The Friday Five: Boeken die op de leeslijst moeten komen staan

Een nieuwe Friday Five! In deze wekelijkse rubriek maak ik samen met andere bloggers lijstjes van vijf. Deze week bespreken we vijf boeken die op de leeslijst moeten komen staan. Dit onderwerp is bedacht door Chelsey van Leesmeemetmij. Ik zou het ontzettend fijn vinden als meer YA-boeken gelezen kunnen worden door middelbare scholieren, aangezien deze boeken juist jongeren aan het lezen kunnen krijgen. Ik heb vijf boeken uit kunnen kiezen die ik zeker geschikt vind voor middelbare scholieren, nu hopen dat het realiteit wordt!

 

Laten we beginnen met Ik geef je de zon van Jandy Nelson. Dit boek is op meerdere kanten zo ontzettend mooi. De schrijfstijl is namelijk zo prachtig en poëtisch, iets wat ook door leraren Nederlands gewaardeerd kan worden. Veel beeldspraak, maar ook bijzondere beschrijvingen die je echt kunnen raken. Daarbij speelt het verhaal zich af in twee periodes vanuit het perspectief van twee jongeren, waarbij alles aan het einde bij elkaar komt. Zo’n mooi verhaal!

Dan hebben we 67 seconden van Jason Reynolds. Dit boek is geschreven in vrije versvorm en is echt een meesterwerk. Het is heel rauw, eerlijk, emotioneel, heftig en beschrijft thema’s zoals woede en geweld. Er is bij elk woord zorgvuldig nagedacht over de plaatsing en het weet iedereen te raken. Daarbij lees je dit boek ook binnen twee uurtjes uit, waardoor zelfs niet-lezende jongeren kunnen genieten van lezen. Hierdoor kunnen jongeren volgens mij juist aan het lezen raken!

Dan gaan we door met Neverworld Wake. Jemig, dit boek… Ik kreeg hier Inception-gevoelens bij, want dit boek is zo sterk neergezet. Het is zo ontzettend mysterieus, intrigerend en vol personages die anders zijn dan ze lijken. Dit boek lezen is gewoon een intense en unieke ervaring, ik ben fan! Hopelijk worden meer mensen dat, want dit boek verdient veel meer lof.

Dan een boek dat behoort bij de Hongerspelen, namelijk Het meisje dat in vuur en vlam stond. Ik raad aan dat de leraar dit boek leest, terwijl de scholieren De Hongerspelen lezen. Het meisje dat in vuur en vlam stond is een verzameling van essays van verschillende personen die aspecten van deze trilogie onder de loep nemen. Hoe zit het in de cultuur van de Hongerspelen, invloeden uit de geschiedenis, de moordlustige sensatie en meer? Doordat de leraar dit boek leest, zouden er vele interessante discussies ontstaan in de klas, waarbij alle jongeren een echte YA-klassieker kunnen lezen. Lijkt mij een prima plan!

Tot slot hebben we Showstopper van Hayley Barker. Waarom? Omdat dit, ondanks de toekomstige setting, veel overeenkomsten met de huidige situatie in Engeland (door de Brexit is er ook opkomende rassenhaat, wat een belangrijk onderwerp is in Showstopper). Dit boek leest lekker weg, maar kan ook een mooi gespreksonderwerp zijn in de klas.

 

Dit is mijn selectie, welke boeken zouden er volgens jou op de leeslijst moeten staan? Laat het me zeker weten, en check ook de Friday Fives van de andere bloggers in dit lijstje.

3 reacties

  1. Ik moet snel weer meedoen met de Friday Five, wat een leuk onderwerp weer! 🙂 Helemaal eens met je lijst, vooral met 67 Seconden en Neverworld Wake. Fantastische boeken. Ik hoop ook echt dat BlossomBooks meer van Jason Reynolds gaat uitgeven (ik denk het wel) 🙂

    1. Volgend jaar komen ze in ieder geval met nog een boek van Jason, dus dat gaat zeker gebeuren! 😀

  2. 67 seconden was ik helemaal vergeten. Inderdaad een geweldig boek!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.