De YA-Boekverslinders bespreken Truth or Dance van Chinouk Thijssen!

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor een leesclub in Zoetermeer bij boekhandel Silvester. Deze leesclub is in een hele knusse kinderboekenhandel met een grote collectie aan YA-boeken en ik ben vorig jaar meerdere keren geweest. Vanaf september mocht ik de leesclub begeleiden, wat een hele eer is! We bespraken de vorige keer De hemel in het ijs en aangezien de leesclub nog geen YA-thriller had uitgeprobeerd, werd al snel de suggestie gegeven om Truth or Dance te lezen. Ik had een aantal discussiepunten voorbereid, dus om zeven uur gingen we met z’n allen het boek bespreken.

 

Ik was iets eerder in de boekhandel, dus ik ging nog even de boekenkasten langs. Ze hadden heel veel actietitels die maar 1 euro (!!!) per stuk waren, dus ik nam een boek uiteindelijk mee naar huis. Ook kreeg ik een leuk kerstpakket als bedankje voor de leesclub, wat aardig! Toen iedereen eenmaal binnen was, begonnen we met een oordeel van het boek en vertelde iedereen hun mening.

Het gemiddelde aantal sterren was 3,6 sterren. Niet iedereen had het boek uitgelezen, dus wie weet zou dit gemiddelde nog anders zijn als iedereen het boek uit las. De lezers vonden het boek spannend en de schrijfstijl was erg fijn, maar de hoeveelheid aan personages was soms iets te veel. Haast iedereen zou het boek aanraden aan jonge thrillerlezers. 

De grote pluspunten van het boek waren de sfeer (de balletwereld vond iedereen erg interessant), de proloog is erg sterk en het mysterie rondom Truthordance lijkt ook een beetje op Pretty Little Liars, waar veel leesclubleden van genoten. Zoals ik al zei vonden veel mensen het aantal personages soms te veel. In het begin worden er veel leerlingen van de balletschool geïntroduceerd, waardoor lezers soms moeite hadden om iedereen uit elkaar te houden.

Maar goed, hoe was de ervaring met een YA-thriller? De meesten vinden dit genre erg tof. Het open einde in het boek sprak de meesten erg aan en ze zouden zeker meer YA-thrillers willen lezen. Deze komen ook steeds vaker uit, dus dat is erg fijn! Ook is het leuk dat het boek van een Nederlandse auteur is, want in ons kleine landje is er genoeg schrijftalent te vinden!

Ik gaf ook aan dat Chinouk meerdere boeken heeft geschreven. Een lezer had Fataal Spel gelezen (haar vorige YA-boek) en deze was erg goed bevallen. Ikzelf had jaren geleden Hij is van mij gelezen, waar ik niet erg fan van was, waardoor ik in dit boek juist merkte hoe veel beter Chinouks schrijfstijl is geworden. Meerdere lezers in de leesclub werden wel nieuwsgierig naar Chinouks vorige boek, dus hopelijk gaat deze ook nog verslonden worden!

Daarna vroeg hoe mensen het balletwereldje vonden. Al snel werd opgemerkt dat Chinouk haar research had gedaan. Erg logisch, want Chinouk heeft zelf jaren op ballet gezeten! Iedereen merkte wel dat Chinouk een paar van haar eigen ervaringen in het boek heeft gestopt. De balletwereld is stukke minder leuk dan je denkt! Je merkte zelfs tekenen van anorexia bij de meisjes en het racisme waar India mee te maken krijgt is ook vrij logisch, aangezien de balletwereld voornamelijk vol met blanke meisjes zit. 

Een groot kritiekpunt was nog de vele meisjes van de balletschool. Het is natuurlijk jammer om veel uitgesproken personages te maken, aangezien het allemaal meisjes zijn op een balletschool. We hopen dat bepaalde personages iets levendiger worden in de volgende delen, omdat je door de vele leerlingen soms niet meer wist wie wie was. Ook merkte de leesclub op dat er een Vlaamse leerling op de school zat. We hebben het idee dat Chinouk van de uitgeverij (die Vlaams is) een Vlaams personage erin moest stoppen. Geen probleem, want het zorgde wel voor wat variatie en de Vlaamse woordjes waren ook leuk om te lezen.

De spanning en de opdrachten in dit boek vielen nog mee, je merkt dat het een opstapje is naar de hele heftige opdrachten die nog gaan komen. Al snel vroeg ik wat de verwachtingen waren voor het tweede en derde deel. Er zijn vermoedens dat een van de hoofdpersonen aan het eind van het tweede deel zal sterven, of dat de proloog in het eerste deel het einde is van het tweede boek, of dat het juist de ontknoping is van het laatste deel.

Maar goed, wie zou de persoon zijn achter Truthordance? We denken dat Raven het in ieder geval niet is, want dat zou te logisch zijn. Misschien is het een van de mensen uit het gastgezin van India, of het Vlaamse meisje, of de moeder van Raven. Misschien is het zelfs Nikki? Pfoeh, het blijft lastig! Ook vonden we het moeilijk om te bepalen of de persoon een leraar zou zijn. Een leraar zou raar zijn, maar de persoon moet wel toegang hebben tot de database van de school… Voor nu is het nog een vraagteken!

 

Na het bespreken van het boek kletsten we nog door over nieuwe boeken, boekenseries en boekverfilmingen. We kunnen maar door en door blijven praten! Het was weer een hele gezellige avond en ik kan niet wachten tot de volgende leesclubavond, want dan bespreken we Vogelvrij van Sebastien de Castell. Even weer terug naar een tof fantasyboek dus! Mocht je ook willen komen kan je me dat zeker laten weten, dan hou ik je op de hoogte voor de volgende datum! Je kan het boek al kopen voor 7,50 bij de boekhandel als toegangsprijs, dus je scoort meteen goedkoop het boek!

Hoe vond jij Truth or Dance?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.