The Friday Five: Boeken die zich afspelen in één stad of dorp

In de Friday Five bespreek ik lijstjes van vijf, samen met een hoop andere bloggers. Ik vind het altijd erg leuk de invullingen van anderen te lezen, want elk lijstje is wel verschillend! Deze week bespreken we boeken die zich afspelen in één stad of dorp, bedacht door Nienke van Booksometea.

Ik merk dat ontzettend veel boeken zich afspelen in New York, waaronder Wat als dit het is. Dit is een samenwerking tussen Becky Albertalli en Adam Silvera, die elk vanuit een ander perspectief schrijven. Je volgt twee jongens die elkaar leren kennen in New York en een klik krijgen, maar blijft deze klik een ding op de lange termijn?

De Gone-serie speelt zich af in Perido Beach, een dorp in California. Daar is plots een koepel over het dorp (zoals Under the Dome), en alle mensen die ouder zijn dan veertien jaar zijn plots verdwenen! Kinderen moeten zichzelf staande zien te houden, maar uiteindelijk raken dingen zoals voedsel en elektriciteit op… Tel daarbij op dat sommige kinderen speciale gaven krijgen en dieren muteren en ook nog eens een internaat voor criminele kinderen die vlakbij Perido Beach zit, en je hebt een erg spannend verhaal van zes delen waar ik zo van genoot! Daarna is er nog een vervolgtrilogie geschreven, maar die was eerlijk gezegd iets minder dan de originele serie.

De Schemering-trilogie speelt zich af in Londen, maar eigenlijk verschillende Londens! In deze serie zijn er namelijk vier werelden, die allemaal hetzelfde gemeen hebben: Londen zit in hun wereld. Je hebt Rood-Londen, Wit-Londen, Grijs-Londen en Zwart-Londen. Maar een paar mensen kunnen tussen werelden reizen, maar dit heeft drastische gevolgen… Een heerlijke trilogie met de meest vindingrijke personages!

Hoewel deze serie begint in een dorp, verlaat Odessa deze al snel voor Scribopolis, de stad die volledig in het teken staat van boeken! Oude auteurs leven hier nog voor eeuwig en mensen kunnen voorwerpen, personages en meer uit boeken halen. De stad die ideaal is voor elke boekenwurm, echt een van mijn favoriete fictieve werelden!

Inwijding, het eerste deel van Divergent, speelt zich af in Chicago, waar vijf verschillende groepen met allemaal hun eigen kwaliteit samenleven. Een echte YA-klassieker die niet kon ontbreken in dit lijstje!

Dit zijn de boeken die ik heb uitgekozen voor deze Friday Five. Zitten er favorieten van jou bij, of heb je nog aanraders? Laat het me weten, of check de Friday Five van andere deelnemers aan deze rubriek!

2 reacties

  1. Divergent staat ook op mijn lijstje! Verder heb ik vier totaal andere boeken: een aantal thrillers, een roman en een jeugdboek.

    1. Lekker gevarieerd dus! 😀

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.