De Rick Riordan dag was mythologisch goed!

Zoals je misschien wel weet, ben ik een grote fan van de boeken van Rick Riordan. Deze schrijfheld maakt jaarlijks weer fantastische boeken in het teken van mythologische figuren. Percy Jackson gaat bijvoorbeeld over de Griekse mythologie, De helden van Olympus over de Griekse en Romeinse, De avonturen van de familie Kane over de Egyptische mythologie en Magnus Chase en de goden van Asgard over de Noorse. Het derde deel van Magnus Chase was laatst uitgekomen, dus Best of YA had een Rick Riordan dag georganiseerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden afgelopen zondag. Laten we meteen met de deur in huis vallen, want dit evenement was echt fantastisch en ik genoot er enorm van!

 

Het museum was echt de perfecte locatie voor het Rick Riordan event. Het museum zit vol met beelden, voorwerpen en informatie over oude beschavingen en het is ontzettend interessant om door het museum heen te lopen. Een enorme aanrader voor liefhebbers van geschiedenis!

Het event begon om elf uur, maar vanaf tien uur kon je al naar binnen. Het museum was ook gewoon open voor normale bezoekers, maar de Rick Riordan-fans kregen een speciaal programmaboekje met informatie over het programma, maar ook met een speurtocht door het museum waarmee je prijzen kon winnen. Er waren verschillende vragen waarbij de antwoorden letters gaven, zodat je uiteindelijk een zin kon formuleren. Het antwoord was ”Rick Riordan rules”, wat eerlijk gezegd al vrij snel te raden was na de eerste drie letters… Dat was in principe ook geen probleem, want daardoor kon je wat meer genieten van alle tentoonstellingen, want je kon je er met gemak vermaken!

De bezoekers waren verdeeld in twee groepen. Ik zat in groep A, dus het programma startte met een lezing over de Egyptische mythologie. Dit werd verteld door een geniale vrouw die zo grappig en beeldend sprak over de mythologie. Ze had het volgens mij niet door, maar ze vertelde de verhalen vol humor en daarbij was het ook heel leerzaam. Ik had vroeger een enorme fascinatie voor het Oude Egypte, maar tijdens de lezing heb ik zelfs nieuwe dingen geleerd!

Tijdens de pauze keken we naar een prachtige lichtshow die werd afgebeeld op een oude tempel. Man, dat moet je gewoon zelf eens meemaken! Het was zo mooi om te zien en de lichtshow speelde nog twee keer af die dag. Elke keer keek ik mijn ogen uit (en hadden Eline en ik de behoefte om een mooie en experimentele danssessie uit te voeren voor de zaal, maar we hielden ons een soort van in… Een soort van…).

Het tweede programmaonderdeel was een demonstratie van verschillende vechtsporten door HEMA (nee, niet de winkel, maar een organisatie die aan vechtsporten doet). Hierbij waren er twee ”strijders” die lieten zien hoe mensen vroeger vochten met speren, zwaarden, messen, schilden en via worstelingen. Ik had niet echt hoge verwachtingen van de demonstratie, maar uiteindelijk was het supervet! Ik vond het heel cool om te zien wat voor manieren er waren om de tegenstander te slim af te zijn. Uiteindelijk gingen de twee demonstranten ook vechten en daarvoor werd gevraagd wie zou winnen. Ik juichte vol mee voor Oscar (de kleinere strijder) en die won nog ook! Ik gaf nog de opmerking ”Ja, die kleinen gaan het echt maken hoor!”, wat misschien ook wel een subtiele manier was om mijn zelfvertrouwen wat te verhogen, haha!

Wanneer je Jason Grace aan het cosplayen bent maar hij wordt omschreven als ”lang, atletisch en knap” en de chips ook nog eens op is, nou dan barst de drama uiteraard even los.

Na de twee activiteiten was het tijd om zelf je dag in te vullen. Er waren meerdere activiteiten op het programma die je kon doen. Er was zo veel te doen en de Boekentijgers stonden klaar bij alle activiteiten. Mijn complimenten voor dit groepje, want ze maakten echt het evenement zo leuk door hun inzet! Ik heb niet alle activiteiten gedaan, maar dit waren alle leuke dingen die je er kon doen:

