De ProudYA010 Leesclub in bibliotheek Rotterdam bespreekt Brave New Love met twee auteurs!

Leesclubs vind ik naar mijn mening een toegevoegde waarde voor je leeservaring. Je denkt beter na over een boek, vormt er een mening over en krijgt ook andere meningen te horen van andere lezers, waardoor je een beter beeld krijgt van een verhaal. In de bibliotheek van Rotterdam is er een YA-community waar we ook leesclubs hebben, waaronder de leesclub tijdens de week van Rotterdam Pride. Hierin bespraken we Brave New Love, een verhalenbundel van paranormale verhalen met diversiteit erin. Jen Minkman (een van de auteurs en de uitgever) en Lysander Mazee waren aanwezig, dus we waren wel twee uur aan het kletsen over het boek!

We begonnen met het praten over het ontstaan van de verhalenbundel. Jen vertelde dat ze als uitgever graag meer diversiteit wilde hebben in boeken, aangezien dit een steeds groter deel is van de YA-community. Ze startte haar uitgeverij omdat ze vond dat Nederlandse YA-(fantasy)auteurs weinig kans hadden om op de markt te komen, dus ze mailde haar auteurs met de vraag of ze een kort paranormaal verhaal konden schrijven met het thema diversiteit erin. Ook kreeg ze via via contact met andere auteurs die een verhaal inleverden. Ze koos verhalen op basis van de kwaliteit, maar probeerde ook een mooie mix te vinden van diversiteit in de verhalen. Ook is er het nodige redactiewerk geweest, maar uiteindelijk was de verhalenbundel compleet!

De reacties op de verhalenbundel waren wat wisselend. Jen heeft vele lezers gehad die vertelden dat ze heel veel hadden aan de verhalenbundel (een meisje is zelfs na het boek gelezen te hebben uit de kast gekomen voor haar familie), maar er waren ook mensen die erg streng waren op de verhalenbundel. Diversiteit is namelijk een veel besproken onderwerp in de YA-community en het ligt vrij gevoelig, waardoor sommige lezers vragen hadden bij bepaalde verhalen en achtergronden van auteurs. Jen vertelde over de verschillende diverse schrijvers die in het boek zaten en dat er veel research is gedaan naar bepaalde diverse groepen. Ook waren er veel proeflezers die een bepaald divers kenmerk hebben die controleerden of dingen niet aanstootgevend waren.

Ook vroeg ik of de auteurs schrijftips hebben. Jen Minkman vertelde dat je gewoon moest beginnen en veel moest lezen. Lysander vertelde dat je goed verhalenstructuren moest begrijpen zodat je sneller aan de slag kan en dat je ook een verhaal moet eindigen, anders kom je nooit verder. Ook vroeg ik over de research die de auteurs deden. Jen Minkman schreef over een islamitisch meisje. Ze is zelf getrouwd geweest met een moslim en is ook naar de plek geweest waar haar verhaal zich afspeelt. Lysander heeft ook veel achtergrondinformatie opgezocht over Noorwegen en is zelfs naar de plekken geweest waar zijn verhalen zich afspelen. Leuk feitje: Jen Minkman ging naar de plek waar haar eerste boek zich afspeelde en heeft een boek achtergelaten in het dorp waar het verhaal zich afspeelde, wat de bewoners heel gaaf vonden. Lysander ging ook naar een dorp in Noorwegen waar een verhaal van hem afspeelde, wat de bewoners zelfs raar vonden omdat er niks te doen is in dat dorp.

Vervolgens bespraken we de verschillende verhalen van de auteurs. Op elk verhaal hadden we wel wat vragen of opmerkingen en konden ook andere lezers vragen van anderen beantwoorden. Erg leuk, want zo hoorde je van elk verhaal verschillende meningen! Zo vonden we het verhaal van Lysander erg goed, terwijl lezers bij het verhaal Spiegelvrees een fetisj voor Aziatische vrouwen herkenden, wat ik totaal niet had gezien. Het verhaal van Jen Minkman vonden we ook uitstekend (een lezer met familieleden van islamitische achtergrond herkende er veel in) en ik had juist weer wat vragen over de handelingen van het Japanse meisje in De stem van sakura, omdat ik het niet helemaal vond passen in de cultuur waar ze in was opgegroeid. Ook vonden we het verhaal in Berlijn wat apart (degene over de Berlijnse tuin waar een soort geest ronddwaalt), want er zijn dus daadwerkelijk mensen geweest die geestverschijningen zagen van mensen van minimaal tweehonderd jaar geleden. Zulke feitjes waren zo fijn om te horen, zodat je een beter beeld kreeg van de verhalenbundel en de motivaties erachter.

Ik had wat wisselende meningen over de verhalenbundel, dus het was erg interessant om de bevindingen te horen van de andere lezers. Ook was het een toevoeging om twee van de auteurs aanwezig te hebben, want zo begreep je uiteindelijk veel meer van het boek en hoorde je details die je als lezer nooit zou weten. Het was dus een geslaagde avond en we zijn zeker van plan om een volgende leesclub (hopelijk met auteur) te organiseren. Hou vooral @proudya010 op Instagram in de gaten, want daar hoor je meteen nieuws over een volgende leesclub!

Heb jij Brave New Love gelezen, wat is je favoriete verhaal?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.