Evenement: Best of YA Event met Veronica Roth

Afgelopen zaterdag was het Best of YA Event en de dag ervoor was er ook feest voor mij! Dit weekend stond namelijk in het teken van Veronica Roth, een ervaring die ik nooit zou vergeten.

 

Op de vrijdag kon ik Veronica Roth interviewen in Amsterdam dankzij Young Adult Books. Ik mocht samen met Ronald (mede-redactielid) een kwartier vragen aan haar stellen in het Ambassade Hotel in Amsterdam. We hadden aardig wat vragen bedacht en binnenkort komt het interview online op Young Adult Books. Veronica Roth voor de eerste keer zien was echt ongelooflijk. Ik kon gewoon niet realiseren dat ik haar daadwerkelijk zag en sprak. Ze is een hele aardige en spontane vrouw en ik kon naast al mijn boeken, ook boeken signeren voor andere mensen! Ik kwam dus ook met een flinke stapel aan en daarnaast heb ik het portret van haar laten zien. Die vond ze erg mooi en heeft ze gesigneerd voor mij. Nu kan ik hem voor eeuwig koesteren met die handtekening! Ik vroeg haar nog een hele nerdy vraag, namelijk welke Pokémon Tris zou hebben als ze een Pokémontrainer zou zijn. Roth wist niet veel van Pokémon, maar het zou een Charizard worden! Een hele goede keuze lijkt mij zo.

 

 

12316258_872144372903975_8696442809181286294_nNa het interview ging ik door naar Lieke in Breda, daar kon ik namelijk overnachten! Dit resulteerde in een avondje Mario Kart 8 spelen op de Wii (waar ik dus erg slecht in ben) en tijdens de Totally Spies film met haar en haar vriend discussiëren over de knapste meid in Totally Spies, gewoon omdat het kan (Clover is uiteindelijk mijn favoriet maar de discussies liepen wel hoog op).

Op de zaterdag vertrokken Lieke en ik vroeg om naar Tilburg te gaan en we spraken met Lilian en Ellis af op het station. In Tilburg aangekomen zagen we al snel andere bloggers en kwamen we aan bij de bioscoop van Tilburg, waar het Best of YA Event was. Als start van het event konden we Insurgent gaan kijken. Hoewel ik de film al eens heb gezien, vond ik het weer erg leuk om hem weer op het grote scherm te zien (Tris zien is totaaaaaaal niet erg). Daarna werd de zaal klaargemaakt voor de volgende ronde en heb ik met flink aantal bloggers nog een praatje kunnen maken. Het haar van Ellis ruiken was trouwens een vereiste die dag, je moet het ook eens uitproberen want het haar van Ellis heeft de geur van de liefde (ik ben wellicht een beetje raar… Beetje…).

 

Toen we weer terug de zaal in konden, nam ik mijn plek aan de zijkant van een rij en was er eerst een interview met Buddy Tegenbosch, bekend van Pokerface en Oog om oog. Hij vertelde over zijn boek Oog om oog, maar ook veel over schrijven in het algemeen en zijn werk als piloot. Ik vond vooral de opmerkingen van Buddy echt hilarisch. Hij heeft echt droge humor, maar wist ook goede antwoorden te geven op het publiek. Helaas had ik Oog om oog nog niet binnen of gelezen, maar daar wil ik snel aan beginnen en deze schrijver in de schijnwerpers zetten, want hij verdient het echt!

12341543_872646689520410_2362185285968522044_n

 

Daarna kwam natuurlijk het moment waarop iedereen had gewacht, Veronica Roth kwam aan en kon vragen beantwoorden van wat trouwe fans die wat vragen voor haar hadden bedacht. Roth was lekker enthousiast, spontaan en gezellig, hoewel ik door het interview al een aantal antwoorden van haar wist, bleef het leuk om naar haar te luisteren en haar te horen spreken over de boeken van Divergent.

