De Leesclub in boekhandel van der Meer besprak Cinder van Marissa Meyer

Boekhandel van der Meer is een mooie boekhandel met een erg knus YA-hoekje. Sinds een paar maanden zijn ze nu ook bezig met een YA-leesclub. Ik kon de eerste paar keer nooit komen, maar afgelopen vrijdag was ik gelukkig wel van de partij! We lazen Cinder van Marissa Meyer, het eerste deel in de Lunar Chronicles!

 

Bij aankomst van de leesclub werd ik verwelkomd met een drankje en TAART. Er was een speciale Cinder-taart gemaakt voor de leesclub, die echt heerlijk was! Het was zo een mooi begin van de avond en de discussie over Cinder moest nog maar beginnen…

We begonnen de leesclub met het benoemen van ons cijfer voor het boek. Cinder werd enorm gewaardeerd, want er werd een 8.5 gegeven, maar voor de rest gaf iedereen een 9! Iedereen had kleine opmerkingen over het boek, maar vonden het een boek dat je lekker kon lezen ter ontspanning. 

We bespraken eerst de kleine opmerkingen. Ik vertelde dat het verhaal wel wat voorspelbaar was. Dit is te verklaren, aangezien het een hervertelling is van Assepoester, waardoor bepaalde momenten in het boek te verwachten waren. Ook de laatste plottwist zag ik al vanaf het begin aankomen, maar of dat zo erg was? Het was eerder satisfying dat ik al de plottwist zag aankomen, het was niet enorm storend. Iedereen vond het ook niet erg dat het was voorspelbaar was, dus we waren het makkelijk met elkaar eens!

Cinder is natuurlijk een hervertelling van Assepoester, dus we bespraken alle gelijkenissen. Zo hadden we verschillende personages die ook in het sprookje waren: Cinder als Assepoester, haar stiefzusjes, een boze stiefmoeder, de prins en de dokter die we wel wat weg vonden hebben van de goede fee. De dokter als goede fee had ik zelf nog niet bedacht, dus het was erg leuk om tot nieuwe inzichten te komen! Ook waren er bepaalde momenten in het verhaal die ook wat weg hadden van het sprookje. Zo verbood de stiefmoeder Cinder naar het bal te gaan, moest Cinder allemaal klusjes doen, wist ze toch een mooie jurk te krijgen en de prins die het glazen muiltje oppakt heeft in dit boek een mooie wending gekregen.

Ook hadden we het over cyborgs en hoe zij zo worden ondergewaardeerd in de samenleving. Iedereen keek op cyborgs neer, waardoor thema’s als discriminatie en rijkdomverschillen goed aan de orde kwamen. Hierdoor kan je als lezer wel gaan nadenken over oneerlijkheid op de wereld, waardoor Marissa Meyer toch een boodschap aan de lezer wilt geven. Ook bespraken we de mogelijkheden van de technologie. Zou er ooit een tijd komen dat mensen echt als cyborgs kunnen leven, zou je zelfs je brein kunnen coderen? Dit is een aardig ethisch dilemma, maar het was erg leuk om de mogelijkheden van de technologie te bespreken. Sterker nog, wij zijn ook aardig technologisch! Wat denk je van je locatievoorziening van je mobiel, je pinpas en meer, waardoor de overheid in principe alles over je kan weten. Dit is best eng als je erover nadenkt, dus de technologie in Cinder is soms best wel realistisch.

De ziekte in Cinder vonden we een bijzonder aspect in het verhaal. Het gaf een extra lading en het was bijzonder om te zien dat een redelijk bekende maar oude ziekte (de pest), in de toekomst weer terugkomt. Daarnaast hadden we het nog over de personages. Cinder vonden we een grappig en eigenwijs meisje die lak heeft aan de regels aangezien ze toch al onderaan de ladder staat als cyborg. Iko vond iedereen heel aandoenlijk (en we maakten al kleine overeenkomsten met de androids uit Star Wars) en we zijn allemaal erg benieuwd naar de vervolgdelen.

 

We hadden het tot slot nog over het auteursbezoek van Marissa Meyer. Zij komt namelijk in maart naar Nederland en er wordt een tof evenement georganiseerd bij Dynamo in Eindhoven, die naast een interview en signeersessie hele leuke dingen hebben bedacht die passen bij de boeken van Marissa Meyer (niet alleen de Lunar Chronicles, maar ook Alter Ego). Wil je hier meer over weten, of wil je een ticket kopen? Dat kan je hier doen. Veel mensen van de leesclub wilden in ieder geval gaan, zodat we nog meer weten over de boeken van Marissa Meyer!

Aan het eind bespraken we boeken die we voor de volgende leesclub wilden lezen. Uiteindelijk is het The Hate U Give geworden, dus die gaan we bespreken op vrijdag 16 februari. Ben jij er dan bij?

 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.