The Friday Five: Fijne moederfiguren

Afgelopen zondag was het moederdag, dus het wordt tijd om in de Friday Five wat fijne moederfiguren in de spotlight te zetten! Dit was een suggestie van Nienke van Booksometea, en ik moet zeggen dat ik een lijstje van vijf best lastig vond. Moeders zijn over het algemeen niet enorm aanwezig in YA-boeken, maar met een iets ruimere blik heb ik vijf moeders kunnen uitkiezen.

Ten eerste vind ik de moeder van Rye uit Fin & Rye een hele lieve moeder die zo accepterend is richting haar zoon. Rye heeft een goede band met zijn moeder, wat haast in tegenstelling is tot Fin. De ouders van Fin keuren zijn homoseksualiteit af en hopen dat het overwaait, terwijl Fin niks wil en kan doen aan zijn geaardheid. Een erg mooi boek!

De moeder in Wonder is zo’n lieve vrouw die haar zoon zo ontzettend hard steunt. Auggie heeft een bijzondere aandoening waardoor hij er heel anders uitziet dan andere kinderen, maar zijn moeder houdt onvoorwaardelijk veel van hem en probeert hem te helpen waar het maar kan. Zo’n lieve moeder gun je iedereen!

Aangezien ik zat graphic novels heb van Avatar, vond ik dat ook wel meetellen. Katara lijkt mij een fantastische en zorgzame moeder die haar kinderen zo goed kan laten opgroeien. Ze is wijs, let op iedereen om haar heen en weet een kalmte uit te stralen waardoor ze een uitstekende moeder kan zijn.

De moeder in Dit is best een episch liefdesverhaal vond ik ook een fantastische moeder. Nate is biseksueel, hoewel hij niet volledig uit de kast is gekomen, maar zijn moeder accepteert hem zonder nadenken. Wanneer hij met zijn moeder praat over de liefde, vraagt ze doodleuk of zijn love interest een jongen of een meisje is, zonder daar een big deal van te maken. Zo mogen ouders wel meer zijn!

Tot slot ben ik iets breder gaan kijken dan alleen boeken, en kon ik het niet laten om te kijken naar Pokémon. Ash Ketchum heeft echt een hartverwarmende moeder die altijd voor hem klaar staat als hij weer in Pallet Town is, en geeft hem altijd tips (zoals elke dag een schone je-weet-wel aan te doen). Het is toch eigenlijk schandalig dat Ash vanaf zijn tiende gewoon zijn moeder achterlaat…

Dit zijn de vijf fijne moederfiguren die ik heb uitgekozen voor deze Friday Five. Ken jij er nog een paar? Laat het me weten, of check de andere Friday Fives van andere deelnemers!

1 reactie

  1. Helemaal vergeten dat ik dit thema had aangedragen… oeps.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.