 

Daarna kwam een boekpanel aan de beurt met de twee schrijvers, de vertaalster van Divergent (Marian Postema) en onze boekblogger Emmy. Er kwamen stellingen zoals ”YA is alleen voor de YA-groep” en een stelling waar ik wat over mocht vertellen, namelijk ”Boeken lezen is meer voor meisjes dan voor jongens.” Er waren namelijk niet onwijs veel jongens in de zaal, dus toen er werd gevraagd of de jongens zich wat kenbaar wilden maken, zat ik meteen enthousiast te juichen als een gek. De microfoon ging dus naar mij toe en er werd mij gevraagd wat ik van Divergent vond en wat ik het leukst aan de boeken vond, waarop ik antwoordde: ”Ik vond de boeken geweldige en het beste vind ik Tris”, met achteraf wat gelach van het publiek. Veronica Roth zei toen: ”Yes, Joost, I’ve heard rumours about you…” O help, ik weet niet wat ik daarvan moet denken, maar het zou dus zo maar kunnen zijn dat mensen het tijdens de signeersessie in Hoofddorp over mij hebben gehad. Oké awkward… :’)

Wat de jongens-meiden-discussie betreft, ik vertelde dat er wel degelijk veel mannelijke lezers zijn, maar dat zij weinig weten over de hele bookcommunity. Er zijn momenten geweest tijdens mijn middelbare schooltijd dat al mijn vrienden The Hunger Games en Divergent aan elkaar uitleenden en dat iedereen gek was op de boeken, alleen weten jongens niet echt dat er ook veel evenementen, groepen en blogs zijn over boeken. De hele bookcommunity is niet zo bekend bij de heren, maar mannelijke lezers bestaan wel zeker! Het ligt ook vooral aan de boeken, want in YA is er veel romantiek te vinden, waar jongens (waaronder ik) wat op afhaken. Jongens willen boeken met actie, avontuur en humor!

 

Toen was het de beurt aan het signeren waarbij ik hielp, ik kon soms helpen met foto’s maken en het doorsturen van alle fans als ze eenmaal klaar waren met signeren. Dit vond ik erg leuk om te doen, er waren zelfs mensen die mij aanspraken omdat zij mij kende van mijn blog/YouTube/Goodreads. De rij was telkens gigantisch, maar het was wel enorm gezellig en na een tijdje werd ik even overgenomen door mede-promoteamlid Reza. Ik ging even naar de dames die tijdelijke tattoos van Divergent op mensen gingen zetten (check hun Facebook-pagina!). Ik had in de ochtend als grap op Twitter gezegd dat ik wel de tattoo van Four op mijn rug wilde, maar Melisa nam dat erg serieus, dus mijn shirt moest uit en ik kon gaan zitten! Het was een lang werk en toen Veronica het zag was 12295239_872624412855971_3713289172001704084_nhet nog niet helemaal af, maar ze zei wel meteen toen ik met ontbloot bovenlijf de zal weer inliep: ”He’s turning into a legend…”, een compliment dat ik nooit meer zal vergeten. Het is zo apart dat Veronica Roth dat tegen mij zei, aangezien ze zelf een schrijflegende is geworden. Zo legendarisch als Veronica word ik nooit, maar het compliment deed mij wel goed!  De verf blijft alleen niet lang zitten, dus toen ik ging douchen, werd het al wat vaag. De tattoo is niet volledig af, maar Melisa beloofde de volgende keer hem compleet te gaan maken! Dat wordt dus een nog langere zit…

 

Na het event kon ik gelukkig mee met Marjolijn en Esmee met de auto, waarbij ik met een prachtige stem meezong met de liedjes van High School Musical (denk maar aan een zingende Joost met groot country-accentje, prachtige klanken kwamen er uit mijn keeltje) en een paar uur later kwam ik bekaf thuis om nog mijn Sinterklaas-cadeautjes open te maken. Het was nog even flink nagenieten, want we kregen nog een leuke goodiebag mee met het boek Endgame en een poster van Allegiant!

Ik wil Best of YA bedanken voor deze geweldige dag en alle andere mensen die hebben bijgedragen aan dit evenement. De schrijvers, alle andere bloggers, alle boekenliefhebbers, jullie hebben er een heerlijke dag van gemaakt en ik kan nu al niet wachten op het event van volgend jaar!

 

I want to be brave, and selfless, and smart, and kind, and honest. I want to be a legend.

6 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik vind die tijdelijke tattoo echt heel erg cool gedaan 🙂

  2. Ik ben blij dat nu ook andere mensen aan mijn haar beginnen te snuffelen.

    1. Het is je ook gegund. 🙂

  3. Die tattoo is echt zooooo awesom!

  4. Is het raar als ik verliefd ben op je tijdelijke tattoo en hem wil jatten? Ook al ben ik van het vrouwelijke geslacht en absoluut niet zo stoer als Four?
    Nah, vast niet.

    1. Tattooseksueel? Misschien is het een ding.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.