De eerste YA Leesclub in boekhandel Kooyker in Leiden was een succes!

Toen ik afgelopen zomer een dagje in Leiden was, had ik een bezoekje gebracht aan boekhandel Kooyker om wat boekenleggers van Best of YA af te geven. Deze boekenleggers vonden ze erg fijn en al snel kwamen we in gesprek over Best of YA en een leesclub. Er was nog helemaal geen leesclub in Leiden, maar naar mijn idee moest die er zeker open! Al snel had ik mijn e-mailadres afgegeven en afgelopen donderdag was het (na vele maanden heen en weer mailen) het zover, de eerste leesclub ging van start! We zouden het hebben over Hof van Doorns en Rozen en Hof van Mist en Woede. De toegang was gratis en vanaf half 8 begonnen we met het bespreken van de boeken.

 

Rond kwart over 7 kwam ik al binnen wandelen, om meteen goed verwelkomd te worden door Willeke, de boekhandelaar. Ze had al thee en koekjes klaargelegd bij de tafel waar we de boeken zouden bespreken. Wat extra exemplaren van de boeken stonden bij de tafel (die lekker achterin de boekhandel zit, zodat we genoeg rust hadden), met nog kleine affiches waar ik op stond! Achteraf kwam ik er dus ook achter dat mijn foto ook in de etalage stond ter promotie van de boekclub, hoe tof! Ik pakte in ieder geval mijn vragen voor de avond bij elkaar en wachtte op de rest van de boekclub.

Uiteindelijk zaten we met zeven man een tafel, een prima groepje voor de eerste keer! Zeker met zo’n aantal kunnen mensen elkaar prima verstaan en werd het geen grote chaos, dus dat was erg fijn. De gemiddelde leeftijd zat net boven de twintig jaar. Dit verwachtte ik ook, want Hof van Doorns en Rozen is ook voor een iets ouder publiek. Onder de leesclubmensen waren ook Inge en Fleurine aanwezig.

We begonnen met een kort voorstelrondje en wat uitleg over de leesclub. Iedereen had de boeken gelezen, alleen waren er een paar die halverwege het tweede deel waren. Hierdoor hebben we bepaalde dingen over het einde van deel 2 niet verklapt, dus het was redelijk spoilervrij. Na dit rondje gaf iedereen een cijfer voor beide boeken. Hierbij kwamen we uit op een gemiddelde van een 7, stukke lager dan de cijfers die werden gegeven op Goodreads (die waren een 8.6 en 9.48).

Ik vroeg meteen of mensen de andere boeken van Sarah J. Maas hebben gelezen (De Glazen Troon), maar dat had nog niemand gedaan. Ik kon ze zeker aanbevelen, hoewel de schrijfstijl van Maas in die boeken in het begin misschien iets minder indrukwekkend was. Vervolgens vertelde ik dat Hof van Doorns en Rozen uiteindelijk uit zes delen zou bestaan, met daarnaast twee novelles en een kleurboek. Dit schrok vele mensen wel wat af, aangezien de meeste mensen hoopten dat de serie rond drie of vier delen zou bestaan. Het kleurboek vond iedereen wel oké, hoewel Inge nog zei dat ze maar niet alle expliciete scènes erin moesten stoppen, anders had je hele andere tekeningen…

Vervolgens kletsten we over de omslagen, zowel de Nederlandse als de Engelse. Iedereen was het wel erover eens dat het fijn was dat je het gezicht van Feyre niet volledig kan zien. Ook zagen we kleine verschillen tussen de Engelse en Nederlandse variant en uiteindelijk vonden we de Nederlandse iets mooier omdat hier beter was gewerkt met de grootte en plek van de titels. Ook bekeken we de cover van het derde deel (Hof van Vleugels en Verwoesting), die we ook allemaal erg mooi vonden (maar wel wat vonden lijken op een Yu-Gi-Oh! kaart).

Toen kwamen we uit bij het bespreken van het verhaal. De meeste mensen vonden het moeilijk om in het begin door het boek heen te komen (bij beide delen), maar het werd steeds spannender en spannender. De personages kwamen al snel aan de orde. Feyre vonden we allemaal een stoere en realistische vrouw die al aardig wat levenservaring heeft. Ook vonden we kleine vergelijkingen met Katniss Everdeen (door het jagen en het zorgen voor de rest van de familie). Ook vonden we het fijn dat Feyre niet kon lezen en juist veel van schilderen hield. Hierdoor merkte je dat ze niet al te intelligent was en haar nadelen had, waardoor ze menselijker overkomt. Tamlin vonden de meesten geen fijn personage. Hij had Feyre vooral nodig voor het verbreken van zijn vloek en in deel twee konden de meeste mensen hem totaal niet uitstaan, hoewel we hoopten dat we meer over hem te horen kregen zodat hij misschien in een ander licht gezien kan worden. Lucien vonden we allemaal erg grappig en sarcastisch (we hadden zelfs een klein gerucht dat hij misschien homoseksueel is) en werd voor Feyre gezien als een gefriendzoned kameraad. Rhysand vonden we allemaal duister, maar heeft meer inhoud dan je verwacht. Amarantha vonden we een akelig type (Fleurine’s woorden: ”Nee, nee, die was niet zo.”) en de zussen van Feyre vonden we wat lijken op de gemene stiefzusjes van Assepoester, maar we hebben wel het idee dat ze later in het verhaal belangrijker worden.

