De Proudya010-leesclub bespreekt Truth or Dance met Chinouk Thijssen!

In de bibliotheek in Rotterdam wordt er steeds meer gekeken naar de YA-lezers. Zo is er een leesclub gestart van de YA-community en afgelopen donderdag hadden we onze eerste meeting waarin we de trilogie van Chinouk Thijssen gingen bespreken. Truth or Dance vonden we erg tof, dus het was al helemaal leuk dat Chinouk Thijssen aanwezig kon zijn tijdens de leesclub! We kwamen in de avond bij elkaar in de bibliotheek in Rotterdam (vlakbij Blaak) en we hadden een aparte zaal waar we konden zitten.

 

We konden met z’n allen aan tafel zitten, er was wat drinken en koekjes geregeld. Ook zagen we alle boeken van Chinouk die te leen zijn bij de bibliotheek. Sommige boeken zijn echt heel oud! Heel grappig om de groei van Chinouk te zien. Zo vindt Chinouk haar oude verhalen verschrikkelijk en zou ze haar boeken nu heel anders aanpakken.

We begonnen met het bespreken van de oorsprong van Truth or Dance. Chinouk vertelde dat ze vroeger jaren op ballet heeft gezeten en het wereldje kende en er een boek over wilde schrijven, aangezien de balletwereld vrij duister kan zijn. Toen ze wilde beginnen kwam Black Swan uit, waardoor ze liever wilde wachten op haar boek, omdat het anders misschien te veel zou lijken op de film.  Dat wachten was het waard, want het eerste deel is heel gaaf!

Chinouk vond ballet erg leuk als kind, maar ze merkte wel dat er slechte kanten aan zaten. Ze werd constant beoordeeld als danseres, waar ze zelfs nu nog erg last van heeft. Ook word er erg gelet op je gewicht en is er veel onderlinge jaloezie tussen de balletdanseressen. Danseressen zouden elkaar zelfs kunnen verwonden als ze daarmee een betere plek krijgen in de balletwereld. Chinouk wilde deze duistere kant goed belichten in haar verhaal, wat zeker is gelukt. Ook racisme is onderdeel van het verhaal, aangezien danseressen die niet blank zijn vaak worden benadeeld in de balletwereld.

Ook hadden we veel gepraat over schrijven. Chinouk heeft een enorme groei meegemaakt, en dat deed ze vooral door het leren van haar fouten. Ze las bijna al haar recensies en keek wat haar valkuilen waren, om daarna dit te verbeteren. Ook had ze proeflezers gevraagd die eerst kritiek hadden geuit op haar boeken. Die proeflezers waren heel handig, want voordat ze haar manuscript inleverde had ze al veel fouten eruit kunnen halen! Ook vertelde ze dat je bij het begin van je verhaal niet je hoofdstukken moet teruglezen, maar gewoon je verhaal moet afmaken. Het herschrijven komt wel erna!

We hebben wat leuke nieuwtjes gehoord over Chinouks toekomstplannen. Een herdruk van een oud boek die veel verbeteringen heeft gekregen en natuurlijk de optie voor een boekverfilming van Fataal spel! Chinouk vertelde over haar weg naar deze optie en wat er tot nu toe allemaal gaat gebeuren. In oktober gaat ze met iemand het script schrijven, dit kan wat worden!

We hadden echt veel besproken, want we waren gewoon de volle twee uur aan het kletsen! Chinouk had genoeg te vertellen en we hadden mooie gesprekken over boeken, de YA-community en schrijven. Voordat we de bibliotheek gingen verlaten liet ik nog mijn boek signeren.

  Hierbij wil ik Chinouk Thijssen en de bibliotheek in Rotterdam bedanken voor een hele leuke avond! Ik heb nu nog meer zin om Break a leg te lezen. Wil je de boeken van Chinouk ook lezen? Kom dan zeker naar de bibliotheek in Rotterdam, want daar kan je haar boeken halen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.