The Friday Five: Boeken waarin de hoofdpersoon een fysieke beperking heeft/chronisch ziek is

In deze Friday Five bespreek ik samen met andere bloggers vijf boeken waarin de hoofdpersoon een fysieke beperking heeft en/of chronisch ziek is. Dit onderwerp is bedacht door Nienke van Booksometea. Ik had al snel vijf boeken kunnen uitkiezen, iets wat me ook vrij goed deed, want dat laat zien dat er genoeg boeken uitkomen waardoor je meer te weten komt over bepaalde ziektes of beperkingen. De YA-wereld krijgt daardoor een bredere kijk op de wereld, wat alleen maar goed is!

Het omgekeerde van altijd wordt niet geschreven vanuit een hoofdpersoon met een ziekte, maar draait eigenlijk om een personage met een bijzondere ziekte. Het verhaal gaat over een jongen die verliefd wordt op een meisje, maar na een heftig moment komt hij terug in de tijd wanneer hij het meisje voor het eerst ontmoet. Kan hij zijn vriendin redden? Het meisje heeft een bijzondere aandoening die ik niet zal verklappen, maar ik weet zeker dat je er weinig tot niks vanaf weet.

In mijn hoofd gaat over een meisje met een aandoening waardoor ze niet zelfstandig kan bewegen en praten. Tijdens haar eerste jaren kan ze haast niet communiceren met de wereld, terwijl ze juist heel slim is en een fotografisch geheugen heeft. Als lezer begrijp je door dit boek hoe frustrerend deze aandoening wel niet kan zijn en hoe oneerlijk mensen naar je neerkijken. Een heel bijzonder en mooi verhaal, zeker aan te raden!

Vijf stappen van jou gaat over twee personages die een heftige longziekte hebben. Deze ziekte zorgt er ook voor dat de twee niet te dicht bij elkaar moeten staan, omdat ze elkaar alleen maar zullen aansteken. Een echte tranentrekker en licht gebaseerd op een koppel die allebei deze ziekte hadden maar ondanks hun gezondheid zijn getrouwd. Ook is dit boek verfilmd, een film die ik je zeker kan aanraden, zoals je wel kan merken in mijn recensie.

De geur van groen gaat over een blind meisje. Ik vond het fascinerend om vanuit haar perspectief te lezen, aangezien je haar situatie niet kan inbeelden in beeld, maar juist in geuren, gevoelens en geluid. Ze weet kleuren zelfs te kunnen beschrijven op een unieke manier en het geeft veel informatie over het leven van blinden.

De kerstmisaurus is een heel origineel, vrolijk en liefdevol kerstverhaal over een jongen die een dinosaurus wenst en deze tijdens kerst ook krijgt, maar dan op een andere manier dan verwacht… Het jongetje zit in een rolstoel, wat heel subtiel in het verhaal wordt verweven. En er komt een vervolg, zo fijn!

Dit zijn de boeken die ik heb uitgekozen. Kan jij mij nog boeken aanraden? Laat het me weten, of check de Friday Fives van de andere bloggers die aan de Friday Five meedoen!

1 reactie

  1. Wij hebben twee boeken die overeenkomen! Ik heb de geur van groen expres niet in mijn lijst gezet, want ik vond dat meer bij zintuiglijke beperkingen passen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.