The Friday Five: Hertellingen van sprookjes

Hertellingen komen steeds vaker op de YA-boekenmarkt, dus tijd om dit onderwerp te bespreken in de Friday Five, de wekelijkse rubriek waarin ik samen met andere boekbloggers lijstjes van vijf maak. Ik vind het zelf best leuk om bepaalde hertellingen te lezen en de verschillen en overeenkomsten zien. Dit onderwerp is bedacht door Jaike van Jaike vs de boeken.

 

We beginnen met Mermaid, een hertelling van De kleine zeemeermin. Dit verhaal heeft een feministisch randje, maar nu ik eraan terugdenk, is dit randje wel erg overdreven… Letterlijk elke man wordt afgebeeld als een slecht persoon, de mannenhaat is erg aanwezig. Wel vond ik het einde heel krachtig en maakte het de voorspelbaarheid van het verhaal wel goed!

Hof van Doorns en Rozen is een hertelling van Belle en het beest. Nu kom je terecht in een verhaal vol fae, magie en vele koninkrijken. De uitwerking is heel anders dan het sprookje, maar je kan wel goed de overeenkomsten zien. Sarah J. Maas is sowieso een schrijfheldin, dus van deze serie zullen er nog meer boeken gaan verschijnen.

Wil je meer weten over een duistere versie van Peter Pan? Lees dan vooral Lost boy! Dit is vanuit het perspectief van een van de jongens die Peter meeneemt naar Neverland, maar Peter is eigenlijk helemaal niet zo’n lieve jongen als je denkt… Na dit boek kijk je op een hele andere manier naar Peter Pan! Christina Henry heeft meer toffe hertellingen geschreven die erg duister zijn, zeker aan te raden!

Tahereh Mafi heeft naast haar YA-verhalen ook boeken geschreven voor wat jonger publiek. Verdermeer doet wat denken aan Alice in Wonderland, terwijl Welkwoud invloeden heeft uit een Perzisch sprookje. De schrijfstijl van Tahereh Mafi weet in ieder geval je adem te benemen, want ze schrijft zo mooi! Haar beschrijvingen zijn pure magie en de boeken zijn echt een lust voor het oog.

Tot slot een boek waar ik een deel van heb gelezen, maar waar ik goede verhalen over heb gehoord. Tales from the Kingdoms is een hertelling waarin vele sprookjes bij elkaar komen, van de auteur van 13 minuten! De meerdere sprookjes die ik tegenkwam in de eerste honderd bladzijdes waren al veelbelovend, dus hopelijk kan ik eens verder lezen!

Dit zijn de vijf hertellingen die ik je wil aanraden. Heb jij nog aanraders voor mij? Check vooral de Friday Fives van de andere bloggers voor meer hertelling-aanraders!!

2 reacties

1 ping

  1. Verdermeer komt ook terug in mijn lijstje. De hervertelling van Peter Pan die je hierboven noemt kende ik nog niet, maar ik ga hem zeker opzoeken.

  2. Oh wat leuk, je hebt een heel andere lijst dan ik. Lost Boy lijkt me heel tof!

  1. […] Five’ers wel is gelukt om 5 boeken te noemen zonder te smokkelen? Kijk dan eens bij Joany, Joost of […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.