De Harry Potter Exhibition

Afgelopen zaterdag was de opening van de Harry Potter Exhibition in Utrecht aan de gang. Al maanden geleden had ik mijn kaartje gekocht. Ik wilde een van de eersten zijn die naar binnen zou gaan, aangezien ik al het idee had dat er bij de opening acteurs aanwezig zouden zijn. Ik was echt ontzettend benieuwd naar de tentoonstelling. Ik was al twee jaar geleden naar de Warner Bros Studio’s geweest, dus ik was heel benieuwd wat er op de tentoonstelling zou zijn. Ik ging dus vroeg mijn bed uit om ruim van te voren bij de tentoonstelling aanwezig te zijn.

De gebroeders Wemel zouden bij de opening zijn om handtekeningen uit te delen en de fans te zien. Ik vond het erg gaaf om de twee acteurs bij de opening te zien. De officiële opening was er toen iedereen de spreuk ”Bombardio”. Bij de tweede poging spatte de confetti door de lucht, echt een feestelijk begin van de tentoonstelling! De mensen die voor de eerste ronde een kaartje hadden, moesten meteen door naar de start van de opening.

Aan het begin van de tour (waarvoor je rond een kwartiertje moest wachten) kwam je aan bij een kleine kamer waar je met een groepje van twintig man de toverhoed zag. Drie mensen mochten naar voren om gesorteerd te worden. Er werd eerst gevraagd in welke afdeling je wilde zitten en de Sorteerhoed deelde je ook in in die afdeling. Vervolgens kwam je aan bij een ruimte met meerdere schermen die allemaal beelden van de Harry Potter films lieten zien. Vervolgens was het tijd voor de voorstelling!

De tentoonstelling was leuk om te zien, maar vrij kort. Ik was na ongeveer een uurtje rondstruinen wel klaar, en dat terwijl ik de tijd wilde nemen toen ik door de tentoonstelling liep. Er waren veel attributen, decorstukken en kleding uit de films die mooi verdeeld waren over de ruimte heen. Zelfs waren er nog kleine dingen die je kon doen, zoals Mandragora’s uit hun pot trekken (die dan ook gingen krijsen), en het gooien van Slurken door Zwerkbalringen.

De tentoonstelling was prettig om te zien, maar ik herkende te veel van de studio’s in Londen (die dus precies dezelfde voorwerpen hebben). Heeft de exhibition dan wel de echte spullen uit de film, of replica’s? Of waren er bij het maken van de film al meerdere kledingstukken gemaakt zodat het gebruikt kon worden voor later? Ik heb geen idee hoe dat in zijn werk gaat, maar het maakte de tentoonstelling naar mijn idee minder magisch. Ook waren sommige ruimtes erg donker, wat erg vervelend was omdat je ook geen flitser mocht gebruiken tijdens het maken van foto’s. Bij het gedeelte waarin je wezens zoals Terzielers en spinnen zag, kon ik nauwelijks een kleine Terzieler zien die iets verder weg te zien was. Zonde, want daardoor waren bepaalde dingen minder goed te zien.

De winkel aan het einde van de tentoonstelling was met genoeg leuke spullen, maar alles was (zoals ik al had verwacht) redelijk duur. Ik had daarom ook niks gekocht. Ik snap best dat de tentoonstelling de prijzen niet lager kon krijgen, maar ik had stiekem toch wel gehoopt dat ze iets wat goedkoper hadden weten te verkopen zodat ik iets leuks mee naar huis kon nemen.

Toen ik eenmaal weer bij de hal was, zag ik een enorme menigte rondom de tweeling (die op de foto bij het zwarte scherm stonden). Als je een foto en/of handtekening wilde, kon je dus langer dan een uur gaan wachten voordat je aan de beurt was. Aangezien de tweeling volledig omringd was door alle fans, was er ook geen duidelijke volgorde. Ook erg jammer! Ik had liever gezien dat er aan het eind van de tentoonstelling er een speciale rij zou komen zodat iedereen stuk na stuk met de heren op de foto konden. Nu was het een chaotisch zooitje en zelfs mensen die naar binnen kwamen (zelfs bezoekers die gewoon naar de bioscoop kwamen om een film te zien) konden er nauwelijks langs. Hierdoor ging ik maar naar huis, omdat ik het niet zag zitten om lang in een opgepropte menigte te zitten om een klein momentje te hebben met de tweeling (en dan achteraf naar huis te gaan met een foto waarbij achter mij een drukke menigte zit). Hoewel de tweeling er maar voor een paar uurtjes was, vond ik wel dat de organisatie deze meet & greet beter kon regelen.

Wat ik van de tentoonstelling vond? Eerlijk gezegd was het een tegenvaller. Ik vond het naar mijn idee wat te klein, ik zag weinig nieuwe dingen omdat ik de studio’s had bezocht en de acteurs waren ook niet een goede toevoeging omdat er een bij elkaar geraapte zooi te zien was als ”rij” voor een handtekening en foto. Onwijs jammer, maar als je zelf nog niet naar de studio’s bent geweest zou je het waarschijnlijk ontzettend leuk vinden. Bijna elke bezoeker die ik hoorde of sprak waren heel enthousiast en vonden de tentoonstelling prachtig, dus als Potterhead is het zeker leuk om te gaan!

Ben jij al naar de Harry Potter Exhibition geweest en wat vond je ervan?

2 reacties

  1. Ik wil nog erg graag naar de Exhibition gaan! Ik ben nooit bij de studio’s geweest, dus voor mij zal wel alles “nieuw” zijn zeg maar. Wel balen zeg, dat het ontmoeten van de acteurs zo’n grote chaos was. 🙁

  2. Ik ga het weekend na Castlefest hiernaartoe. Ben al wel in de Studios in Londen geweest, wat wel echt superleuk was… Goed om te lezen dat ik niet te hoge verwachtingen moet hebben 😛 Van de kostuums denk ik dat ze wel meer exemplaren hebben gemaakt eigenlijk, als backup voor als er eentje kapot ging of vies werd ofzo?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.