The Friday Five: Leukste dingen van boekbloggen

Een nieuwe Friday Five! Deze keer bespreek ik vijf leukste dingen aan boekbloggen. Boekbloggen doe ik al 3.5 jaar, dus ik heb al genoeg ervaring in het boekbloggerswereldje. Een blog starten is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt in mijn leven, omdat het mij heel veel leuke dingen heeft gebracht.

 

Door boekbloggen krijg je veel meer vaardigheden.

Laten we beginnen met de meest praktische kant van bloggen. Door boekbloggen heb ik namelijk veel meer vaardigheden opgedaan die ik normaal niet had. Zo schreef ik voor het bloggen wel recensies, maar nu doe ik dat veel vaker en heb ik wel het idee dat dit mij steeds makkelijker afgaat. Vroeger vond ik het nog wel moeilijk om woorden te vinden, maar nu weet ik al wat ik wil schrijven als ik een boek aan het lezen ben.

Naast het recenseren en schrijven, heb ik ook andere vaardigheden opgedaan. Door het boekbloggen kreeg ik ervaring met Blogger en WordPress en andere technische kanten van bloggen. Door het bloggen ben ik steeds meer gaan fotograferen en hoewel er in alles nog verbetering kan zijn, doe ik bepaalde dingen al stukke beter dan het begin van mijn blogperiode. Naast het bloggen en fotograferen ben ik ook nog eens bezig met marketing via social media, het behouden van contacten met uitgeverijen en meer. 

Door boekbloggen ken je alle ins en outs van de boekenwereld.

Door het boekbloggen weet ik ook veel meer over de boekenwereld dan voorheen. Door andere blogs leer ik veel meer boeken kennen, dankzij uitgeverijen die contact met mij opnemen hoor ik veel nieuwsfeitjes en weet ik wat er naast boeken nog meer speelt in de boekenwereld. Boekbloggen, Bookstagram, Booktube, evenementen, auteursbezoeken, signeersessies, boekenboxen, boekenmerchandise en meer, ik krijg het grotendeel van alle boekige dingen te horen. Voordat ik blogde wist ik vrijwel niks van de boekenwereld, maar nu ik er eenmaal onderdeel van ben kan ik mijzelf haast een expert noemen rond het YA-genre. 

Dankzij boekenbloggen maak je ontzettend veel connecties.

Wil je eens in gesprek willen komen met auteurs, uitgevers of andere mensen die werkzaam zijn in het boekenvak? Boekbloggen is een ideale manier om in het wereldje te treden, aangezien uitgeverijen jou leren kennen. Door het boekbloggen ben ik in gesprek gekomen met veel uitgeverijen en heb ik zelfs stage gelopen bij een YA-uitgeverij. Die connecties zijn ontzettend handig, want mocht ik ooit in de uitgeverijbranche werkzaam willen zijn, heb ik in ieder geval al connecties waar ik eventueel op af kan stappen.

Boekbloggen zorgt niet alleen voor connecties, maar ook voor goede vrienden en fijne interactie met lezers.

Door boekbloggen heb ik echt veel nieuwe vrienden gemaakt. En dat allemaal via het internet! Veel andere boekbloggers zijn langzamerhand vrienden van me geworden, wat ontzettend tof is. Ik ging zelfs met boekbloggers op vakantie! Maar naast alle vrienden, vind ik het ook ontzettend leuk als lezers op mij af stappen als ze me tegenkomen op events of als ik een leuk mailtje of berichtje van een bloglezer krijg. Ook reacties krijgen is zo leuk! Ik ben dol op die interactie in de boekenwereld en probeer ook maar al te vaak op andere blogs/Bookstagramaccounts te reageren. Ik vind het zo leuk als ik waardering krijg voor al het bloggen en het verspreiden van mijn passie voor boeken en andere fandoms, dat maakt mij als blogger echt ontzettend trots!

Dankzij boekbloggen heb ik zo ontzettend veel leuke dingen mogen meemaken!

Toegegeven: boekbloggen is een hoop werk. Ik ben wekelijks al minimaal 10/15 uur bezig met bloggen zelf, maar daarnaast moet je ook nog zorgen dat je genoeg inspiratie hebt voor blogjes. Hierbij lees ik dus boeken (en ook best wel veel), kijk ik series, films, bezoek ik evenementen en meer. Het is haast een fulltimebaan die ik naast mijn werk, studie, vereniging, vrienden en familie heb, maar het is ook iets wat ik niet wil missen, aangezien hard werk wordt beloond. Dit moet zeker niet de reden zijn waarom je blogt, maar dankzij boekbloggen heb ik veel leuke extra’s. Zo ontvang ik boeken van uitgeverijen in ruil voor recensies en aandacht voor een desbetreffend boek op mijn blog en kan ik zelfs auteurs ontmoeten. Hier staat dus wel veel werk tegenover, maar dat vind ik het zeker waard. Daarbij lees ik ook graag boeken van bepaalde uitgeverijen, omdat ik ze graag help met de promotie van hun boeken (hoewel ik altijd eerlijk blijf over mijn mening over een boek). Al die mooie herinneringen die ik heb met auteurs en uitgeverijen zal ik echt nooit vergeten, boekbloggen maakt mijn fanboyleventje leuker dan ik ooit had kunnen wensen!

Boekbloggen is voor mij niet alleen een hobby, maar ook een onmisbaar deel van mijn leven. Ik heb geen idee hoe het in de toekomst gaat qua bloggen, maar het is een onderdeel van wie ik ben en ik doe het al jaren met ontzettend veel plezier. Ik hou van alle reacties, kennismakingen met lezers, auteurs en meer, ik ben dol op de invloed die ik met mijn blog kan hebben op het koopgedrag van lezers en mijn leven wordt echt verrijkt door boekbloggen!

Wat vind jij het leukste aan boekbloggen/boekblogs? Laat het me hier beneden weten in de reacties!

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Je verdient het ook echt, Joost! Ik vind het ontzettend gaaf dat je zo enthousiast bent en dat je zo veel ideeën hebt!

  1. Dank je wel Anneke! 🙂

 2. Hoera dat je alles leuk vindt, want NerdyGeekyFanboy zonder blog zou geen NerdyGeekyFanboy zijn ^^

  1. Feessie!

 3. Leuk artikel! Ik vind het echt leuk om te zien hoe enthousiast je altijd bent en dat je ook reageert op wat kleinere en onbekendere blogs 🙂

  1. Uiteraard, elke blogger verdient aandacht! 🙂

 4. Onwijs leuk om te lezen hoe jij het bloggen ervaart. Ik blog nog niet zo lang als jij, maar kan ik kan me nu al helemaal in jouw artikel vinden. Echt goed verwoord. Ik ben blij dat ik jouw blog tegen ben gekomen, jouw enthousiasme is zo ontzettend aanstekelijk!

  1. Dank je wel Chantal! Goed om te horen dat je mijn blog leuk vindt, de jouwe vind ik ook erg tof!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.