De YA Boekverslinders Leesclub bespreekt Vroeger is alles wat ik van je heb!

In Zoetermeer kan je altijd terecht voor je favoriete kinderboeken en YA-boeken. Silvester Boek en Spel is een hele knusse boekwinkel en nu hebben we al anderhalf jaar een leesclub die YA-boeken bespreken! Deze keer zouden we Vroeger is alles wat ik van je heb bespreken, het tweede vertaald boek van Adam Silvera. We bespreken afwisselend fantasy, thrillers en contemporary. Zou de leesclub genieten van deze contemporary, of hadden we juist een minder goed oordeel?

 

Eerst begon ik met het vragen naar het aantal sterren van de leesclubleden en wat ze van het boek vonden. Het boek kreeg gemiddeld 3.5 ster! Mensen vonden het wel lastig om in het verhaal te komen, maar veel leden vonden het einde wel erg sterk. De dramatiek en de sombere ondertoon van Adam was af en toe wel wat heftig om te lezen. Ook was het in het begin moeilijk te peilen waar het verhaal heel ging, maar het einde was dus wel erg ontroerend.

We bespraken toen de cover. De meesten vonden op het begin de cover raar, maar hoe langer je kijkt, hoe mooier hij eigenlijk is. Zo zagen de leesclubleden nu pas de oceaan op de cover, dan is de cover nog passender bij het verhaal! De cover van het vorige boek van Adam is wel iets te onduidelijk, aangezien de letters van kleur wisselen. Vroeger is alles wat ik van je heb zou eerst een andere cover hebben, de leesclub vond de huidige cover in ieder geval erg mooi.

Rouwverwerking is een groot onderwerp in dit boek. Kwam dit goed over op de lezer? De meeste leden vonden van wel. Je merkt echt de pijn van Griffin, hoewel hij het op verschillende manieren uitte. In het begin is hij in diepe rouw, maar gelukkig wordt de focus halverwege het verhaal wel meer gelegd op andere aspecten van het boek. Ik zal niet in dit verslag spoilers geven, maar we vonden sommige acties van Griffin wel iets apart. Ook het tijdsbestek van zijn rouwverwerking vonden we iets aan de korte kant.

Wat we vooral een groot pluspunt van het boek vonden, was de wisselwerking tussen Vroeger en Heden. Zo leer je beetje bij beetje de hele verhaallijn! Een lid van de leesclub was nog niet erg ver in het verhaal, dus die gaat als experiment eerst alle stukken van Vroeger lezen en dan overstappen op het verhaal in het Heden. We zijn erg benieuwd of bepaalde momenten dan net zo’n grote impact hebben als je het zou lezen op de normale manier!

Ook vonden we de diversiteit in het boek erg goed. Je merkte echt dat Adam onderdeel is van de LHBT-gemeenschap, hij weet dit erg goed te vertegenwoordigen in zijn boeken, zonder dat het geforceerd aanvoelt. Het gedeelte over de dwangstoornis had wel wat beter uitgewerkt mogen worden volgens een paar leesclubleden, want nu leek het meer alsof dit erbij werd gestopt om het personage iets meer uit te werken.

 

Tot slot vertelde ik over Op het einde gaan ze allebei dood (waar mensen toch best nieuwsgierig naar werden, terwijl ze eerst zeiden dat ze waarschijnlijk niet een ander boek van Adam wilden lezen). Ook vertelde ik dat hij bezig is met een trilogie, die heel anders is dan zijn vorige boeken. Daarna kletsten we nog even door over boeken en was het weer tijd om te gaan! In juni gaan we De Executie van Daniëlle Bakhuis bespreken, ik kan niet wachten!

Wat vond jij van Vroeger is alles wat ik van je heb?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.