Evenement: Amsterdam Comic Con 2017

Amsterdam Comic Con opende zijn deuren voor de tweede keer. De eerste editie had ik vorig jaar bezocht vond ik erg leuk, maar er was genoeg ruimte voor verbetering. Dit jaar ging ik weer op de zondag en ik was heel benieuwd wat de organisatie had gedaan met de feedback. Ik ging op de vrijdag al naar de persconferentie waarin ik John Rhys-Davies (de acteur die Gimli speelt in Lord of the Rings) kon interviewen, dat je hier kon lezen.

Ik had een early-bird ticket gekocht, waarin je een uur eerder al op de conventie kon zijn. Dit was ontzettend fijn, want om 9 uur was het lekker rustig en konden we met gemak door de dealerroom lopen! Sommige gangen waren haast leeg, dus we hadden alle ruimte om alle merchandise goed te bekijken. Ik was erg tevreden over de dealerroom. Er waren veel verschillende spullen te vinden en ook de prijzen waren bij veel dealers prima. Ik heb vaak genoeg wat koopjes kunnen vinden. In de middag was het wel wat drukker in de zaal, maar kon je nog wel redelijk je weg vinden. Daarbij waren er programmaboekjes te vinden, een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar! 

Vorig jaar was de indeling van de dealerroom wat chaotisch (autograph area te dicht tegen de dealers aan, mini-podium voor de cosplay contest etc.), maar nu vond ik dat er enige vooruitgang in zit. Ik had het idee dat de dealers iets meer werden verplaatst zodat de autograph area meer ruimte had. Het podium stond er nog, maar was meer voor de kleinere voorstellingen. Op de zaterdag was de cosplay contest dus ik heb deze niet kunnen zien, maar deze was dus ook te zien bij de main stage in de andere zaal.

Ik vond de dealerroom voor de rest tof, zeker door een rij met allemaal comic artists en cosplaygroepen met hun standjes. Hierbij kon je vele leuke dingen doen, zoals een Jedi worden, punten geven aan je Zweinsteinafdeling, prijzen winnen bij The Dutching Dead en meer! Het was leuk om te zien dat er genoeg interactieve activiteiten te doen waren tijdens de conventie, zodat je lekker bezig blijft als je even wat afstand doet van de dealers.

Het grote nadeel aan de dealerroom? Dat moet dan toch de karaokeshow zijn. Prima dat er karaoke is in de zaal, maar alleen beetje jammer dat de hele zaal dat kon horen… Het was dus veel te hard, waardoor je zelfs aan de andere kant van de zaal gezang kan horen, wat soms niet helemaal zuiver was! Die geluidsinstallatie hadden ze iets zachter moeten zetten, zodat de karaoke-zone daarbij bleef.

 

In de andere zaal had je onder andere een chill out area, een hoek waar games zaten, een wrestling-ring, een plek voor workshops en de main stage, waar de cosplay contest en panels met beroemdheden werden gehouden. Voor een cosplay contest vond ik het podium erg klein, maar voor de panels was het prima. Je kon dichtbij de beroemdheden zitten, makkelijk vragen stellen, het was redelijk knus! Ik bezocht bijvoorbeeld de panels van Andrew Lee Potts en Hannah Spearritt van Primeval en RJ Mitte van Breaking Bad. Die toegankelijkheid bij panels was heerlijk en de vragen waren ook erg leuk! Ik vond de panels alleen iets te kort, ik had liever iets meer tijd gehad om bepaalde acteurs te horen. Er waren ook genoeg games te spelen (van retro tot VR), hoewel ik de boksring niet bijzonder vond (ik had geen idee dat dat vorig jaar zo’n succes was, want volgens mij trekt het juist weinig bezoekers?). De chill area was met veel bankjes en bijzettafels en er waren ook meerdere kraampjes waar je kon eten. De workshopplek vond ik niet echt opvallen in de zaal. Erg jammer, want hierdoor zijn de workshops misschien niet zo vaak bezocht als gehoopt!

Het aantal cosplayers viel mee (ik heb helaas helemaal geen foto’s met cosplayers!), maar er zaten zeker wel pareltjes tussen. We gingen alleen om half 2 weg… Waarom? Aangezien we early-bird tickets hadden, hadden we in korte tijd de volledige dealerroom gezien. Hierdoor was je aan het begin van de middag al redelijk klaar met de conventie omdat je de dealers volledig kende. Voor de nog fanatiekere cosplaybezoekers was er wel genoeg te doen, maar wij waren rond die tijd wel voldaan.

Hoewel de conventie al beter geregeld was dan het jaar ervoor, waren er toch minder bezoekers dan verwacht. Waarom? Nou, dat had meerdere redenen. Amsterdam Comic Con had al een wat minder goede prestatie door vorig jaar en Rotterdam Comic Con die niet al te veel voorstelde, waardoor al veel conventiebezoekers deze conventie oversloegen. Daarbij waren veel gasten pas op het laatste moment aangekondigd. Jammer, want als je op tijd al aangeeft wie er zijn komen er hopelijk ook meer mensen die geïnteresseerd zijn! Ik had ook het idee dat de conventie iets meer gestructureerd kon qua planning, maar Amsterdam Comic Con heeft zeker geleerd van zijn fouten van vorig jaar. Ik wil dus volgend jaar gewoon weer gaan en ik ben benieuwd of ze wat kunnen uitbreiden en dat de conventie overzichtelijker wordt. Amsterdam Comic Con gaat de goede kant op, dus ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen rondom deze conventie!Ben jij naar Amsterdam Comic Con geweest en wat vond je ervan?

 

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • boekenwormmam op september 7, 2017 om 8:50 am
  • Reageer

  Ik ben zaterdag geweest en ook wij waren vroeg klaar. Ik vond de pannels zo niet handig. Als je acbteraan zat hoorde je niks en zag je ook niks. Door het zo open te laten verdween het geluid een beetje in de ruimte en ook het geklets van de mensen eromheen vond ik storend. Tenzij er volgend jaar hele toffe gasten komen denk ik toch ook echt dat ik hem oversla volgend jaar.

 1. Wat zonde dat je niet eens met cosplayers op de foto bent geweest! Dat vind ik altijd superleuk om te zien ^^ (maar Gimli maakt dan wel weer veel goed)

  1. Hopelijk gaat het wel gebeuren op Dutch Comic Con Winter Edition! 😀

  • Nicole op september 8, 2017 om 3:41 pm
  • Reageer

  Ik ben op de zaterdag geweest, en op de foto geweest met Billy Boyd en John Rhys-Davies.
  Ik heb ze daarna ook kort gesproken bij de handtekeningen. Ze namen echt de tijd voor de fans.
  Dit was voor mij de eerste keer dat ik naar comic-con amsterdam ging en heb een leuke dag gehad.
  Persoonlijk had ik verwacht dat het wat groter zou zijn, vooral de dealerhal, voor mijn idee waren er veel van dezelfde merchandise stands?

  Gaaf dat je John Rys-Davies mocht interviewen. Ik heb het interview gelezen, erg leuk!
  Ben ook heel benieuwd naar zijn nieuwe project met als thema de Keltische goden. 😀

  1. Oeh wauw, je eerste conventie, dat vergeet je niet snel 😀 Ik vind het inderdaad ook erg leuk dat acteurs veel tijd voor hun fans nemen 😀 Dutch Comic Con is altijd veel groter, dus als je zin hebt in meer merchandise stands moet je daar zeker eens heen gaan 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.