heb jij nog tips voor het inrichten van een boekenkast?

11 reacties

Naar het reactie formulier

  • Gaia Steinbuch op april 26, 2015 om 10:43 am
  • Reageer

  Leuke tips! Bij mij staan veel planken inderdaad dubbele rijen van boeken (een enkele keer drie rijen, en ook een aantal keren gewoon één rij), wegens plaatsgebrek. Leuk ook de foto’s van jouw boekenkast :).

 1. Ik heb zelf helaas niet zo’n mooie boekenkast als jij, maar de bekende Expedit kast van Ikea. Hier staan zelfs driedubbele rijen met boeken in, waardoor veel van mijn mooie boeken niet te zien zijn. Dat vind ik echt heel jammer, dus in een groter huis zou ik echt mijn hele boekenkast opruimen en sorteren en dan hoop ik dat er geen dubbele rijen meer nodig zijn.

 2. Ziet er netjes uit. Wel handig, dat stapelen. Misschien dat ik zelf met die manier ook nog wel wat ruimte kan creëren.

 3. Ik heb helaas nog geen mooie plek voor mijn boeken. Ze liggen momenteel noodgedwongen opgestapeld op een aantal planken van mijn gewone kast en geloof me dat is ook een nachtmerrie voor een boeken nerd. Gelukkig komt daar in Juli/Augustus verandering in. Tegen die tijd word mijn kamer opgeknapt en krijg ik ongeveer 11 a 12 meter aan planken om mijn boeken op te zetten. Ik twijfel nog steeds hoe ik heb dan wil indelen, dus die tips van jou komen zeker van pas!

 4. Bedankt voor de tips! Ik ga binnenkort waarschijnlijk samenwonen en heb dan ruimte voor een grotere boekenkast. Dat wordt dus even puzzelen qua indeling =)

 5. Waauw, jouw boeken zijn zo mooi. Als je beroofd wordt, niet schrikken, ik wil alleen je boeken hebben, haha 🙂 Ik richt persoonlijk mijn boekenkast in op hoe ik het mooi vind staan!

  1. Haha bedankt, ik heb veel moeite gedaan voor mijn mooie collectie 🙂 En ik bewaak het met mijn leven, dus BRING IT ON! 😀

  • Mirthe op mei 7, 2015 om 3:01 pm
  • Reageer

  Ik heb zelfs mijn bureau weg gedaan voor een extra kast, prioriteiten stellen!

  1. Toe maar, dat noem ik pas toewijding! *staande ovatie*

  • safie op juni 1, 2015 om 4:10 pm
  • Reageer

  Super goede blog, al moet ik toegeven dat ik om de twee weken mijn boekenrek verander, geen idee waarom maar dat is voor mij heel normaal. Handige tips 🙂

  1. Haha, ik wil nu ook weer mijn boekenkast veranderen hoor, dat herinrichten is best een leuke bezigheid 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.