The Friday Five: Favoriete boeken van Nederlandse/Vlaamse auteurs

In de Friday Five bespreek ik wekelijks met andere bloggers lijstjes van vijf, en deze keer willen we een paar Nederlandse en Vlaamse auteurs in het zonnetje zetten. Dit thema is bedacht door Laurie van Laurieleest, een uitstekend thema omdat Nederlandse en Vlaamse auteurs veel aandacht verdienen. Dat zij kunnen opboksen tegen buitenlandse auteurs en de aandacht kunnen trekken van Nederlandse uitgeverijen betekent dat ze erg veel talent bezitten, dus ik hoop dat jij na dit artikel een paar van deze auteurs gaat ontdekken.

We beginnen met een auteur die ik deze zomer had ontdekt. Het boek Gozert zag ik al een tijdje liggen in de boekhandel, maar ik had hem maar steeds niet opgepakt. Dit verhaal gaat over een jongen die een denkbeeldig vriendje heeft, waarbij de ouders vinden dat hij hiermee moet stoppen. Gozert is alleen zo levendig, hij bestaat juist wel! Dit boek heeft mij zo ontroerd en wordt bijgestaan door erg leuke en kleurrijke illustraties. Pieter Koolwijk had zo’n mooi verhaal geschreven, en dit wist hij uit te breiden met Luna, een ander personage in het eerste boek. Echt een auteur waar meer mensen van mogen weten, want Gozert is een van mijn favoriete boeken van 2021 geworden!

En nu speel ik een beetje vals, maar ik kan niet anders. Er zijn gewoon zo veel goede Nederlandse en Vlaamse auteurs, ik vind het gewoon zonde om er maar een paar te benoemen! De vier Best of YA XS verhalen zijn hele sterke korte verhalen van vier verschillende auteurs. Mirjam Mous is bekend rondom haar spannende boeken, Esther Walraven is juist van de emotionele rollercoasters, Buddy Tegenbosch is de Nederlandse variant van John Green met zijn fascinerende personages en Daniëlle Bakhuis weet hele enge, maar ook hele interessante verhalen te schrijven vol spanning.

Cindy Paul schrijft in het Engels, maar is Nederlandse. Haar schrijfstijl is echt uniek (ze heeft veel witregels), waardoor haar boeken altijd heel poëtisch aanvoelen. Daarbij schrijft ze over veel queer personages en zijn er genoeg fantasy-elementen die ze in haar boeken stopt. Tip: ze is heel vaak te vinden op conventies, waar je ook merchandise van haar boeken kan kopen!

Dan hebben we Guido Eekhaut, die sciencefiction nieuw leven inblaast met de Enigma-serie. Dit is een futuristisch verhaal waarin genetica en artificial intelligence enorm is gegroeid. De mensheid heeft kolonies gemaakt in de Melkweg, en ze stuitten op een buitenaards ras… Erg spannend en zet je aan het denken, ik kan niet wachten op het vierde deel!

De laatste auteur die ik wil benoemen is Laura Diane, die heerlijke verhalen weet te schrijven die je binnen no-time uitleest. Ze is bekend van het Als de nacht eindigt-tweeluik, maar ook van haar standalone Ivelle. Ik kan de boeken van Laura Diane zo waarderen door de worldbuilding. Zo is in haar tweeluik de wereld enorm verandert door de zon, die is namelijk zo fel overdag dat je levend verbrandt. In haar standalone lees je over een wereld waarin je oogkleur je emoties reflecteren, wat tot interessante situaties leidt. Ik kan niet wachten op haar trilogie, die gaat namelijk in het teken staan van een Disneypark!

Dit zijn de vijf auteurs die ik in het zonnetje wil zetten, hoewel er nog veel andere auteurs zijn die ik zou willen benoemen. Nederland en Vlaanderen barsten van het schrijftalent! Zijn er nog Nederlandse en Vlaamse auteurs die jij geweldig vindt? Laat het me weten, en check vooral de andere lijstjes van de overige deelnemers van de Friday Five.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.