The Friday Five: Boeken die zich afspelen aan het begin van het school/studiejaar

Het nieuwe studiejaar is begonnen, de zomervakantie is voorbij. Dat vraagt om een passende Friday Five! Deze week bespreken we vijf boeken die zich afspelen aan het begin van het studie/schooljaar. Ik heb dit iets verbreed, ik heb namelijk ook gekeken naar boeken waarin de hoofdpersoon een nieuwe start heeft op een nieuwe school. Pak je etui, schoolboeken en boterham van thuis er maar bij, en check deze vijf tips!

In Knipoog volg je een jongen die in de zomer een operatie heeft gehad, aangezien hij oogkanker heeft. Hij ziet er daardoor anders uit, want hij moet veel zalf smeren op zijn oog en zelfs een hoed dragen tegen de zon. Hij voelt zichzelf belabberd en vindt het verschrikkelijk dat zijn klasgenoten nu anders naar hem kijken, maar hij vindt positiviteit door vrienden en nieuwe passies. Een erg komisch, bijzonder en ontroerend boek!

Een bijna eindeloze afstand gaat over een islamitisch meisje, een jaar na 9/11. Ze heeft een hoofddoek om, waardoor ze al snel het mikpunt is voor racistische opmerkingen en islamofobe vooroordelen. Dit boek is zo pijnlijk oprecht en ik kon (ondanks het feit dat we zo verschillen) mij erg goed inleven. Ik voelde me op sommige momenten net zoals Shirin woest op haar klasgenoten, het kan voor veel jongeren (en oudere lezers) de ogen openen.

Dan hebben we Fin & Rye, waarin de homoseksuele Fin moet verhuizen als hij op zijn oude school een jongen kust. Zijn ouders accepteren zijn geaardheid niet, maar als hij een groep queer jongeren op zijn nieuwe middelbare school tegenkomt, begint Fin zich te realiseren dat zijn geaardheid niet iets is waar hij zich voor moet schamen. Een erg mooi boek!

In De Academie beland je op een elite school voor meisjes die tot grote dingen in staat zijn. Maar een select groepje wordt uitgekozen en in verschillende vakken onderwezen, waardoor ze behoren tot de vrouwen aan de top. Maar schuilt hier nog een geheim achter? Zo’n middelbare school ga je echt nooit meemaken!

Tot slot Op zoek naar Paulie Fink, waarin een nieuw meisje op school de vervanging moet zoeken voor Paulie Fink, een jongen die een legende is op school en spontaan verdween. Dit is een heel vrolijk verhaal waarin de boodschap centraal staat dat ieder kind uniek is. Het verhaal bezorgde een glimlach op mijn gezicht, echt een topboek!

Dit zijn de verhalen die ik heb uitgekozen voor deze Friday Five. Met welk boek start jij aan het begin van het school/studiejaar? Laat het me weten, en check de lijstjes van de andere deelnemers aan deze Friday Five!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.