In de Friday Five bespreek ik wekelijks met andere bloggers lijstjes van vijf, deze keer een onderwerp bedacht door Joany van Craving Pages. Een vrij interessant onderwerp naar mijn idee, want deze week gaat het over boeken die je mening over een onderwerp hebben veranderd. Zeker YA-verhalen kunnen lezers veel nieuwe inzichten geven, dus ik laat je graag de boeken zien die mijn mening over een onderwerp zeker wisten te veranderen (of mij juist meer inzichten gaven over bepaalde onderwerpen).
Een boek dat mijn toekomstbeeld wat wist aan te scherpen is Project Z, het eerste deel van Quotum. Morgen komt mijn recensie van dit boek online, dus dan lees je er meer over! In deze toekomst is er een quotum aan inwoners per land, omdat er overbevolking is. Soms zie ik de toekomst wat rooskleurig in, maar in dit boek word je echt aan het denken gezet. Wat als alles opeens mis gaat, wat als de aarde moeilijk te bewonen wordt? Geen geruststellende gedachte, maar wel eentje waardoor je toch meer gaat nadenken over de toekomst van planeet aarde.
Hoewel ik dit zo min mogelijk probeer te doen, doet iedereen het denk ik toch zonder na te denken: anderen beoordelen op hun uiterlijk. In Wonder volg je een jongen met een bijzondere aandoening, waardoor zijn gezicht heel anders is dan normaal. Veel mensen hebben al snel een oordeel en vinden hem lelijk, terwijl hij juist een prachtige jongen is met een warme persoonlijkheid. Dit boek laat zien dat je mensen niet moet beoordelen op hun uiterlijk, hoe makkelijk dat ook gaat. Het is niet zozeer dat dit boek echt je mening verandert, maar meer de ogen voor je opent.
De Heksenspiegel-trilogie (deel 3 moet nog verschijnen) is een serie over hedendaags pentagonisme. Eerst vond ik moderne heksen maar gek, maar nu heb ik er iets meer begrip voor door de uitleg die Marte Jongbloed geeft in deze boeken. Bepaalde vooroordelen over moderne heksen worden ontkracht, waardoor deze boeken ook vrij leerzaam zijn. Toegegeven, sommige dingen die worden beschreven vind ik nog te zweverig, maar de manier waarop de personages hekserij benaderen is wel erg fascinerend.
De boeken van Jason Reynolds weten je veel inzichten te geven in de Black Lives Matter-beweging. Vroeger dacht ik niet heel veel na over racisme (mijn school was vrijwel compleet wit en zulke onderwerpen werden ook niet besproken op de middelbare school), maar door deze boeken leer je er wel veel meer over en weet je je meer te verplaatsen in mensen die te maken hebben gehad met politiegeweld. Vooral Echte Amerikaanse jongens behandelt dit onderwerp erg goed. Andere aanraders zijn The Hate U Give en Wat zou Martin doen?.
Tot slot Allesbehalve oké van Laura Steven, die gaat over slutshaming. Op mijn middelbare school was er wel slutshaming en was het als meisje schandalig als je vaak seks had, terwijl het bij de jongens alleen maar werd aangemoedigd. Wat een scheve verdeling! Dit boek weet dit onderwerp goed te belichten, want het is erg oneerlijk dat meisjes op seksueel gebied heel anders worden behandeld dan jongens.
Dit is mijn lijstje, en nu ben ik heel benieuw naar jouw lijstje. Welk boek wist jouw mening erg te veranderen? Laat het me weten, of check de Friday Fives van de andere bloggers die meedoen aan deze rubriek!
- Laurie (Laurie’s Bookshelf)
- Joany (Craving Pages)
- Conny (Connies Boekkies)
- Paula (Bookbreak)
- Annabel (Het leven van een boekenworm)
- Nienke (Booksometea)
- Rianne (Rianne Warmerdam)
1 reactie
Ik heb inderdaad ook een boek rondom Black Lives Matter op mijn lijstje staan. Verder verschillen we weer enorm qua lijst!