Evenement: Amsterdam Comic Con

Afgelopen zondag ging ik naar Amsterdam Comic Con, een Comic Con waarvan de organisatie al vele conventies heeft georganiseerd in Engeland. Nederland was nu aan de beurt en de conventie leek mij heel tof! Veel acteurs die kwamen, veel dealers zouden verschijnen en meer. Helaas hoorde ik op de zaterdag wat negatieve verhalen over de conventie, dus ik probeerde niet al te veel hoge verwachtingen te hebben en het allemaal maar mee te maken. Een goede instelling, want ik heb het erg leuk gehad op Amsterdam Comic Con, hoewel er altijd verbeteringen zijn voor een volgende keer.

 

Ik ging in cosplay naar de conventie, ik ging namelijk als Peeta van The Hunger Games, net als op  YALC. Dit keer nam ik een Katniss Everdeen mee, dus we werden vaak herkend door conventiebezoekers!

We kwamen rond half 11 aan bij Amsterdam RAI en in tegenstelling tot de zaterdag was de rij nu erg goed en strak geregeld. Er was een nette lange rij, maar toen de deuren eenmaal open gingen, kon je heel snel naar binnen. We hebben hooguit een drie kwartier buiten gestaan, rond kwart over 11 waren we gewoon binnen en konden we de conventie gaan verkennen. Bij binnenkomst was de auto uit Back To The Future te vinden, met twee wassen beelden van de karakters. Onwijs leuk om te zien, alleen was de rij om een foto te maken in de auto iets te lang, dus we liepen snel door naar de conventie zelf.

IMG_7405

De beginhal gaf toegang tot twee zalen, eentje voor het eten/wrestlinghoekje en de Q&A’s, de andere zaal was de dealerroom, cosplaystage en de fotohoekjes voor de acteurs. Er waren vele standjes met merchandise, alleen vond ik de figures wat tegenvallen, aangezien de meeste figures bootleg waren (oftewel, nep). Ik was bang dat de meeste dealers naar Abunai zouden gaan, maar dat viel echt mee. Er waren genoeg leuke kraampjes te vinden en ik vond het best divers, uiteraard heb ik dus ook wat meegenomen naar huis.

IMG_7391

In het midden van de zaal was een grote stand van Netflix, waarin je vele foto’s of filmpjes kon maken in het teken van hun series. Ik vond dit een erg leuke toevoeging aan de conventie, je had wat te doen bij de stand en je kon nog gratis posters halen of meedoen in een Netflixquiz, waarbij je nog prijzen kon winnen!

IMG_7553  IMG_7556

In de andere zaal waren er wat eetkraampjes en genoeg plek om te zitten. In de hoek was er een pro-wrestling arena, waarin er hele gave acts werden gehouden door worstelaars. Het ging er soms hard aan toe, erg leuk om te zien! In dezelfde zaal was een hoek ingericht voor de Q&A’s, waar sommige zelfs alleen bekeken konden worden als je ervoor betaalt, beetje jammer! Aangezien ik ook naar Dutch Comic Con was geweest, ga je toch dingen vergelijken en dan merk je wel wat minpunten in de organisatie van de conventie.

IMG_7393

Op de dag zelf werden Katniss en ik gevraagd om mee te doen aan de cosplaywedstrijd en tot onze grote verbazing zeiden we ja! We deden de scène na tussen Katniss en Peeta waarin ze hoorden dat maar één persoon de hongerspelen kon winnen en waarbij ze de bessen wilden eten. Alle cosplayers werden op de dag zelf gevraagd, er was dus weinig voorbereiding, maar het was wel een hele ervaring om op het podium te staan! We kregen zat leuke reacties op onze act (aan het einde hadden mensen gejuicht en veel mensen complimenteerden ons achteraf). De winnares was een kleine Rey uit Star Wars, opgevolgd door een Pokémonteam en de heks uit Snow White! De juryleden waren drie professionele cosplayers die de winnaar hadden gekozen.

IMG_7389 IMG_7374

Wat heb ik nog meer gedaan op de conventie? Vooral veel gelopen, maar als we eenmaal moe waren, was er genoeg plek om te zitten, bijvoorbeeld bij de Netflixstand (de grap ”Netflix & chill” werd daardoor snel gemaakt), waar ik een ramune dronk. Echt een flink werk om dat ding open te krijgen, maar dat was het waard, want het was best lekker!

IMG_7362

Op de conventie werden we vaak herkend door onze cosplay, echt ontzettend leuk! Veel mensen wilden met ons op de foto, wat echt een flinke boost is voor je ego. Iedereen was ontzettend aardig en door de dag heen hadden we veel praatjes gemaakt met cosplayers en conventiegangers. Er kwam zelfs een meisje met haar moeder naar ons toe die fan is van mijn blog, dus ik werd op de foto gevraagd! Ik weet helemaal niet hoe ze eigenlijk heette (awkward), maar het was zo grappig dat ik daadwerkelijk gevraagd werd om op de foto te gaan door mijn blog (mocht het meisje dit blogje lezen, superleuk om je te ontmoeten haha!).

IMG_7358

Aangezien ik tijdens YALC op de foto ging met een Daenerys, moest ik dat uiteraard op Amsterdam Comic Con ook doen. Deze Daenerys had een Drogon bij zich, hoe gaaf! Deze meiden hielpen ons ook met onze cosplayact.

