De YA Boekverslinders lezen ‘De Executie’ van Daniëlle Bakhuis!

De YA Boekverslinders is een leesclub bij boekhandel Silvester Boek en Spel in Zoetermeer. Deze leesclub spreekt eens in de twee maanden af en dan bespreken we nieuwe, interessante en veelzijdige YA-verhalen. We wilden het schooljaar afsluiten met een YA-thriller van Nederlandse bodem, dus we kozen De Executie van Daniëlle Bakhuis!

 

We begonnen met een kort rondje waarin iedereen vertelde wat hij/zij van het verhaal vond. Het boek kreeg een gemiddelde waardering van 3.8 sterren, waarin de waarderingen varieerden van 3 tot 5 sterren. De meeste lezers vonden het boek erg spannend, de personages waren erg sprekend en de wereld was ook erg heftig. Sommige mensen vonden het tweede deel van het boek iets te snel gaan, maar over het algemeen was iedereen erg tevreden en zou iedereen het ook cadeau willen doen aan anderen!

We gingen eerst naar de cover kijken. Iedereen vond de cover passen bij het verhaal. Ook de binnenkant is erg tof gedaan, want de binnenkant aan het begin is felroze met een hangende kooi, terwijl de binnenkant aan het einde bestaat uit een hangende kooi waarvan de bodem is gezakt, heel tof gedaan! Het boek past daarnaast goed bij De Eliminatie, zo zie je goed de YA-thrillerlijn van Daniëlle Bakhuis bij Best of YA!

Het was mooi om te zien dat de uitwerking van het boek heel anders is dan de verwachtingen die de lezers hadden. Ik zal niks verklappen mocht je het boek nog lezen, maar we waren in ieder geval erg verrast. Rond het einde zijn er ook veel plotwendingen waardoor je haast niet weet wie hier de bad guy is. Sommigen vonden dat wat verwarrend, terwijl anderen dat juist een sterk punt van het verhaal vonden.

Ook bespraken we het Collectief, de maatschappij waarin dit boek plaats vindt. Hierin is er communisme, is iedereen gelijk en moet je vooral geen enkele vorm van rebellie tonen. Ik vroeg aan de leesclubleden of deze soort maatschappij in 2048 realistisch zou kunnen zijn. De meesten dachten van wel. In realityshows zoals Temptation Island wordt er ook veel drama aangedikt, voor hetzelfde geld kan de televisie alleen maar doordraaien en zelfs tot moord komen in de toekomst. Sommige lezers vonden de wereld misschien iets te heftig en we wisten nog niet helemaal waar het Collectief zou zijn. We gokken Nederland omdat er werd gesproken dat er land was als je ver genoeg door de zee ging varen, maar het Collectief is wel omringd door een hoge muur, wat wel erg groot is als dat over heel Nederland zou moeten zijn. We vonden het wel wat weg hebben van Panem (De Hongerspelen).

De lezers vonden elk personage gelijkwaardig, omdat je vanuit elk perspectief veel komt te leren over alle personages. Tot slot kletsten we nog even verder en vertelde ik onder andere over De Eliminatie (maar een andere lezer had deze gelezen, de rest is nu ook enthousiast) en hadden we het over Daniëlles aankomende horrorboek, die in oktober uit zal komen.

Het was een leuke laatste editie van de YA Boekverslinders, in september gaan we weer van start! Dan lezen we een roman, namelijk De psychiater en het meisje, aangezien we gevarieerd willen lezen. Wil je de leesclub ook bijwonen? Dat kan! Voor maar 7.50 kan je telkens het boek halen die we de volgende keer bespreken en mag je de leesclub bijwonen. Er is zeker nog ruimte voor nieuwe leden, dus meld je gerust aan!

Hoe vond jij De Executie?

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.