The Friday Five: Boeken die ik zou nomineren voor de prijs van Beste Boek voor Jongeren

Vorige week was er een flinke discussie gaande in de YA-community. De boekenweek voor jongeren kondigde de nominaties aan voor het Beste Boek voor Jongeren, een week ter leesbevordering van jongeren. Hoewel ik hoopte op allemaal boeken die jongeren met veel plezier zouden lezen (zelfs jongeren die normaal niet van lezen houden), waren er 9 literaire boeken op de lijst. Het enige YA-boek is The Hate U Give van Angie Thomas (welke trouwens erg goed is), wat zonde is als je jongeren wil bereiken! Veel YA-lezers waren het oneens met de nominaties, vandaar dat in deze Friday Five veel bloggers hun eigen nominaties voordragen die daadwerkelijk goed zijn voor jongeren, aangezien de daadwerkelijke doelgroep ook zijn stem moet geven in deze nominatie. Dit onderwerp is bedacht door Paula (Must Magazine) die een prachtig artikel heeft geschreven over de nominaties, dus ga deze zeker lezen!

 

Voor deze Friday Five heb ik vijf boeken uitgekozen die het afgelopen jaar (dus vanaf mei 2017) zijn uitgekomen. Nou ja, vijf, ik heb er uiteindelijk gewoon tien uitgekozen, aangezien er ook tien nominaties zijn. Daarbij heb ik ook gekeken naar een boeken met een licht literair randje, zodat de boeken ook goed kunnen aansluiten bij de jury van de boekenweek voor jongeren. Het liefst heb ik natuurlijk een award voor de meest toffe YA-boeken (dus waarin ook boeken zitten die niet een literair randje hebben) in verschillende genres, maar ik denk dat we met deze boeken een opstapje kunnen maken naar een award voor de leukste YA-boeken. Goed, laten we beginnen met mijn nominaties voor Beste Boek voor Jongeren!

Het geheugenboek – Lara Avery – Recensie

Het geheugenboek is een verhaal over een meisje dat haar geheugen zal verliezen, waardoor ze haar geheugen opschrijft in een boek. Avery’s schrijfstijl is heel persoonlijk, aangezien het boek leest vanuit dagboekvorm. Een verhaal over liefde, verdriet en het verliezen van hoop, met een einde waar je aardig wat tranen zal produceren. De YA Boekverslinders Leesclub heeft ook dit boek besproken, waarbij duidelijk werd dat dit boek meerdere lagen heeft.

Muggenland – David Arnold – Recensie

David weet zinnen te formuleren die je duizenden keren opnieuw zou willen lezen. Muggenland is een bijzondere roadtrip met eigenzinnige personages en een einde waar je het WOW-gevoel van krijgt.

Livestream – Buddy Tegenbosch – Recensie

Een boek dat je binnen één zit wil uitlezen, is Livestream van Buddy Tegenbosch (een Nederlandse auteur!). Dit is een verhaal met een heerlijk  tempo, een wonderbaarlijk avontuur door New York en personages die een diepe indruk op je achterlaten.

Ongehoorzaam – Whitney Gardner – Recensie

Ongehoorzaam is een verhaal met een subtiele laag wat betreft diversiteit. Je leest vanuit het perspectief van een doof meisje die haar gevoelens kan uiten met graffiti. Dit boek behandelt vele thema’s zoals vriendschap, acceptatie, liefde, kunst en meer.

De Eliminatie – Daniëlle Bakhuis – Recensie

Daniëlle Bakhuis is net als Buddy een Nederlandse auteur en heeft een krachtige YA-thriller geschreven waarin tien mensen in een garage belanden. Ze kunnen alleen ontsnappen als de helft van deze personen dood is. Een ijzersterk verhaal waar vooral de vraag centraal staat wat een mensenleven waard is en of levens een gelijke waarde hebben.

Mijn versie van jou – Christina Lauren – Recensie

Mijn versie van jou is een ode aan de liefde op een locatie waar dit niet altijd getolereerd is. Het is een boek dat zich inzet voor de LGBTQ+ community waarbij de boodschap wordt meegegeven dat elke liefde tussen twee mensen een prachtig fenomeen is.

Nieuwe Maan – Sarah Crossan – Recensie

Sarah Crossan schrijft in vrije versvorm, een schrijfstijl die zeker een plek verdiend in deze nominaties. Het is een emotioneel verhaal waarbij elke zin in alle zorgvuldigheid is neergepend. Het laat het onrecht zien in het rechtssysteem van de Verenigde Staten, waarbij je de pijn voelt die Joe ondergaat in het boek.

Waar ik ga – Gayle Forman – Recensie

Waar ik ga is een verhaal over drie jongeren die een dag met elkaar optrekken in New York. Elk van de drie heeft een verhaal waar veel meer achter zit dan je denkt en de onderlinge dynamiek tussen de drie pubers zorgt voor een veelzijdig verhaal in een prachtige stad.Allesbehalve oké – Laura Steven – Recensie

Een boek met een feministisch randje en een kritische blik naar de maatschappij rondom slutshaming. Laura Steven weet ondanks haar humorvolle schrijfstijl, de ernst van slutshaming naar voren te brengen. Een boek dat voor velen een belangrijke les kan zijn, maar dit is ook een boek waar je als jongere met gemak doorheen komt.The Hate U Give – Angie Thomas – Recensie

The Hate U Give staat al in de nominaties van Beste Boek voor Jongeren, maar ik wil hem zelf ook maar al te graag nomineren. Dit boek weet de Black Lives Matter-beweging een hard en realistisch beeld te geven, wat je zeker aan het denken zet. Een boek dat later gewoon tot klassieker benoemd moet worden!

Dit zijn mijn nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren. Ik denk dat je met deze lijst jongeren veel beter kan bereiken, met de kans dat deze boeken een opstapje kunnen zijn naar literatuur. De boekenweek moet ervoor zorgen dat jongeren gaan lezen. Als dat eenmaal bereikt is, kan de organisatie daadwerkelijk de promotie wat meer richten op literaire boeken, want nu slaan ze de plank volledig mis. Wil je meer Friday Fives lezen met nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren? Lees deze lijstjes dan vooral bij deze bloggers:

Welke boeken zouden volgens jou genomineerd moeten worden voor Beste Boek voor Jongeren?

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ah liefde voor dit lijstje! Er staan ook een hoop boeken op die ik heel graag wil lezen. Ik ben zelf enorm benieuwd naar “mijn versie van jou” en “waar ik ga”

  2. Hele toffe nominaties en ik zou het hier compleet mee eens kunnen zijn! Veel van deze boeken staan ook op mijn TBR ~

  3. Mooie nominaties, Joost! Ik ben ook erg onder de indruk van The Hate U give 🙂

  4. Mooie selectie! Ik vond The Hate U Give, Allesbehalve Oké & Mijn versie van jou ook echt geweldig! Ik ben erg benieuwd naar Ongehoorzaam.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.