The Friday Five: Boeken die aansluiten bij actuele thema’s

Deze Friday Five zal in het teken staan van boeken die aansluiten bij actuele thema’s. Gelijkheid, slutshaming, diversiteit en meer, er zijn genoeg boeken die een actueel randje willen toevoegen aan het verhaal waardoor het boek heel herkenbaar is voor jongeren. Joany van Craving Pages bedacht dit onderwerp en er zijn genoeg belangrijke boeken met een actueel thema, dus ik had weinig moeite met het uitzoeken van vijf titels!

Tijdbom van Joelle Charbonneau gaat over een middelbare school waar een bom zit, die op elk moment kan afgaan. De leerlingen die er zijn doen hun best om te overleven en te ontsnappen aan de school, wat leidt tot een zeer spannend verhaal. Tijdens dit verhaal proberen de leerlingen erachter te komen wie de dader is van het opzetten van de bommen, waarbij bepaalde vooroordelen rond bepaalde groepen mensen aan bod komen. Een heftig boek, maar wel erg belangrijk!

Ingesloten laat een toekomstige wereld zien waarin mensen met een islamitische afkomst in de Verenigde Staten worden onderdrukt en zelfs in kampen komen te zitten. Het voelt haast als een nieuwe wereldoorlog waarin bevolkingsgroepen worden gehaat. Het nawoord van de auteur laat zien dat deze wereld veel meer dichterbij is dan je denkt, wat echt aankomt als een shock.

Allesbehalve oké gaat over een meisje die geniet van het leven en af en toe een jongen aan de haak slaat, maar haar leven verandert enorm als er foto’s van haar online verschijnen waarin ze seks heeft met een jongen. Ze wordt bestempeld als slet, terwijl niemand de jongen minacht. Deze oneerlijkheid over slutshaming wordt goed aan de kaart gesteld in dit boek, zeker een boek dat vele jongeren zouden moeten lezen!

Nic Stone is iemand die heel goed is in actuele thema’s verwerken in haar boeken, dus ik kan haar twee keer benoemen. Zij en ik gaat over seksualiteit en de hokjes waarin mensen worden gestopt als ze eenmaal een bepaalde seksualiteit uiten. Het boek laat zien dat alles niet zo zwart-wit is als het lijkt.

Tot slot nog Wat zou Martin doen?, een verhaal over racisme. Met vele discussies wordt dit onderwerp besproken en vele kanten worden belicht. Ook weer een erg bijzonder verhaal dat vele jongeren kan aanspreken!

Dit zijn mijn vijf boeken met actuele thema’s. Kan jij er nog een paar noemen? Ik hoor het graag, of check anders de Friday Fives van mijn collega-bloggers!

1 reactie

  1. Grappig, ik heb weer totaal andere boeken! Maar er komt wel een thema overeen: dreiging op scholen. Ik heb gekozen voor schoolshootings.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.