Best of YA Promoteam: Wat doe je nou in zo’n promojaar?

2016 is bijna voorbij en dat betekent ook dat mijn promoteamjaar voor Best of YA erop zit. In 2017 is er uiteraard een nieuw team die de boeken van Best of YA gaat promoten en om je een beeld te kunnen geven voor zo’n promojaar, vertel ik je graag de taken die ik heb uitgevoerd als promoteamlid. In het Best of YA Promoteam zitten is ontzettend leuk en veelzijdig, dus ik raad je zeker aan om in het team van 2017 proberen te komen!

 

Als je een motivatiebrief hebt ingeleverd en te horen hebt gekregen dat je in het promoteam mag zitten, begin je het jaar met een dag op de uitgeverij waarin je de rest van het team gaat leren kennen. Je krijgt je eigen Best of YA-shirt en tas, maakt foto’s zodat alle lezers het team kunnen leren kennen en je krijgt te horen wat je dit jaar allemaal gaat doen. In 2016 werd elk teamlid gekoppeld aan een Nederlandse auteur van Best of YA. Ik kon bijvoorbeeld samenwerken met Buddy Tegenbosch, één van mijn favoriete schrijvers. De schrijver probeer jij dan wat extra te promoten in jouw jaar. Zo heb ik wat plannetjes bedacht samen met Buddy (die hopelijk ooit werkelijkheid gaan worden) en was ik bij een paar evenementen waar hij aanwezig was. Bij de kennismaking bij de uitgeverij krijg je ook het personeel te zien en krijg je een rondleiding door de uitgeverij, waarin je ziet hoe alles eraan toegaat. Heel interessant en leuk om mee te maken! Daarna vertrek je met een goed gevulde tas naar huis, je kan beginnen met je promojaar!

Boeken recenseren

Uiteraard kan je in je promojaar veel boeken recenseren voor Best of YA, dit is een essentieel deel van jouw taak als promoteamlid! Een blog hebben is niet verplicht (je kan gewoon je recensie plaatsen op sites zoals bol.com), maar is wel handig. Ja, je krijgt gratis boeken opgestuurd van de uitgeverij, maar dat is geen reden om opeens alle boeken aan te vragen. Kijk goed naar hoeveel boeken je zou aankunnen om te lezen, want het neemt natuurlijk wat tijd in beslag. Ik las vooral de boeken die net uit waren of boeken die net wat meer aandacht nodig hadden. Per maand lees je minimaal één boek van Best of YA, maar dat verschilt met hoeveel boeken er in een maand uitkomen. Naast de boeken die je recenseert, is er ook een kans dat je een vooruitexemplaar kan lezen of een manuscript kan beoordelen. Zo heb ik eens een hele oude versie van Daan & Nadia gelezen en mijn commentaar werd goed verwerkt in de uiteindelijke versie. Je merkt echt dat de uitgeverij iets met jouw mening doet!

Brainstormen over boeken, events, promotie en meer

Tijdens je promojaar heb je ook genoeg momenten waarop je gaat nadenken om de boeken van Best of YA meer in de spotlight te zetten. Zo krijg ik af en toe een bericht over een bepaald boek dat eventueel vertaald kan worden, met de vraag of ik iets van het boek weet. Dit is natuurlijk geheim en kan niet verspreid worden op het internet, dus je merkt dat de uitgeverij je echt in vertrouwen neemt! Ook heb ik vaak meegedacht bij het bedenken van evenementen of andere producten die Best of YA uitgeven. Als je een creatief brein hebt, kan de uitgeverij heel blij zijn met je advies!

Evenementen bijwonen en meehelpen

Yalfest, boekenclubs of YA-middagen bij boekhandels, er zijn veel evenementen van Best of YA waarbij ik kon meehelpen. Tijdens Yalfest heb ik geholpen met alle goodiebags en heb ik voor de opening ook nog veel geholpen met de zaal. Tijdens een auteurbezoek aan een boekhandel heb ik vaak interview afgelegd op het evenement of heb ik geholpen met de hele planning. Ook tijdens de Best of YA Sleepover kwam ik naar Zandvoort omdat ik onderdeel was van het programma dat weekend, dus je kan zeker af en toe reizen naar een plek om te helpen met promoten. Het harde werk wordt beloond: je kan allemaal auteurs ontmoeten en je kan nog in gesprek met mensen van de uitgeverij, je kan naar voorpremières van boekverfilmingen en meer! Best of YA plant altijd iets in waar je je op kan verheugen.

Met Buddy Tegenbosch, een schrijver die altijd zijn best doet om persoonlijke en leuke boodschappen te zetten in boeken die hij signeert!

Workshops bijwonen

Workshops zijn ook onderdeel geworden van het promojaar, waarin je wat vaardigheden opdoet die goed van pas kunnen komen tijdens het promoten van Best of YA. Zo heb ik een workshop bijgewoond over het interviewen van auteurs en leerde ik alles over de taken van de uitgever. Je komt echt veel meer te weten over de uitgeverij zelf, je krijgt als het ware echt een kijkje achter de schermen! Ik vermoed dat er in 2017 meer workshops gaan komen voor het nieuwe team, dus ga er maar vanuit dat je ook veel gaat leren!

 

In het Best of YA Promoteam zitten is echt een hele leuke ervaring, hoewel je natuurlijk zelf er wat van moet maken. Zelf heb ik veel samenwerkingen gedaan met Best of YA (zoals winacties en het schrijven van recensies/blogjes), dus je moet vooral gemotiveerd blijven en telkens manieren verzinnen waardoor je nuttig kan zijn voor de uitgeverij. Maandelijks ben je ongeveer een dag bezig met iets voor Best of YA (zoals meehelpen bij een evenement of het interviewen van een schrijver) en daarnaast kan je zelf bepalen hoeveel je daarnaast doet (zoals het lezen/recenseren van boeken).

Maar hoe kom je in het Promoteam? Zo’n motivatiebrief is niet niks, want je moet concurreren met vele andere booknerds die maar al te graag in het team willen komen. Ik heb daarom binnenkort een blogje op de planning staan waarin ik je wat tips geef voor je eigen brief, om zo meer kans te maken om in het Promoteam te komen!

Wat lijkt jou het leukst om te doen als je in het Best of YA Promoteam kan komen?

1 reactie

  1. Ik vind het zó jammer dat het afgelopen is, en ga iedereen missen! Gelukkig gaan we elkaar nog héél vaak zien bij bloggersdingen! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.