The Friday Five: Boeken met een rol voor een virus/pandemie

In de Friday Five bespreek ik wekelijks met andere bloggers lijstjes van vijf, en dit keer hebben we het over een onderwerp dat al meer dan een jaar de wereld in zijn greep houdt. Via een suggestie van Nora van Geekish bespreken we deze week vijf boeken met een rol voor een virus/pandemie. Ik heb dit iets breder getrokken en gekeken naar boeken waarin iets de hele wereld heeft veranderd, waardoor mensen op een totaal andere manier moeten leven.

We beginnen met Woeker, waarin de wereld wordt overspoeld met bijzondere planten die langzaamaan dodelijk worden… De hele wereld is in rep en roer, en waar moet je terecht? Zelfs de grote steden zijn niet veilig, en je verstoppen in je huis kan ook drastische gevolgen hebben… In dit boek zijn er drie tieners die verbazingwekkend genoeg weinig last hebben van de giftige planten, wellicht zijn zij de oplossing voor dit plantaardige kwaad… Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel, want dit boek is ontzettend spannend!

In de Darkest Minds hebben kinderen te maken gehad met een dodelijk virus, waardoor maar twee procent het heeft overleefd. De overlevende kinderen hebben bijzondere krachten gekregen, wat levensgevaarlijk kan zijn. Ze worden opgesloten in kampen, terwijl het grotendeel helemaal niet anderen in gevaar wilt brengen. Een bijzondere trilogie die ook is verfilmd in 2018!

In Cinder is er ook een virus, maar de nadruk ligt vooral op de hertellingen van sprookjes in deze boekenserie. Deze science fiction heeft sprookjesachtige invloeden en is ook lekker spannend, ik ben nog meer fan geworden van de boeken na het auteursbezoek van Marissa Meyer drie jaar geleden. Hopen dat we snel weer auteursbezoeken kunnen hebben, want zulke evenementen zijn altijd een feest om te bezoeken!

Als de nacht eindigt gaat niet echt over een virus, maar wel over flinke isolatie overdag. In deze futuristische setting is de zon zo heet geworden, dat je overdag levend kan verbranden als je buiten bent. Daardoor is iedereen in een bunker aan het leven, en kan iedereen alleen in de nacht naar buiten. Een tegenovergestelde avondklok nog, maar eentje die daadwerkelijk grote consequenties heeft als je er niet aan houdt…

Een titel met het onderwerp in de naam is Virus van Mirjam Mous, waarin twee jongens zijn opgesloten in een Spaans dorp omdat daar een gevaarlijk virus is. Mirjam Mous is een fantastische schrijfster als het om spannende boeken gaat, en ze is gelukkig nog lang niet uitgeschreven! Zo heeft ze laatst een Best of YA XS verhaal uitgebracht, een boek dat zich afspeelt in hetzelfde universum als Boy 7.

Dit zijn de boeken die ik kon vinden waarin een virus, pandemie of isolatie een rol speelt. Ken jij nog een paar boeken? Laat het weten, en check de Friday Fives van andere deelnemers. Volgende keer beginnen we weer met het alfabet, maar dan met auteursnamen! Het ideale moment om in de Friday Five te stappen. Wil je meedoen? Stuur mij een bericht of plaats een reactie, dan zorg ik ervoor dat je alle aankomende onderwerpen alvast weet!

1 reactie

  1. Woeker moet ik nog steeds lezen, maar staat wel in mijn lijstje van deze week. Net als The Lunar Chronicles. Ik heb er deze week 6, meer verklap ik niet 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.