 • Workshop vechten (helaas niet gedaan).
 • Buttons maken. Je kon buttons laten maken met je Griekse naam erop (er was een lijst met Griekse tekens), heel tof! Ik maakte mijn Griekse naam met daarbij een zee en een drietand, aangezien mijn vader stiekem Poseidon is. Tijdens het maken van de buttons praatte ik nog met de jongste deelnemer van het event, namelijk een jongen van ongeveer tien die enthousiast vertelde dat hij het derde deel van Percy Jackson had gelezen en die zo spannend vond. Hij kreeg het vierde deel voor zijn verjaardag en wilde nog het laatste deel kopen van zijn verjaardagsgeld #tecutevoorwoorden. Zo tof om te zien dat zelfs oudere en jongere lezers bij het event waren!
 • Je kon thee kopen van Coffee’ndCookie, de theewebshop die een theesmaak had van Percy Jackson! Chantal is naast theeverkoper ook boekblogger en boekentijger en ik vond haar thee er super uit zien.
 • Je kon draaien aan het rad van fortuin en een profetie krijgen. Ik had deze profetie gekregen. Is dit nou een goede voorspelling, of een slechte?
 • Je kon meedoen aan een Rick Riordan-test. Helaas hoorde ik de derde vraag niet helemaal goed en koos ik het verkeerde antwoord, maar daarna heb ik anderen geholpen met het beantwoorden van de vragen.
 • Je kon het museum doorlopen en de speurtocht doen.
 • Tete-a-Tete-portret was aanwezig. Deze dames hadden een ligstoel met daarboven een glasplaat, waar ze een doorzichtig doek overheen deden zodat ze naar je konden kijken. Vanuit je gezicht maakten ze hele leuke illustraties en dat binnen een paar minuten! Terwijl ik lag hebben ze eerst over mijn gezicht gepraat. Ik zou een echte ijsprins zijn en ik had sprankelende ogen, een sterke kaak en een egale huid. Ze vonden me prachtig! Ze dachten dat ik Noorse roots had, dus zie hier het resultaat. Ze wilden niet mijn ogen inkleuren, want die vonden ze al stralend genoeg! Ik vond het echt een unieke en hele leuke ervaring dus mocht je ooit de gelegenheid hebben om dit ook te doen, moet je dat zeker doen! Hier kan je de Facebookpagina van de dames vinden en meer foto’s/creaties zien.

Om drie uur was er een bingo waarbij je vele leuke prijzen kon krijgen in het teken van de Rick Riordan-boeken. Eerst werden prijzen voor de cosplaycompetitie uitgereikt, aangezien vele mensen aan het cosplayen waren als personages uit de boeken, supertof! Mijn vriendin (als Annabeth Chase) en ik (als Jason Grace) wonnen niet, maar we kregen wel complimenten van bezoekers en sommige mensen dachten dat onze wonden echt waren, dus dat is al erg leuk om te horen.

Maar goed, de bingo dus! Ik sta onder bloggers bekend als de Bingokoning aangezien ik altijd win met bingo (en dan ook echt schandalig vaak), dus ik had al hoge verwachtingen. Wie had als eerste keer bingo? Ja hoor, deze man! Ik koos de Percy Jackson-thee van Coffee’ndCookie uit als prijs, waar ik heel blij mee ben! Ik ga binnenkort even theezakjes kopen en dan de thee uitproberen, ik ben heel benieuwd!

Andere prijzen waren Kamp Halfbloed: Vertrouwelijk, shirts van Kamp Halfbloed en meer. Uiteindelijk gingen we voor de volle kaart. En wie won er weer? Ja hoor, ik! Ik stond mijn bingokaart alleen snel af aan mijn vriendin, zodat zij wat leuks mocht winnen (ik heb namelijk al alle boeken van Rick Riordan, dus boeken winnen was voor mij wat overbodig). Zij won uiteindelijk het eerste deel van Percy Jackson, Kamp Halfbloed Vertrouwelijk, het derde deel van Magnus Chase (die ik dan weer niet had, dus die gaf ze aan mij) en ook nog eens een theezakje. Wat een grote buit zeg! Na een bedankje aan de organisatie en gebabbel met de uitgeverij was het event weer voorbij, maar wat had ik genoten zeg! De locatie was perfect, de bezoekers waren niet de standaard YA-lezers (wat echt heel tof is om te zien, de boeken van Rick Riordan bereiken echt een veel groter publiek!), de organisatie van Best of YA en de Boekentijgers was echt van topniveau (dank jullie wel!) en het programma was ontzettend leuk. Wat een gezellige sfeer zeg! Ik ga nog even weken nagenieten van dit evenement en kijk nu helemaal uit naar Yalfest, aangezien iedereen dan weer alle boekenliefde kan gaan meemaken.

Hoe vond jij het Rick Riordan event?

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jullie dans was echt hilarisch

  1. Hilarisch? Het was gewoon een fenomenale kunstvorm.

 2. Wat leuk. Ik was bijna ook gegaan maar het kwam toch niet helemaal uit. Jammer. 🙁

  1. Jammer, hopelijk wordt er nog een keer een Rick Riordan dag georganiseerd!

 3. Onze dans was iconisch, en het is tragisch dat niet iedereen kon meegenieten

  1. Volgende keer moeten we maar gewoon midden in de zaal onze dans uitvoeren!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.