Een weekendje weg in Texel!

Twee weken geleden was mijn vader jarig, en gingen we met de familie een weekend naar Texel. Mijn vader zou een brevet halen met parachutespringen (hoe gaaf!), en wij konden ondertussen Texel verkennen. Ik ben hier vijftien jaar geleden voor het laatst geweest, dus ik was al veel vergeten. Ik wist gewoon niet hoe mooi Texel was, dus ik geef je graag een indruk van dit eiland! Zeker in deze tijden is een vakantie op Texel een prima optie (mocht je dit na 2020 lezen: we zijn in tijden van corona), want we konden er zo makkelijk ontspannen!

Via Den Helder kan je op de veerpont naar Texel, een ritje voor ongeveer een kwartiertje. Hier hadden we al meteen een prima uitzicht. We moesten wel een mondkapje dragen, maar gelukkig wist iedereen wel afstand van elkaar te houden. Wij keken voorop het schip naar het uitzicht, maar vanaf de zijkanten en binnen bij de kantine is ook een optie.

Nadat we het appartement bij het vliegveld waar mijn vader zijn opleiding doet bezochten (de wegen zijn trouwens ontzettend rustig!), gingen we naar Oudeschild. Rustig wandelen op de pier, prima met een fris windje! Het havengebied zit ook vol souvenirwinkels en wat eettentjes.

Bij de Koog besloten we even te wandelen door de winkelstraten en aten we nog een broodje bij ‘t Vogelhuis. Deze winkelstraat is echt een mix van verschillende soorten eettentjes, uitgaansgelegenheden en winkels.

We gingen nog naar een uitkijkpunt over het bos van Texel (waarbij we dus ook alleen maar bomen zagen, haha) en we hadden ingecheckt bij het hostel (StayOkay, prima hostel). Toen gingen we naar Ecomare, wat deels een museum is en deels een zeehondenopvang. Er valt hier echt genoeg te leren. Zo kan je leren over de bedreigingen van verschillende zeedieren, het ontstaan van Texel en meer. Er zijn ook een paar aquaria waar onder andere roggen zitten. Mijn fangirl vindt roggen fantastisch, dus alle roggen bekijken was echt een feest.

Buiten zijn wat zeehondenverblijven die je kan bekijken, wat ook erg leuk is om te zien. Tip: kijk uit voor de meeuwen, want als je even niet oplet valt er een zeemeeuw-uitwerpsel op je jas (de kleine Joost van 6 die bij Ecomare was kan dit bevestigen). Tip: bij de kamer met de grote skeletten is een penis te vinden van een potvis te vinden van wel twee meter, ga ernaast staan, maak een foto ervan en zet het op Instagram met de caption ”wie is de lul?” en voor je het weet heb je ontelbaar veel likes. Graag gedaan en ik sleep je voor de rechtbank als ik geen inkomsten van je post krijg.

Bij het meest noordelijke punt van Texel gingen we nog even uitwaaien, wat een lekker uitzicht is dat! De vuurtoren konden we helaas niet bezichtigen aangezien je daarin geen afstand kan houden, maar we konden wel vanuit het strand Vlieland zien.

Dichtbij de vuurtoren is het restaurant Kaap Noord te vinden, echt een aanrader! Heerlijk eten (ik had een vispotje, maar de volgende keer wil ik zeker de spareribs proberen) en als toetje kan je met z’n tweeën een mooi toetjesplankje delen.

De volgende dag gingen we naar een boerderij van een van de boeren die meedeed aan Boer zoekt vrouw. Hier kon je de schapenstal bekijken, maar ook nog kleine schapen en konijnen aaien. Wel een luguber gedeelte, zie de derde foto hieronder: aan de ene wand zie je informatie en foto’s van lieve schapen, om aan de andere kant het assortiment te zien van schapenvlees…

We bezochten nog Den Burg, het grootste dorp van Texel. Het was nog vrij druk ondanks de corona-maatregelen dus ik heb geen foto’s gemaakt, maar het centrum was best leuk. De boekhandel had helaas weinig YA, maar er zijn verschillende kleine winkeltjes en wat eettentjes waar je je kan vermaken. We gingen ook nog even wandelen, wat een prachtig uitzicht zeg!

Voordat we weer naar huis gingen, aten we pannenkoeken bij Catharinahoeve (waar ik blijkbaar al meerdere keren was geweest als kind, want ik herkende de grote speeltuin). Heerlijke pannenkoeken, waaronder deze pannenkoek barbecue (alleen zonder kaas, want stiekem weten we allemaal dat kaas pannenkoeken verpest). Ik dronk daarbij een Skuumkoppe (heerlijk Texels bier). Verder kan ik de Eilandkriebel aanraden als je van blond bier houdt.

Texel, wat ben je toch mooi! Ik wil zeker een keertje terug, want Texel is erg rustgevend en heeft genoeg mooie natuurgebieden en kleine en knusse dorpen. Voor een paar dagen is het in ieder geval een prima vakantiebestemming, dus hier komen zeker een keer terug.

Wat is jouw ideale bestemming voor een rustig weekendje weg?

2 reacties

  1. Nederland is ook best mooi (en leuk!). Ik ben vorige week nog naar Zeeland geweest, ook een echte aanrader!
    En voor de sea flapflaps (oké roggen..) zou ik al naar Ecomare willen (hadden ze vroeger helemaal niet! aangezien ik schoolkamp ooit had op Texel en we dat bezochten)!

    1. Zeeland is inderdaad ook erg mooi! Misschien dat ik deze zomer nog een weekendje Amersfoort doe, maar dat is nog even afwachten met alle corona-maatregelen…

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.