The Friday Five: LHBTQA+ boeken

De Friday Five gaat weer door, deze keer boeken met personages die vallen in de LHBTQA+ community. Nienke van Booksometea was degene die dit onderwerp opperde. De Friday Five is een wekelijkse rubriek waarin bloggers lijstjes van vijf maken. Er doen veel bloggers mee, waar ik zo blij mee ben! Het is erg tof om elkaars lijstjes te lezen, dus ga vooral zo door medebloggers!

 

Zij en ik is een verhaal waar de personages erg worstelen met hun geaardheid. Nic Stone is zelf biseksueel en laat erg goed zien hoe ingewikkeld dit als puber kan zijn. Je leest dit verhaal vanuit drie perspectieven en elk personage heeft zijn of haar eigen schrijfstijl. Nic Stone verduidelijkt dat je niet zomaar mensen of jezelf in een hokje kan zetten, maar dat het spectrum van seksuele geaardheid juist heel breed is. Nic Stone weet altijd goede boodschappen in haar boeken te stoppen, zeker een aanrader!

Adam Silvera is een grote vertegenwoordiger van de LHBTQA+ gemeenschap en stopt veel diversiteit qua seksualiteit in zijn boeken. Het mooie aan zijn boeken is dat de diversiteit niet je strot in wordt geduwd, maar dat het juist heel natuurlijk aanvoelt. Adam Silvera weet de lezer te laten zien dat niet-heteroseksuele mensen niet anders zijn, maar net zoals anderen zijn. Op het einde gaan ze allebei dood vond ik een ontroerend verhaal en Vroeger is alles wat ik van je heb is ook erg mooi.

Naast contemporary verhalen, zijn er ook thrillers met diverse personages. Caleb Roehrig schrijft thrillers met homoseksuele hoofdpersonages. Naast de spanning in de boeken van Roehrig, geeft hij ook aan hoe lastig een coming-out kan zijn. Deze afwisseling werkt erg goed, want naast de oplopende spanningen en het opzoeken van een dader lees je ook meer over het uitkomen voor je geaardheid. Dwaalspoor had echt een onverwacht einde, Voor het laatst gezien weet je ook veel gevoelens te bezorgen.

Benjamin Alire Saenz is een fantastische schrijver. Hij is zo aardig en Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum is een fijn verhaal over twee jongens die een hechte vriendschap met elkaar hebben. Ik hoop snel Benjamins andere boek te lezen, want zijn schrijfstijl is echt heerlijk. 

Tot slot een auteur die ik gewoon niet kan vergeten: Becky Albertalli! Zij zorgde met Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld ervoor dat veel mensen in de LHBTQA+ community zich gehoord voelden. Haar boek is zelfs verfilmd en er komt een serie in het universum van Simon. Haar personages vallen zeker in het diverse spectrum en zijn onmisbaar in dit rijtje!

Welke boeken met LHBTQA+ personages ken jij nog meer? Laat het me weten en check de Friday Fives van de andere bloggers die aan deze rubriek meedoen!

1 reactie

1 ping

  1. Ik ga Simon meteen opzoeken, ben er benieuwd naar ook!

  1. […] En dit was mijn invulling van de door mij bedachte Friday Five! Zoals je kunt zien heb ik meer dan vijf boeken genoemd, maar dat is vast niet erg 😉Wil je meer boeken lezen rondom dit thema? Kijk dan eens bij Laurie of Joost! […]

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.