De wereld van Hof van Doorns en Rozen vonden we heel mooi beschreven met alle verschillende hoven. Ook kwamen we erachter dat de hoven met verschillende seizoenen vaak wordt gebruikt in Keltische verhalen, net zoals de drie proeven die Feyre moet afleggen. De wereld was wel heel gevaarlijk, aangezien de mensheid met gemak weggevaagd kan worden als de muur van de hoven naar beneden gehaald zou worden. 

Ik maakte de opmerking dat het eerste deel gebaseerd is op het sprookje Belle en het beest, en al snel zagen we de link tussen deze twee verhalen. Gelukkig waren de overeenkomsten heel subtiel gebracht in het verhaal, wat erg fijn was voor de leesbeleving. Boeken die volledig zijn gebaseerd op sprookjes spraken ons bijvoorbeeld totaal niet aan.

Wat kritiek betreft hadden we ook wat te zeggen. Ik vond dat er weinig diversiteit zat in de personages. Alle fae zijn heel knap en sterk en niemand had bepaalde zwaktes. Aan de andere kant vonden we dat logisch ,aangezien de fae ook gracieuze wezens moeten zijn. Ook vond ik de expliciete scènes verschrikkelijk, terwijl andere mensen hier iets minder last van hadden en het juist goed vonden. Dit kan misschien ook eraan liggen dat ik een jongen ben of dat de vertaling de gebeurtenissen iets anders brengt. Door deze expliciete scènes kwamen we snel bij het onderwerp Young Adult/New Adult. Het tweede deel vonden we aardig New Adult, maar door het magische gedeelte van het verhaal zou het ook voor Young Adults kunnen zijn, hoewel we jongere lezers deze boeken niet zouden aanraden. Vervolgens keek ik wie er voor team Tamlin of team Rhysand was. Iedereen was overduidelijk team Rhysand, hoewel sommige mensen ook hoopten dat Feyre iets zou hebben met Lucien.

We hadden het ook over bepaalde verwachtingen van de rest van de serie. We hopen op een legendarische oorlog en verdieping van wat kleine personages. Ook hoopten we dat een van de novelles zou gaan over de gebeurtenissen in Hof van Mist en Woede vanuit het perspectief van Tamlin, om wellicht meer begrip van hem te krijgen. Als we de boeken zouden omschrijven, zouden we het samenvatten in deze zin: ”Intens fantasyverhaal dat je verrast.”

Onze cijfers waren door de leesclub niet anders geworden, maar Fleurine zei wel dat ze nu erg nieuwsgierig was geworden naar de rest van Hof van Mist en Woede, dus die gaat ze zeker verder lezen. Vervolgens kletsten we wat over verschillende genres fantasy (want daar zijn er een hoop van, een overzichtje kan je bijvoorbeeld hier zien) en deden we een rondje door de boekhandel, waarbij we elkaar flink wat boeken gingen aanraden. Het was al bijna 9 uur, dus de leesclub was bijna voorbij! We kregen nog een hele leuke goodiebag mee, ontzettend tof! 

De leesclub was zeker een succes. We hebben de boeken goed besproken en daarna nog genoeg gekletst over andere boeken. De leesclub had een fijne sfeer, er was ruimte voor een hapje en een drankje en we kregen nog wat leuks mee naar huis. Voor herhaling vatbaar dus! Ongeveer een maandje voor de volgende leesclub (die waarschijnlijk begin april zou plaatsvinden) maken we het nieuwe boek bekend waar we over gaan praten. Kom dan vooral langs, want het wordt heel leuk! Like vooral de pagina van Boekhandel Kooyker, dan hoop ik je de volgende keer zeker te zien!

Wat vond jij van Hof van Doorns en Rozen en Hof van Mist en Woede?

3 reacties

 1. Jaaa het was heel leuk! Ik vraag me overigens nog steeds af wat voor scene’s ze willen stoppen in het kleurboek hahaha. Ik kijk erg uit naar de volgende keer 😀

  1. Jij perverseling hhahahahaah

  • Fleur op januari 29, 2017 om 9:21 pm
  • Reageer

  Ik vond het echt ge-wel-dig-e boeken! Ik kan niet wachten tot het mei is en deel drie uitkomt!
  (Jammer dat Leiden zo ver is, anders was ik graag gekomen)

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.