The Friday Five: Boeken die taboes proberen te doorbreken/bespreekbaar maken

De Friday Five is een wekelijkse rubriek waarin vele bloggers elke week een lijstje van vijf samenstellen over een bepaald onderwerp. Deze week hebben we het over boeken die taboes proberen te doorbreken en bespreekbaar maken. Dit onderwerp is bedacht door Valerie van Wonderstruckbooks. YA-boeken hebben de laatste tijd steeds meer belangrijke onderwerpen die bepaalde taboes proberen te doorbreken. Sommige onderwerpen worden nauwelijks besproken, maar deze boeken weten een wereld voor je te kunnen openen. Hierbij vijf boeken die taboes proberen te doorbreken!

 

Holding up the universe van Jennifer Niven gaat heel erg over zelfbeeld en acceptatie qua gewicht. In dit verhaal lees je over een meisje die eerst een heel hoog gewicht had (zo erg dat ze niet meer uit haar bed kon komen) en nu langzaam aan het afvallen is. Ze is heel onzeker over haar lichaam, maar halverwege dit boek weet ze dat ze trots mag zijn op haar eigen lichaam. Een erg mooi en ook vertaald onder de naam Op mijn schouders.

De voordelen van onbeantwoorde liefde is geschreven door Becky Albertalli, bekend van Love Simon (de film die nu in de bioscoop draait). Ze is een voorstander van de LGBTQ+ community en laat vele seksualiteiten zien in haar boeken. Zo gaat dit verhaal over Molly. Haar tweelingzus valt op meisjes en ze hebben ook twee moeders. Becky’s boeken barsten van de diversiteit, waardoor dit boek zeker past in de Friday Five.

Mijn versie van jou gaat over een biseksuele jongen die verliefd wordt op de zoon van een priester. In het dorp is er een hele gelovige gemeenschap, waardoor dit vele problemen op kan leveren. Kan je wel op hetzelfde geslacht vallen als je familie dat niet zou goedkeuren? Een heel bijzonder en mooi boek, zeker een aanrader!

Allesbehalve oké is het perfecte voorbeeld voor deze Friday Five. Dit boek probeert de taboe rondom slutshaming te doorbreken. Waarom kunnen mannen wel een uitbundig seksleven hebben, maar zijn vrouwen een slet als ze dit ook doen? Het vervolg zal deze strijd echt voortzetten, aangezien het belachelijk is dat er zulke standaarden zijn waardoor man en vrouw niet gelijk zijn.

Tot slot wil ik Bloed en Beenderen benoemen, aangezien dit boek racisme bespreekbaar maakt. Hoewel dit verhaal zich afspeelt in een magische wereld, is er veel racisme in deze wereld. Tomi Adeyemi weet zo een actueel onderwerp bespreekbaar te maken, zonder dat men meteen associaties maakt naar bepaalde groepen.

 

Dit is de Friday Five van deze week! Ken jij nog een paar boeken die taboes proberen te doorbreken? Ik hoor het graag van je! En mocht je nog niet genoeg hebben van de Friday Five, dan vind je hieronder een lijstje met bloggers die ook mee doen aan de Friday Five.

2 reacties

  1. Mooi lijstje! Bloed en beenderen had ik nog niet eens bedacht.

  2. Ik had ook Mijn versie van jou, Allesbehalve oké en Bloed en Beenderen. Holding up the universe had ik eerst ook op mijn lijstje staan, maar uiteindelijk vervangen door een andere boek van Jennifer Niven: Waar het licht is.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.