Als ik de hoofdpersoon in een boek zou zijn

Mijn gedachtes zijn voornamelijk Fanboy-gerelateerd. Ik denk vaak aan de Fandoms die ik geweldig vind, alle boeken die ik nog wil lezen of heb gelezen, alle series die ik kijk of nog wil kijken, evenementen die ik wil bezoeken, concerten waar ik naartoe wil gaan en nog veel meer. Soms bedenkt mijn brein eens geniale uitvindingen, zoals een kroeg of datingssite voor Fanboys/Fangirls. Laatst bedacht ik me ook iets waar ik lang over na heb lopen denken. Ik ging wat meer over op de diepzinnige shit en uiteraard moet ik er iets over kwijt.

 

Ik heb in mijn leven al onwijs veel boeken gelezen. Oftewel, ik heb ze verslonden. Vele fictieve personages vind ik fantastisch. Ik heb gelachen om bepaalde personages, ik heb gehuild om personages, ik werd verward van sommige personages, ik ben van ze gaan houden en nog veel meer emoties die ik had tijdens het lezen. Ik heb zo veel meningen over personages uit boeken, maar wat… Als ik zelf een personage uit een boek was? Wat als mijn leven eigenlijk een verhaal is uit een boek en mensen lezen over mijn leven en mijn gedachtes, gevoelens en geheimen zouden weten? Wat als er duizenden lezers het verhaal leren kennen van Joost en lezen over mijn leven?

 

Ik ben natuurlijk niet degene die kan oordelen of mijn leven interessant genoeg is voor een boek, maar ik heb toch wel een aantal dingen meegemaakt die mensen kunnen amuseren. Ik moest vroeger knokken om gezond te blijven, ik was een klein jochie die toch veel levenslust had en vrolijk bleef. Ik durfde niet te eten en moest eetlessen nemen en zat een paar jaar aan de sondevoeding. Ik ken de weg in het ziekenhuis omdat ik er al te vaak ben geweest, ik heb HAVO en VWO gedaan, heb ervaring met toneel, ik doe toffe dingen als blogger, ik studeer, werk, zit bij een studentenvereniging en heb elke week een boel dingen te doen. Mijn leven heeft een boel pieken en dalen gehad. Nu hoop ik in een eeuwigdurende piek te blijven, maar ik heb ook minder leuke periodes gehad. Hou zouden lezers hierop reageren? Zouden ze vanaf de eerste paar bladzijdes het boek niet meer weg kunnen leggen of zouden ze het snel dichtslaan? Zouden er hoofdstukken zijn waarbij mensen moeten lachen door een hilarisch, ongemakkelijk of prettig stuk? Zouden mensen huilen bij zielige stukken en met een treurige blik staren naar het boek? Zouden lezers medelijden hebben met mij of zouden ze juist tegen mij opkijken?

 

Ook vraag ik me af hoe mensen mij zouden vinden als de hoofdpersoon uit een boek. Vinden lezers mij een toffe gozer of facepalmen ze zichzelf omdat ik zo idioot ben? Zouden ze zich goed kunnen inleven in mij of vinden ze dat ik maar rare beslissingen maak en mij maar raar gedraag? Ben ik wel net zo leuk als andere fictieve personages? Hoe zouden lezers over mij praten? Krijg ik allemaal kritiek naar mijn hoofd geslingerd (Joost zou het dus nooit winnen van *vul hier een naam van een cool personage in*, zo tof is hij helemaal niet…) of word ik juist de hemel in geprezen (Die Joost hè, dat is overduidelijk mijn grootste fictional character crush OMG!)? Zouden lezers vrienden met mij willen worden als ze mijn verhaal lezen of zouden ze juist types zoals ik willen vermijden? Zouden lezers mij hun favoriete personage uit mijn verhaal noemen of vinden ze juist een bijpersoon zoals een goede vriend of familielid juist het einde? Zou ik een grote hype zijn? Zou er fanfiction worden geschreven over mij, waarin ik word gekoppeld aan een fangirl of juist gekkere dingen zoals een dier, familielid of leraar Toverdranken (dit is een verwijzing naar de fanfiction over Harry Potter en Sneep. Ja het bestaat. Geen grapjes, ik heb een strip gezien waarbij Harry bevalt van een kind en dat Sneep de vader is… Zoek het maar niet op, het is heel traumatiserend)? Zouden mensen juist zo dol op mij zijn dat er fanart wordt gemaakt van mij of zou mijn verhaal juist zo slecht verkocht worden dat niemand er naar omkijkt?

 

En hoe zouden lezers mijn gedachtes, gevoelens en al mijn geheimen vinden? Wat als ze gewoon alles wisten over mij. Alle dingen waardoor ik me gelukkig voel, al mijn Fanboy-gedachtes, alle zorgen die ik heb, de dingen waar ik bang voor ben, gewoon ALLES. Hoe zou het zijn als er duizenden mensen waren die de complete Joost zouden kennen? Zouden lezers anders tegen mij aankijken als ze eenmaal het boek over mij hebben uitgelezen en weten hoe ik precies in elkaar zit en wat voor dingen ik graag verborgen houd voor een groot deel van de wereld? Zouden lezers na het uitlezen van mijn boek een fijn gevoel hebben, juist in tranen uitbarsten van onbegrip en frustratie omdat ze er achter kwamen dat er veel schuilde achter deze Fanboy of zouden ze meteen het boek wegleggen in een hoekje van een boekenkast met de intentie om er nooit meer naar te kijken?

 

Al deze vragen kunnen mij soms uren bezighouden en volgens mij kan ik dit onderwerp nooit afsluiten in mijn hoofd. Wat vinden mensen van mij, en wat zouden ze van mij en mijn leventje vinden als ze mij van binnen en van buiten kennen? En wat als iemand anders de hoofdpersoon in een boek zou zijn en ik het verhaal zou lezen? Wie weet zou ik hele nieuwe kanten van een persoon ontdekken als ik een boek lees waarin ik die persoon helemaal leer kennen. Wie weet lopen er mensen rond op deze wereld die net zo zijn als Peeta, Eleanor, Celaena, Alaska of Augustus, maar weet ik dat niet omdat ik sommige mensen maar oppervlakkig ken en niet het totaalplaatje zie. Wie weet ben jij wel zo bijzonder, dat je een fictief personage zou kunnen zijn.

Of mijn verhaal in de smaak zou vallen bij lezers en of mijn leven interessant zou zijn? Dat heb ik helemaal zelf in de hand, want ik kan zelf beslissen hoe mijn leven wordt. En weet je wat? Volgens mij is mijn verhaal op dit moment onwijs leuk en ik ga nog vele geweldige hoofdstukken tegemoet.

 

Hoe zou jij het vinden als mensen een boek over jouw leven zouden lezen?

2 reacties

  1. Wat een leuk geschreven artikel! Door de titel heb ik nu alleen wel ‘Als ik de baas zou zijn van het journaal’ van Kinderen voor Kinderen in mijn hoofd haha.. Maar dat ligt misschien eerder aan mijn rare brein XD

  2. Ik ben in een ver verleden ooit begonnen aan een verhaal. Het was mijn bedoeling om mijn ziekenhuis-ervaringen neer te pennen in een ‘Bridget Jones meets too much doctors’-achtig boek. Maar uiteindelijk is het er nooit van gekomen. Heb ook zo’n vermoeden dat daar niet persé een publiek voor zou zijn. Ook al werd het met een komische invalshoek geschreven.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.