Een jaartje op kamers, hoe is dat nou?

Begin maart 2016 maakte ik een grote stap. Na meer dan 21 jaar thuis te hebben gewoond, ging ik op kamers in Rotterdam. Een grote verandering, aangezien ik nauwelijks veel deed aan het huishouden en ook nog nooit een redelijke maaltijd voor mezelf had gekookt. Hoewel ik redelijk nerveus was om voor het eerst alles zelfstandig te doen, vond ik het ook heel gaaf om eens op mezelf te wonen. Nu woon ik een jaartje op mezelf en hoe voelt dat nou?

 

Koken en schoonmaken, hoe doe je dat?

Goh, ik herinner me nog goed dat ik de eerste avond in mijn kamer was en al geen idee had wat ik de komende dagen zou gaan eten. Ik had af en toe wel eens thuis gekookt (of nou ja, meer geholpen met mijn moeder), maar dat was zo nietszeggend en alles vergat ik toch zo snel, dat ik werkelijk geen idee had hoe ik een maaltijd voor mezelf kon maken. O help, ik was echt een kluns toen ik op mezelf ging wonen. De eerste paar weken at ik vaak mee met huisgenootjes of had ik simpele opwarmmaaltijden, maar uiteindelijk moest ik toch zelf aan de slag. En weet je wat? Koken is zo moeilijk nog niet. Sterker nog, ik vind het best wel leuk om te koken. Op jezelf wonen en mijn kamer en andere ruimtes (zoals de wc, keuken en badkamer) schoon houden is best te doen, zeker als je nog leuk huisgenootjes hebt. Ik had het echt veel moeilijker voorgesteld, terwijl op jezelf wonen echt niet zo heftig ik als je denkt. 

Meer tijd voor mezelf

Hoewel ik boodschappen moet doen, kook, schoonmaak en meer, heb ik wel veel meer tijd voor mezelf nu ik op kamers zit. Vorig jaar reisde ik nog drie uur per dag met het openbaar vervoer om naar de universiteit te komen, terwijl ik er nu binnen tien minuutjes ben. Dit is echt heerlijk, aangezien ik nu nog meer tijd en moeite kan stoppen in mijn studie/blog/fandoms. Daarbij komt er een hoop vrijheid erbij als je op kamers gaat. Vroeger werd ik raar aangekeken als ik om twaalf uur nog niet sliep, nu kan ik mijn eigen grenzen stellen. Zin om tot diep in de nacht een serie te kijken? Dat kan gewoon. Naar een feestje toe zonder dat iemand erop let hoe laat je thuis bent gekomen? Op elk willekeurig moment chips eten? Het kan allemaal. Die vrijheid is echt een van de grootste pluspunten van op jezelf wonen. Gelukkig deel ik mijn tijd wel goed in en maak ik er geen misbruik van, maar het is gewoon heel fijn dat je kan doen wat je wilt, wanneer je maar wilt. Ik kan gewoon wekelijks naar mijn studentenvereniging toe (en ook lang blijven), een avondje chillen met huisgenootjes en met genoeg mensen afspreken als het uitkomt. 

Rotterdam, wat ben je toch mooi

Naast de vrijheid, vind ik het ook heel fijn om in Rotterdam te wonen. Ik woon dan niet in het centrum, maar binnen 20 minuutjes kan ik al in de binnenstad zijn. En wauw, wat is Rotterdam toch een leuke stad. Ik ga bijna elke week wel even de stad in, al is het met huisgenootjes, vrienden of in mijn eentje, er zijn genoeg leuke plekjes en winkels waar ik maar al te graag kom. Nu ik op kamers ben ontdek ik steeds meer van deze heerlijke stad. Vroeger ging ik na mijn colleges meteen richting mijn ouders, nu ontdek ik pas echt de stad.

Toch wel een van de beste keuzes die ik heb gemaakt

Op kamers gaan is een van de beste dingen die ik heb gedaan in 2016. Ik heb een mooie kamer in een goede buurt, heb de meest gezellige huisgenootjes waar ik gekke, leuke en hilarische dingen mee doe, kan nog gezellige feestjes meemaken op mijn studentenvereniging en heb veel meer tijd voor mezelf. Ja, het kost wel behoorlijk wat geld, maar gelukkig heb ik een bijbaantje en dragen mijn ouders enorm bij zodat ik niet een enorme lening ga krijgen. Een weekje in Rotterdam is fantastisch, maar in het weekend uitrusten bij mijn familie is ook heel fijn (die kan ik toch wel missen als ik een tijdje in Rotterdam ben). Een jaartje op kamers en ik kan me nu echt geen leventje voorstellen dat ik niet op kamersz zit. Dat studentenleventje mag nog wel even duren…

Zit jij op kamers, ben je het van plan of ging je op kamers tijdens je studie? Ik hoor graag van je! Ik ben benieuwd wat jouw bevindingen zijn.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik wil zoooo graag op kamers, maar helaas is daar het geld gewoon niet voor.. je hebt geen idee hoe jaloers ik op je ben

  2. Nu heb ik nog meer zin om op kamers te gaan!

  3. Ik woonnog bij mijn ouders, maar zodra er genoeg geld is ga ik samenwonen met mijn vriend. Poeh, dat klinkt vrij heftig als ik het zo typ. Maar ik kan haast niet wachten.

    • Angela op maart 8, 2017 om 10:11 pm
    • Reageer

    Redenen om uit te kijken naar volwassen worden… Op kamers gaan.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.