The Friday Five: Boekgerelateerde bekentenissen

In de Friday Five bespreek ik wekelijks met andere bloggers lijstjes van vijf. Joany opperde het onderwerp boekgerelateerde bekentenissen, een onderwerp waar we waarschijnlijk wel veel mee kunnen. Het was even nadenken, maar ik heb vijf bekentenissen die gerelateerd zijn aan boeken. Ik heb het breed getrokken en ik schaam me ook niet voor bepaalde bekentenissen, maar nummer 3 is hopelijk voor iedereen pijnlijk herkenbaar…

Ten eerste moet ik bekennen dat ik behoorlijk wat guilty pleasures heb, aangezien ik het erg leuk vind om op sommige boeken te haten. Een groot voorbeeld hierbij is de Lux-serie (waar ik zelfs een podcast over heb gehouden waarin we de eerste twee delen bespraken), maar ook van het Huis van de nacht heb ik veel gehaat. Hoewel ik sommige momenten uit deze boeken of thema’s erg absurd vind, lezen zulke boeken lekker weg en vind ik het hilarisch om achteraf aan te kaarten wat ik tenenkrommend vond. Maar goed, ik begrijp het ook goed als je deze boeken wel leuk vind, ieder zijn of haar eigen smaak!

Ook moet ik bekennen dat ik soms niet zo van het ”eerst het boek lezen, dan de verfilming kijken” ben. Toen ik elf was begon ik met het lezen van Harry Potter, en halverwege de eerste vier boeken ging ik de bijbehorende film al zien. Oeps, al die spoilers voor de rest van het verhaal! Nu doe ik dat niet meer, maar ik kon bij deze serie gewoon niet wachten om alles op het beeldscherm te zien.

Nummer 3, welke voor vele lezers herkenbaar is: mijn TBR is gigantisch en het aantal ongelezen boeken in mijn boekenkast is te groot. Ik denk dat ik minimaal 200 boeken heb die ik nog moet lezen en die al jaren in mijn boekenkast staan… Oeps! Veel boeken kocht ik toen ze in de uitverkoop waren, of haalde ik tijdens YALC in Londen, waar soms 3 boeken te koop waren voor 11 euro. Ik heb dus behoorlijk wat in te halen…

Daarbij moet ik bekennen dat hoewel uitgeverijen zich erg inzetten voor diversiteit, ik het idee heb dat dit echt nog beter kan (maar niet alleen bij uitgeverijen!). Hierbij verwijs ik graag door naar het artikel van Audrey (Confessions of a Booknerd), waarin ze tips geeft aan uitgeverijen hoe ze meer diversiteit kunnen aanbrengen in hun boeken. En hoe langer ik over dit onderwerp nadenk, hoe meer ik zie dat er nog veel gedaan moet worden aan diversiteit. Uitgeverijen hebben niet een enorme diversiteit in hun personeel en volgens mij wordt er niet heel veel gebruikt gemaakt van sensitivity readers (hoewel dit per uitgeverij verschilt), maar ook lezers zelf kunnen de plank mis slaan als het gaat om diversiteit. Zo voelde Becky Albertalli zich bijna verplicht om uit de kast te komen als biseksueel, omdat ze zo lastig werd gevallen met lezers die haar boeken niet ownvoices vonden en daardoor veel kritiek uitten. We zijn gelukkig op weg om het boekenaanbod erg inclusief te maken, maar ik denk dat we allemaal nog veel kunnen leren.

Tot slot moet ik ook bekennen dat ik de YA-community fantastisch vind, maar wel de angst heb dat de community wat aan het doodbloeden is. Aan het begin van mijn blogperiode had ik het gevoel alsof de community een hechte groep was met veel bloggers die onderling op elkaar reageerden, maar nu is de community erg veranderd. Uitgeverijen geven soms vaker de voorkeur aan samenwerkingen met bookstagrammers in plaats van bloggers, er wordt minder op elkaar gereageerd op blogs en in YA-Facebookgroepen zijn er eigenlijk vooral verkoopberichten in plaats van werkelijk leuke gesprekken over YA-boeken. Voor de coronacrisis was het ook lastig om een YA-evenement uitverkocht te laten raken en grote YA-hypes zijn niet meer zo sterk als voorheen (hoewel ik moet toegeven dat De ballade van slangen en zangvogels en Midnight Sun behoorlijk veel lof kregen). Door deze net genoemde boeken heb ik wel de hoop dat het weer wat gaat opleven, zeker omdat YA-boeken de oplossing kunnen zijn voor de ontlezing bij jongeren. Ik probeer in ieder geval mijn best te doen om wat actiever te reageren op andere bloggers en hoop ook zeker vaker leuke samenwerkingen te doen (zoals readalongs of leesbuddies en natuurlijk deze Friday Five) zodat de YA-community wat meer gaat leven, want de interactie tussen lezers zorgt ervoor dat de boekenliefde meer en meer verspreid wordt!

Dit zijn mijn boekgerelateerde bekentenissen. Herken jij je in een paar van deze punten, of heb je juist hele andere? Laat het me weten, of check de Friday Fives van andere deelnemers van deze rubriek!

10 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik ben het helemaal eens met jouw vijf de bekentenis. Ik zat een beetje in een blog tip, en ik wist niet zo goed wat ik hier nou mee aan moest. Maar misschien plaats ik straks toch nog even een blogje rond om dit thema, maar dan zullen het vast geen vijf bekentenissen worden.

  1. In ieder geval niet jezelf pushen, hopelijk ben je snel van de blogdip af! 🙂

  • Maud op september 18, 2020 om 9:42 am
  • Reageer

  Ik moet toegeven dat ik wel schuldig ben aan het laatste punt. Ik was eerst erg actief, maar sinds ik weer ben gaan studeren heb ik eigenlijk weinig tijd om te lezen en nog minder tijd om het er met anderen over te hebben online. Van boek bloggen ben ik ook meer gegaan naar persoonlijk bloggen. Ik kan niet zo goed recenseren, dus voelde het voor mij alsof ik niet zo veel toevoeging had. Ik hoop vooral snel weer over boek evenementen te schrijven

  1. Er zijn inderdaad zat redenen waarom mensen minder bloggen en die zijn ook zeer gegrond, hoewel ik het dan apart vind dat er dan weinig nieuwe bloggers ervoor in de plaats komen. De boekcommunity blijft wel actief, maar die interactie kan nog wel beter! 🙂

 2. Die TBR, daar doe ik al heel bewust niet aan, maar ook hier staan boeken ongelezen in de kast.

  1. Haha, een collectie met alleen gelezen boeken gaat er waarschijnlijk nooit van komen :’)

 3. Mijn TBR is echt never ending.

  1. *kijkt in de verte* ik zie geen einde! :O

 4. En een never ending tbr, en boeken meningen die niet populair zijn en dan ook nog helemaal eens met je 5e puntje!

 5. Oh, een neverending TBR is dat dan geen vereiste voor een booknerd? Lap, die memo heb ik blijkbaar gemist. 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.