The Friday Five: Boeken die je nog niet eerder voorbij zag komen op Nederlandstalige Boekenblogs

Als boekenblogger vertel ik maar al te vaak over YA-boeken en boeken in andere genres, en probeer ik ook goed mijn mede-bloggers te volgen. Hoewel sommige boeken een enorme trend zijn in de boekcommunity, zijn er ook genoeg boeken die je nauwelijks voorbij ziet komen. En dat terwijl ze juist zo goed zijn! Dit is het nieuwe onderwerp voor de Friday Five, het onderwerp is bedacht door Joany van Craving Pages. Ik heb vijf verborgen pareltjes gevonden die echt de moeite waard zijn om te lezen!

Ten eerste heb ik Enigma gekozen, een intrigerende sciencefiction over een toekomst waarin de mensheid wat koloniën heeft op andere planeten op deze melkweg. Hierin zijn er ook AI-robots en is de genetica extreem gevorderd. Het eerste deel geeft veel informatie over deze nieuwe gemeenschap, en vanaf deel twee gaan de personages op een intergalactisch avontuur vol mysterie en spanning. Ik vind deze ruimtemissie echt geweldig, maar ik hoor er weinig over op andere boekenblogs. Daar mag echt verandering in komen als het aan mij ligt!

Blackout is een verhalenbundel door zes zwarte auteurs, waarin je zes koppels volgt tijdens een elektrische storing in New York op een warme zomerdag. Veel diversiteit, mooie schrijfstijlen en een feelgood einde, echt heerlijk om te lezen! In Amerika is dit boek een enorme hype, maar dit lijkt wat mee te vallen in Nederland. Deze hype mag er echt komen, want het is een fantastische verhalenbundel!

Dan hebben we Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi. Ik ken de serie van Tahereh Mafi maar al te goed, maar wist niet of ze ook goed zou zijn in het schrijven van realistische verhalen. Nou, dat kan ze dus juist wel, als de beste! Dit verhaal gaat over een islamitische meisje een jaar na 9/11, waardoor ze elke dag te maken krijgt met racisme. Het verhaal is deels gebaseerd op het leven van Tahereh Mafi zelf, waardoor het verhaal heel oprecht en pijnlijk aanvoelt. Ik kon me helemaal inleven in de hoofdpersoon, terwijl we juist zo van elkaar verschillen. Echt een prachtig verhaal dat iedereen zou moeten lezen!

Dan hebben we de Dromendochter-trilogie van Laini Taylor. Deze trilogie kreeg begin dit jaar een nieuwe cover en toen werd ook eindelijk het derde deel vertaald. Ik wachtte hier al jaren op, dus ik was zo blij dat hij eindelijk vertaald werd! Jammer genoeg bleven andere blogs redelijk stil rondom deze trilogie, terwijl het juist een fenomenale fantasyserie is met een magische schrijfstijl.

Tot slot wil ik Gloei ook nog wat in de schijnwerpers zetten, dit is een bundel van interviews met voornamelijk jongeren. Wat ze gemeen hebben is dat ze afwijken van de ”norm”, dus ze zijn niet hetero. Hierdoor lees je over vele verschillende seksualiteiten, geslachten en culturen. De interviews zijn zo eerlijk en je zou met elk persoon vrienden willen worden. Daarbij zijn er mooie portretten van Floor de Goede en heeft Edward van de Vendel bij elk interview een gedicht geschreven.

Dit zijn de titels die ik wel vaker bij boekenblogs wil zien, want ze verdienen erg veel lof! Zijn er boeken die volgens jou weinig voorbij komen bij boekenblogs, die juist wel veel aandacht verdienen? Laat het me weten, en check de lijstjes van andere deelnemers aan deze Friday Five!

1 reactie

  1. Behalve het eerste en het tweede boek heb ik alles gelezen. Blackout trekt mij niet, korte verhalen zijn niet mijn ding. Een bijna eindeloze afstand heb ik op mijn oude blog besproken en ik heb Dromendochter nog niet uit. Moet Godenslaap nog lezen. Gloei heb ik heel kort besproken. Mooie interviews, geen fijne schrijfstijl om te lezen. Zo’n vraag en antwoord boek lees voor mij echt niet prettig. Een uitgebreide recensie zat er daarom ook niet in.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.