The Friday Five: Boeken over mental health

De Friday Five is een wekelijkse rubriek waarbij verschillende boekbloggers een lijstje maken van vijf. Ik host deze rubriek altijd met veel plezier, hopelijk net zoals vele andere boekbloggers die hieraan meedoen! Het onderwerp voor deze keer is bedacht door Rianne van Lil Red en gaat over boeken over mental health. Mental health heb je in vele vormen en maten, dus ik probeerde verschillende mental health problems toe te lichten in deze Friday Five. 

Laat ik beginnen met Schildpadden tot in het oneindige van John Green. John Green is natuurlijk een schrijfheld die een hele hype rondom contemporary-verhalen in de YA-wereld startte. Dit is zijn meest recente boek en gaat over een meisje die een dwangstoornis heeft. Ik heb dit zelf niet, maar hoorde wel van veel lezers die dit ook hebben dat ze het zeer herkenbaar vonden. Ik kon me ook erg goed inleven hierin, want en dwangstoornis wordt erg goed beschreven, erg realistisch! John Green heeft dit namelijk ook, dus hij kan het op een indrukwekkende wijze formuleren. 

It’s kind of a funny story is een boek van Ned Vizzini en gaat over een jongen die door de druk van zijn school bijna een einde aan zijn leven maakt door zijn depressie. Dit doet hij niet, want hij meldt zich bij het ziekenhuis en zegt dat hij er slecht aan toe is. Hij komt terecht bij een afdeling vol patiënten met een mentale stoornis. Een heel heftig verhaal, want depressiviteit wordt heel goed beschreven, maar dit boek bevat ook veel humor en heeft een aangenaam einde. Het is daarom des te heftiger om te horen dat de auteur zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Clean van Juno Dawson gaat over verslavingen. Dit verhaal gaat over Lexi, een puber die verslaafd is aan drugs en in een luxe kliniek belandt en daar moet afkicken. Het is heel heftig om te lezen hoe Lexi moet worstelen met haar verslaving, maar de patiënten in deze kliniek zijn ook heel verschillend en hebben allemaal hun eigen soort verslaving. Het is erg bijzonder om te lezen over deze verschillende verslavingen en hoe de pubers hiermee dealen, zeker een aanrader!

Waar het licht is gaat over Violet en Finch en hun bijzondere band terwijl ze moeten dealen met hun mental health. Dit boek heeft al vele prijzen ontvangen en wordt zelfs verfilmd! Een flinke tranentrekker, maar ontzettend mooi.

Tot slot hebben we Een bijna definitieve lijst van nachtmerries van Krystal Sutherland. Hierin staan angststoornissen centraal, welke erg extreem zijn in dit boek. Wat nou als je zo bang bent dat je zo veel enge dingen vermijdt, of juist helemaal niet meer het huis wil verlaten? Dit lijkt me ontzettend lastig en in dit boek lees je er alles over. Ook iets waar je niet vaak wat over leest, dus zeker een boek om op je To Be Read-lijstje te zetten!

 

Dit is de Friday Five voor deze week. Ken jij nog mooie boeken die te maken hebben met mental health? Laat het me zeker weten, of check de Friday Five van mijn collega-bloggers!

2 reacties

1 ping

 1. Mooie lijst! En wat heftig dat de auteur van it’s kind of a funny story zelf wel zelfmoord heeft gepleegd. Depressies zijn echt heel zwaar!

 2. Ik vind zelf de volgende boeken echte aanraders rondom psychische gezondheid:
  – Daglicht van Marion Pauw (over een man met Asperger die in een TBS-kliniek zit)
  – Hoe ik mijzelf halveerde van Nine Pankras (over anorexia)
  – Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen (over paniekaanvallen en angststoornissen)
  En voor wie weinig van de psychiatrie weet is Paaz van Myrthe van der Meer ook een aanrader.

 1. […] NerdyGeekFanBoy. In eerste instantie was ik niet van plan om mee te doen met deze trend/tag, maar het thema van 15 februari moest ik zelf ook wat over zeggen. Waarom? Omdat het thema ‘mental health’ is (mentale […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.