IMG_7403

Frodo en Sam, hoe leuk is dat! Frodo is een hele leuke cosplayer, namelijk Miss Lottie Luna Cosplay! Hier kan je haar cosplaypagina op Facebook vinden met een boel leuke cosplays en je kan haar ook op Instagram vinden onder de username misslottieluna.

IMG_7552 IMG_7554 IMG_7555

Genoeg leuke cosplayers te zien en de reacties op onze cosplay waren ook geweldig! Ik heb het heel gezellig gehad op de conventie, maar er zijn wel een paar puntjes die verbeterd kunnen worden bij de volgende editie van Amsterdam Comic Con:

 • De ontvangst en aankleding kan wat beter. De beginhal was nogal kaal, waar waren alle grote doeken met het logo van Amsterdam Comic Con erop? Ook waren er geen programmaboekjes, waardoor ik totaal geen idee had wat het tijdschema was. Dit kon je natuurlijk nog opzoeken op internet, maar een programmaboekje is wel ontzettend handig. Ook was er geen WiFi in het gebouw. Gelukkig was het niet al te heet in de zalen, dat maakte het wel aangenaam!
 • De Q&A’s waren soms betaald voor de grote sterren. Ik snap dat grote namen een toegangsprijs kunnen krijgen, maar ik vind het dan zonde dat mensen die geen kaartje hadden gekocht, halverwege de Q&A vanaf de zijkant toch naar binnen konden kijken. Mocht je in het publiek zitten, voelt dat niet heel goed lijkt me.
 • De kraampjes en de kant met alle signeersessies zat tegenover elkaar, waardoor rijen voor acteurs en bezoekers die bij de kraampjes keken door elkaar heen liepen, dat maakte het erg chaotisch. De acteurs hadden echt een aparte hoek moeten krijgen waar je alleen naartoe gaat als je een handtekening of foto wilt. Nu was het wat rommelig. Ook waren er veel afzeggingen van beroemdheden, wat veel ergernis opleverde bij de conventiebezoekers. Er hadden echt meer duidelijke afspraken gemaakt moeten worden, aangezien er veel werd afgehaakt en als je speciaal naar de conventie komt voor een beroemdheid die uiteindelijk niet op komt dagen, is dat echt verschrikkelijk.
 • De cosplaywedstrijd kan veel beter geregeld worden. Het podium was mini, er waren weinig stoeltjes voor het publiek van de cosplayshow en cosplayers werden op de dag zelf gevraagd om mee te doen, zonder enige voorbereiding. Ik vond dat nogal chaotisch. Ze hadden van tevoren al inschrijvingen moeten maken voor de wedstrijd, zodat het er professioneel aan toe kan gaan en cosplayers een fantastische act konden voorbereiden.

De organisatie had van tevoren veel reclame gemaakt en de verwachtingen hoog gemaakt, maar dit was juist hun struikelblok. Amsterdam Comic Con was een redelijk kleine conventie (in vergelijking met bijvoorbeeld Dutch Comic Con) en veel bezoekers waren teleurgesteld omdat hun verwachtingen niet waar werden gemaakt. Ik hoop dat Amsterdam Comic Con de volgende keer stukke groter is (meer zalen gebruiken, een groter cosplaypodium), programmaboekjes heeft (die al weken van te voren vast staan zonder enige afzeggingen) en het zo voor elke bezoeker stukke leuker maakt.

Er zijn dus wat negatieve punten aan Amsterdam Comic Con, maar voor mij was de conventie zeker geslaagd. Ik had een ontzettend leuke dag, had veel contact met mensen, kreeg veel complimenten en herkenning door mijn cosplay en ik had wat leuke spullen gekocht op de conventie. Volgend jaar wil ik zeker weer komen, want dan is de organisatie vast stukke beter en wordt het één groot feest!

Was jij op Amsterdam Comic Con en wat vond je ervan?

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • E op september 3, 2016 om 12:02 pm
  • Reageer

  Ik ben zaterdag geweest. Toevallig als katniss dit was voor mij de eerste keer en ik vond het heel erg leuk. De hele dag mensen kijken er zitten zulke mooie cosplays tussen. Ik had niet verwacht dat mijn cosplay herkent zou worden maar dat gebeurde wel er wilden zelf mensen met me op de foto. Wat ik een beetje awkward vond maar wel heb gedaan. Ik ben nu wel benieuwd hoe dutch comicon is …

  1. Ah superleuk! Laat je me weten als je weer als Katniss gaat cosplayen naar een conventie? Dan doe ik weer mijn Peetacosplay aan 😀

 1. Afzeggingen kunnen ze niet altijd wat aan doen en ze geven duidelijk aan op de site dat het afhankelijk is van ziet werkschema van de acteur/actrice. Maar voor de rest ben ik het helemaal met je eens! Ook ik heb het leuk gehad maar hoop wel dat het volgend jaar beter is.

  1. Ja dat is waar, alleen de hoeveelheid afzeggingen was wel heel hoog voor een con, dat was voor sommige bezoekers echt enorm balen. Volgend jaar weer, woehoe!

 2. Ik was naar Abunai (want ik gaf daar natuurlijk weer workshops), dus geen ACC voor mij (anders was ik er wel naartoe gegaan voor de acteurs uit Buffy!). Maar Abunai was ook heel erg gezellig 🙂 Wel leuk om je verslagje te lezen!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.