De Kooyker YA Leesclub over Hof van Vleugels en Verwoesting met de Boekentijgers!

Hoewel ik doordeweeks in Rotterdam woon, heeft Leiden ook een speciaal plekje in mijn hart. Deze stad bezoek ik maar al te vaak, dus ik vond het supertof toen ik de Kooyker YA Leesclub mocht organiseren! De Kooyker Boekhandel is een heerlijke boekhandel en afgelopen donderdag was de derde leesclub bezig. Deze keer niet alleen met mijn leesclub, maar nu waren de Boekentijgers van Best of YA aanwezig! Een groot groepje dus en ook nog genoeg te bespreken! We bespraken namelijk Hof van Vleugels van Verwoesting, het derde verhaal in de elfidewereld en ook het einde van het verhaal van Feyre.

 

Aangezien de Boekentijgers om 7 uur een workshop over bookstagram hadden, begon de leesclub om 8 uur. We hadden dus maar een uurtje de tijd, dus we moesten alles snel bespreken! We gingen dus snel van start. We begonnen met het geven van een cijfer voor het boek. Hierbij waren de mensen er vrij over eens: het boek is erg goed, maar niet perfect. Het gemiddelde zat rond de 8.5 of 9, er was maar een persoon die het boek een 4.7 gaf.

Al snel kwamen we uit bij de cover. Wat vonden we ervan? Nou, dat was snel gezegd: de cover is erg mooi. De Nederlandse heeft nog extra lijnen die glimmen, erg mooi gedaan! Een paar mensen hadden het boek in het Engels gelezen, maar er werd al snel gemeld dat de Nederlandse vertaling ontzettend goed is. Leuk feitje: het boek is vertaald door twee vertalers omdat het boek heel dik is en er nogal tijdsdruk op zat. Daar heeft niemand wat van gemerkt, de vertalers hebben dus goed op elkaar aangesloten!

Vonden we het boek beter dan deel 2? We kwamen erop uit dat de twee delen niet te vergelijken zijn. Deel 2 is vooral veel romantiek, terwijl deel 3 gericht is op de strijd. Ik vertelde daarom ook snel dat ik deel 3 beter vond, omdat ik de expliciete scènes in deel 2 niet heel prettig vond om te lezen. Dit lag vooral omdat ik een man ben en het dan ook heel raar vind om vanuit het perspectief van een vrouw te lezen. Alles wordt zo lang beschreven en het gaf vooral een beeld van een ”perfecte man” dat haast niet haalbaar is. Deel 3 heeft nauwelijks van zulke scènes, dus dat vond ik juist een pluspunt. 

Daarna kwam het verhaal aan de beurt. Over het algemeen werd het verhaal gewaardeerd. Iedereen vond de grote veldslag erg spannend en het was fijn dat sommige leden van de Inner Circle meer aandacht kregen. Iedereen vond het verhaal heerlijk om te lezen en ondanks het grote aantal bladzijdes, had iedereen het verhaal snel uitgelezen. We waren dus erg positief (zeker als je kijkt naar het gemiddelde cijfer), maar wat vonden we opvallend of minder goed aan het boek? Hoewel ik dacht dat mensen vrij weinig te zeggen had qua verbeterpunten aan het boek, hadden we toch genoeg te zeggen. 

Is het je misschien opgevallen dat er veel karakters in Hof van Vleugels en Verwoesting vallen onder de LGBTQ+ community? Juist, dat is wat nieuws. Sarah J. Maas kreeg veel kritiek omdat bijna al haar karakters knap en hetero waren. In dit boek zijn er opeens wat personages die diversiteit uitstralen. Hoewel dat natuurlijk fijn is, voelde het voor de meesten geforceerd aan.

We hadden ook wat vraagtekens op het eind, aangezien dat wat zoetsappig is. De koppels die je bij elkaar wil zien komen bij elkaar, iedereen overleeft de strijd op bijzondere wijze (sommige overlevenden hadden echt te veel geluk) en alles heeft een happy end. Zonde! Sarah J. Maas is ontzettend voorzichtig geweest, ze mocht best een enorme schok geven aan de lezers en belangrijke personages laten sterven. Het is immers oorlog! Het is jammer dat Sarah weinig risico nam.

Ook vonden we Tamlin wat apart. Soms deed hij weer wat goeds, op andere momenten was hij een flinke schurk, wat moeten we toch met hem? Het einde gaf hem ook geen bevredigend slot. Er is niks uitgepraat met Feyre, wat we als leesclub erg jammer vonden. Iedereen eindigt helemaal happy, maar hij dan weer niet!

Aan het eind hadden we het over de vervolgdelen van deze serie. Het verhaal van Feyre is voorbij, maar er komen nog meer boeken de zich afspelen in deze wereld over andere personages. Wij hopen dat het zal gaan over andere leden van de Inner Circle. Er zijn genoeg personages die meer aandacht verdienen of waar we het verleden van willen weten. Wie weet horen we zelfs meer over Tamlin! Ook hadden we nog een interessante theorie bedacht: de wereld tussen De Glazen Troon en Hof van Doorns en Rozen kan verweven met elkaar worden, aangezien in De Glazen Troon dezelfde soort wezens leven en daar portalen zijn naar andere werelden (ik heb zelfs maar de eerste twee delen van die serie gelezen, dus ik weet niet de volledige uitleg erachter), dus het kan dat de personages uit beide series elkaar tegen kunnen komen.

 

Toen was het al negen uur en moesten we stoppen! Het ging ontzettend snel en we hebben veel gekletst. Het is haast niet op te schrijven, we hadden echt veel besproken! Ik vond deze leesclubeditie ontzettend leuk. Het was wel wat druk met rond de 16 mensen, maar het was ook vrij rustig en mensen konden elkaar laten uitpraten. Achteraf konden we nog even kletsen in de boekhandel en werden er nog boeken gekocht. Ik wil Boekhandel Kooyker (hoi Willeke!) ontzettend bedanken voor het verlenen van hun boekhandel voor de leesclub. Ook wil ik Best of YA, de Boekentijgers en de andere aanwezigen bij de leesclub bedanken voor het komen, het was heel gezellig! De Kooyker YA Leesclub zal tijdens het nieuwe schooljaar weer beginnen (datum nog niet bekend), dus rond die tijd wordt er een leuk boek uitgekozen om te bespreken en hoop ik dat ook jij komt!

Wat vond jij van Hof van Vleugels en Verwoesting?

2 reacties

  1. Klinkt als een gezellige avond! 😃 ik kon er helaas niet bij zijn deze keer, maar wil de volgende keer er sowieso weer zijn 😄 Ben benieuwd naar het boek dat je wilt gaan bespreken 😄

    1. Jaaaaa we hadden je gemist! 🙂 Na deze zomer gaan we weer wat leuke leesclubs inplannen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.