The Friday Five: Boeken over diversiteit

We zijn weer aangekomen bij de vrijdag, bijna weekend! Dat betekent ook een nieuwe Friday Five, de wekelijkse rubriek waarin er door mij en andere bloggers lijstjes van vijf worden gemaakt. Het thema van deze week is bedacht door Veerle van Secrets of the Tales, namelijk boeken over diversiteit. Diversiteit is de laatste tijd een steeds groter onderwerp geworden binnen de YA-community. De meeste boeken hebben nu veel diversiteit in de personages, zoals verschillende rassen, geslachten, seksuele voorkeuren en meer. Ik heb vijf boeken uitgekozen die naar mijn idee diversiteit uitstralen.

 

Op het einde gaan ze allebei dood is een bijzonder verhaal over twee jongeren die te horen krijgen dat ze nog maar 24 uur te leven hebben. Een organisatie belt altijd mensen in hun laatste 24 uur met dit heftige nieuws en de personage ontmoeten elkaar om samen hun laatste dag door te brengen. Ik zal verder weinig zeggen over dit boek, maar het is een heel bijzonder verhaal waarin Adam Silvera laat zien dat je zelfs in een korte tijd een prachtig leven kan creëren. Heel inspirerend en met een vleugje diversiteit.

Dan hebben we de boeken van David Levithan in de serie Every Day, welke gaat over A, een persoon die elke dag wakker wordt in het lichaam van een ander. Stel je voor dat je elke dag een ander lichaam en een compleet ander leven hebt. De levens die je allemaal kan meemaken… A maakt het allemaal mee. Meisjes, jongens, homo’s, hetero’s, transgenders, blinden, doven, verminkten, surfers, populaire meisjes, nerds, gelovigen, niet-gelovigen, skaters, sportievelingen… Dit boek zit vol diversiteit, aangezien A zo veel mensenkennis bezit. Een prachtig verhaal en dit jaar zal een vervolg uitkomen, ik ben zo benieuwd!

We gaan door met Magnus Chase, aangezien hier een personage in zit die genderfluid zit. De ene kan voelt de persoon zich een meisje, terwijl dat later juist kan omkeren naar het voelen als een jongen. Een heel bijzonder personage dus, maar die door Rick Riordan juist wordt neergezet als een doornormaal persoon met een prachtige persoonlijkheid. Rick Riordan zet heel subtiel diversiteit in zijn boeken en hij laat merken dat het niet iets is om je voor te schamen. Iedereen is mooi zoals hij of zij is! Dus naast alle spannende avonturen en gevechten met monsters, zit deze serie vol diversiteit.

De liefdesbrieven van Abelard & Lily is een verhaal over een autistische jongen en een meisje met ADHD. Hier had ik weinig over gelezen, dus ik vind het erg goed dat er ook boeken zijn voor zulke mentale omstandigheden. Ik vond het erg mooi beschreven, dus zeker een boek dat in dit rijtje thuishoort.

Tot slot hebben we Mijn versie van jou. Dit boek gaat over een biseksuele jongen die verliefd wordt op een jongen met een streng christelijke achtergrond, die niet uit durft te komen voor zijn geaardheid. Een heel mooi, pijnlijk en liefdevol verhaal, ik was echt aangenaam verrast over dit boek! Een aanrader voor de fans van Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld.

 

Dit zijn mijn aanraders voor boeken met diversiteit. Kan jij mij nog boeken aanraden? Ik hoor het graag, en check vooral de Friday Fives van andere bloggers.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.