The Friday Five: Boeken die zich afspelen in het verleden

In de Friday Five wordt er elke week een lijstje gemaakt van vijf, deze keer duiken we terug naar het verleden! Het thema van deze week is namelijk boeken die zich afspelen in het verleden. Ik moet bekennen dat ik niet ontzettend veel boeken heb die te maken hebben met geschiedenis. Ik ben toch iets meer van de contemporary, fantasy en sci-fi, maar uiteindelijk wist ik toch vijf boeken uit mijn boekenkast te pakken!

Mislukt van Iris Boter speelt zich in eerste instantie af in het heden, maar een bijzondere twist halverwege het verhaal zorgt ervoor dat je toch wat van het verleden gaat zien. Dit boek gaat over Loïs, een meisje op de kunstacademie. Ik kan weinig zeggen over dit boek (want anders zou ik toch iets te veel verklappen), maar het is een heel uniek verhaal met een einde die je bij zal blijven.

Eleanor & Park speelt zich af in de jaren zeventig en gaat over twee pubers die buitenbeentjes zijn, maar steun vinden bij elkaar. Jemig, dit boek had echt een enorme impact op me gemaakt aan het einde van het verhaal. Ik denk dat dit een van de weinige boeken is die door het einde een onvergetelijke indruk op me wist achterlaten, wat niet vaak gebeurt. Het is een verhaal over eerste liefde en weet zeker wat mooie aspecten van de jaren zeventig uit te beelden.

Het wonderkabinet van Brian Selznick is niet alleen een verhaal dat met woorden het verleden uitbeeldt, maar ook met illustraties! Selznick maakt namelijk prachtige tekeningen van zijn personages. Het geschreven verhaal wordt afgewisseld met tekeningen, wat zo ontzettend goed is gedaan. Zeker een aanrader! Het lijkt een dikke pil, maar een groot deel van het verhaal is getekend, dus eigenlijk kan je dit boek heel snel uit hebben.

Onverschrokken van Lesley Livingston is een boek voor echt stoere krijgers! De tijd van de gladiatoren is heel interessant en Lesley heeft veel research gedaan naar dit tijdperk. Het derde deel in deze serie is laatst uitgekomen in het Engels, nu hopen dat het boek ook wordt vertaald naar het Nederlands!

De hemel in het ijs is een verhaal over de oude Vikingen, welke vol details zit over het dagelijks leven van de Vikingen, maar ook met spannende en gruwelijke gevechten. Vikingclans kunnen enorm van elkaar verschillen, waar je veel van komt te weten als je dit boek leest.

 

Dit is de Friday Five van deze week. Het duurde dus even, maar uiteindelijk heb ik vijf mooie pareltjes gekozen! Heb jij nog mooie boeken die zich afspelen in het verleden? Laat het me weten, of check de Friday Five van collega-bloggers!

1 reactie

1 ping

  1. De hemel in het ijs staat zeker op mijn lijstje om te lezen! Het klinkt erg boeiend 🙂

  1. […] Ik heb zo ontzettend veel boeken gelezen die in het verleden spelen, dat ik het niet kan laten om deze Friday Five (van vrijdag 1 maart) mee te doen. Sterker nog, ik besloot het nog iets uitdagender te maken: […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.