Concert: Muse

Afgelopen donderdag was er een concert dat ik nooit meer zal vergeten, namelijk het concert van Muse! Vorig jaar kocht ik al een kaartje voor dit concert en ik keek er sindsdien enorm naar uit. Muse speelde vorige week wel drie keer in uitverkochte zalen in Ziggo Dome. Dit concert… Wauw, waar te beginnen… Ik ging samen met concertganger Tessa en we hadden al afgesproken dat we helemaal los zouden gaan, dat was zeker gebeurd!

 

Om half 6 kwamen we aan bij Ziggo Dome, waar een verbazingwekkend kleine rij stond. Ik had verwacht dat de rij al vanaf vier uur stampvol zou zijn, maar hadden juist goede plekken in de rij weten te bemachtigen. Om half zeven gingen de deuren open, legden we onze jassen in een locker en liepen we door naar de zaal, waar we bij helemaal vooraan konden staan! Het podium zag er ook heel gaaf uit. Normaal zit het podium aan één kant van de zaal, maar nu zat het podium er middenin! Boven het podium zat een hele constructie en als je goed keek kon je al grote bollen bovenin zien, oftewel de drones. Om acht uur konden we gaan genieten van het voorprogramma, namelijk Nothing But Thieves.

P1070310

Nothing But Thieves had ik eerder zien spelen, ze waren namelijk ook het voorprogramma van Gerard Way in de Melkweg vorig jaar. Deze Britse band heeft nu vaker in Nederland gespeeld en ze hebben het nu kunnen schoppen tot het voorprogramma van Muse! Het is heel vet om te zien dat deze gasten voor zo’n groot publiek konden spelen. Helaas vond ik ze in de Ziggo Dome wat tegenvallen. De muziek was goed, maar het geluid was daarentegen minder. Ik kon de zanger nauwelijks verstaan en pas halverwege een nummer wist ik welke song werd gespeeld. Gelukkig wisten ze veel toffe nummers te spelen waar het publiek al wat los op kon gaan. Jammer genoeg stopte de band nogal snel, volgens het schema zou de band veertig minuten spelen, maar dit was verkort naar vijfentwintig minuten, zonde! Helemaal omdat we daardoor langer moesten wachten op het hoofdprogramma. Tijdens het wachten werd er gemeld dat de flitser op je mobiel of camera uit moest, aangezien de band werkt met drones en projecties waarbij de kwaliteit van je foto’s stukke beter is zonder flitser. Dit was zeker het geval, want er kon makkelijk goede foto’s worden gemaakt door het goede licht en podiumtechnieken!

P1070326

De introductie van Muse was echt geweldig, het nummer ”Drones” werd namelijk gespeeld terwijl er grote bollen gestuurd door drones over het publiek zweefden! De bollen kwamen uiteindelijk ook bij elkaar en hadden strakke choreografie, heel tof om te zien! Hierdoor kreeg ik (en volgens mij ook de rest van de fans) al genoeg kriebels en al snel was Muse op het podium om Psycho te spelen, een daverend nummer waarbij het publiek meteen los ging! Daarbij kon het ronde podium in het midden draaien, waardoor iedereen in de zaal wel de bandleden van dichtbij kon bekijken.

P1070334

Naast een ronddraaiend podium en drones konden er lange rolgordijnen komen boven het lange podiumgedeelte waar verschillende beelden op werden geprojecteerd. Tijdens ”Dead Inside” kon je bijvoorbeeld beelden zien van een mechanische vrouw.

P1070344

Alle technieken die werden gebruikt om meer stijl te geven aan het concert waren al goed, maar de muziek zelf was ook fantastisch. Muse speelde perfect en wisten precies dezelfde kracht te geven als op de cd’s. De muziekinstrumenten van Muse zagen er uniek uit en er waren weinig verhalen die de band vertelde tussen de nummers door, ze gingen vooral voor zo veel mogelijk knallende nummers. Zo zongen ze ook ”Bliss”, het eerste nummer dat ik hoorde van Muse! ”Madness” bezorgde mij ook de rillingen, waarbij er op een hele gave combinatie van een tablet en gitaar werd gespeeld.

P1070352

Muse speelde vooral nummers van hun nieuwe album, maar wisselde dit af met wat oudere nummers. Er was veel variatie met de drones en de projecties, waardoor elk nummer zijn eigen sfeertje had. Ook was er een grote raket door drones de lucht in geworpen en vloog hij de hele zaal af! Halverwege het concert werden er ook hele grote ballonnen gevuld met confetti over het publiek gezet, waarbij Muse twee ballonnen nog kapot had geklapt door de gitaren. Aan het eind van de avond was er nog confetti in de vorm van witte papieren mannetjes.

P1070356

Rond tien over elf was Muse na twee uur spelen klaar met hun concert en liepen ze na lang geklap en gejuich het podium af. Er was geen toegift, maar dat was ook niet nodig, iedereen was al omver geblazen door de band en waren we enorm tevreden met het aantal nummers dat Muse had gespeeld.

Twitter berichtjes over Muse

Dit concert was echt het beste concert dat ik ooit heb meegemaakt. Dit komt niet alleen door het unieke podium of de drones, of de projecties, maar vooral door de enorme kick die ik kreeg van het concert. Muse gaf de volle honderd procent en deed daar nog vele scheppen bovenop! Ze speelden de juiste nummers, wisten er telkens een mooie lading aan te geven, ik keek mijn ogen uit door alle special effects en de instrumenten van de bandleden, mijn oren genoten van de geweldige muziek en daarnaast danste ik volop mee met alle nummers. Ik heb nog nooit zo hard gefeest tijdens een concert, hierdoor werd het al snel mijn favoriete concert! Kan iemand dit ooit nog overtreffen? Ik ben bang van niet… Ik kan ook niet wachten om Muse opnieuw te kunnen zien. Ze spelen op Lowlands, alleen zouden alle coole drones en dergelijke dan niet aan bod komen. Nee, ik wacht totdat ze weer gaan toeren en dan koop ik zeker weer een kaartje, hoe duur het ook is! Muse is perfectie en hun concert is een avond die ik nooit zal vergeten.

Wat is jouw favoriete concert OOIT?

2 reacties

  1. Pssst die witte mannetjes zijn exact hetzelfde als degene die in albumhoes van Drones is verwerkt. 😉 We hebben er gisteren enkele mee naar huis genomen. Ik ben echt ongelofelijk blij dat ik ze eindelijk een keertje life heb meegemaakt. Zelf ben ik immers al fan van voor hun eerste album in België uitkwam. In die periode was ik meer met muziek bezig en minder met boeken. Nu is het net omgekeerd maar Muse blijft toch een constante factor hoor.

    1. Haha dat weet ik uiteraard 🙂 Ik wil nog een keer waaaaaah! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.