Boekblogger Complottheorieën: Boekbloggers gemaakt door de boekindustrie?

Complottheorieën kan je altijd vinden in de donkerste hoeken van het internet. Er zijn genoeg theorieën te vinden over de overheid, de illuminati en vele beroemdheden. Zelfs over boekbloggers zijn er interessante complottheorieën te vinden. Ik heb de laatste tijd veel onderzoek gedaan op de complottheorieën die er bestaan onder boekbloggers en het zijn er een hoop!

 

Vorige week besprak ik de theorie dat Emmy (Zon en Maan) en Eline (All the Feels) familie van elkaar zijn, ze zijn namelijk zussen! Hierbij waren er meerdere argumenten waarom deze twee gerelateerd aan elkaar zijn. Esmee (Leesmee) reageerde hier nog op door te zeggen dat ze dacht dat Emmy de moeder van Eline is. Dit kan in eerste instantie niet (de twee bloggers verschillen maar tien jaar), maar ik heb nog een kleine complottheorie gevonden die de moeder-dochter relatie enigszins plausibel maakt, Emmy zou namelijk een tijdreizer zijn die terug in de tijd is gegaan om daar Eline te baren. Nu snappen we ook dat Emmy veel leest, ze gaat gewoon telkens terug in de tijd om extra veel te lezen!

 

Goed, dat was even een kleine verwijzing naar de vorige theorie. Nu wil ik het hebben over een theorie die ook op vlakken als de muziekindustrie en zelfs YouTubers van toepassing is. Sommige YouTubers zijn namelijk gesponsord door bedrijven of zijn zelfs volledig nep en beroemdheden worden goed gecontroleerd door hun managers. Zou er ook iets zijn met boekbloggers? Het antwoord is ja. Deze theorie heeft verschillende lagen. Sommige mensen zijn redelijk mild over boekbloggers, maar de meest duistere theorieën gaan verder dan dat…

Oké, laten we beginnen met de milde theorie: Boekbloggers zijn gemaakt door de boekindustrie, als in: uitgeverijen gebruiken boekbloggers voor extra promotie. Wat? Jazeker, denk daar maar eens goed over na! Boekbloggers, waar bloggen die over? Ja, BOEKEN! EN hé, wat proberen uitgeverijen te verkopen? Ja, BOEKEN! Uitgeverijen profiteren dus van boekbloggers omdat zij recensies plaatsen over bepaalde boeken die uitgegeven zijn bij een bepaalde uitgeverij. Hierdoor worden er meer boeken verkocht, wat dus voordelig is voor uitgeverijen. Oké oké, dit is misschien nog best logisch, maar wat nou als het een stapje verder gaat?

Boekbloggers promoten dus uitgeverijen door het maken van recensies. Stel dat uitgeverijen hierbij een nog extra verbintenis in aangaan: namelijk contracten aanbieden waarbij bloggers nog meer betrokken zijn bij een uitgeverij, ze werken haast voor een uitgeverij! Enig idee waarom er promoteams bestaan of waarom er hulp komt van verschillende bloggers/lezers bij readalongs? Juist, misschien krijgen ze er wel voor betaald! Recensie-exemplaren dienen wellicht voor loon in ruil voor een recensie… Vet heftig! In het meest extreme geval zorgen uitgeverijen ervoor dat een blogger alleen maar recensies plaatst over de boeken van die uitgeverij, en niet van de andere! SHOCKING!

Zo, nu komen we uit op de meest extreme vorm van deze complottheorie. Boekbloggers zijn gemaakt door uitgeverijen… LETTERLIJK! Hoe komt het dat boekbloggers zo veel boeken lezen en kunnen bloggen over boeken? Hoe komt het dat sommige bloggers stage lopen bij een uitgeverij of in een promoteam zitten? De waarheid komt naar voren: Boekbloggers zijn gefabriceerd door uitgeverijen, puur om promotie te maken voor hun boeken. Mensen klonen? Ja, dat kan, uitgeverijen zijn er namelijk mee begonnen! Naast het lezen van boeken en het bloggen hebben boekbloggers stiekem helemaal geen leven. Wanneer ze praten over hun werk, over hun huis, over hun studie of over afspraken die ze maken? Allemaal onzin! Ze werken alleen maar aan het promoten van boeken en als ze dat even niet hoeven te doen, worden ze even ingevroren totdat ze weer nodig zijn. Enig idee waarom je boekbloggers soms kan vinden bij boekevents? Ja hoor, ze worden gewoon meegenomen door uitgeverijen naar het evenement toe om daar voor extra promotie te zijn en om de schijn op te wekken dat ze naast de boeken nog een normaal leven leiden… WOW!

Zelf wil ik geen uitspraken maken over het feit of deze theorieën waar zijn of niet. Ben ik een schepsel van de boekenindustrie? Wie weet! Ik vind het in ieder geval goede stof om over na te denken. Kijk nog maar even extra goed als je een boekblogger ziet rondlopen op een event… Het eerstvolgende event op de planning is Yalfest voor vele boekbloggers, dus probeer ze dan maar even flink te overhoren over hun ”leventje” naast het bloggen…

Geloof jij deze complottheorie over boekbloggers?

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Wow, ik had geen idee… *mind blown*
  Misschien besta je wel alleen op het internet en ben je een hologram op events, zo geprogrammeerd dat je net echt lijkt.

  1. Ssssst dat hoort niet iedereen te weten…

  • nickyvbezouw op maart 25, 2017 om 3:31 pm
  • Reageer

  Waar is mijn popcorn? Dit is zo goed!

 2. Oh dus daar kom ik vandaan! Van geen wonder dat boeken mijn leven overheersen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.