Evenement: Boekenbeurs in Antwerpen

Vorige week zaterdag kon ik flink wat reizen met de trein, ik kon namelijk naar de boekenbeurs in Antwerpen namens het Best of YA-promoteam! Het team was uitgenodigd voor de YA-middag voor de boekenbeurs, dus een paar leden van het team konden naar de boekenbeurs toe voor wat presentaties. Vroeg in de ochtend stapte ik in de trein voor een dagje omringd worden door boeken en bookjunkies!

 

Rond half 11 kwamen Lisanne (Oh My Book) aan in Antwerpen Centraal. Dit station is echt prachtig en we keken onze ogen uit en erna liepen we meteen door naar de tram. Laat ik meteen zeggen dat België echt raar openbaar vervoer heeft. Nederland heeft gewoon een ov-chipkaart waar je overal in kan, maar België heeft een heel ander systeem… Het was al een drama om een normaal tramkaartje te kopen (en dan hebben we alsnog niet ingecheckt want we snapten er niks van), maar uiteindelijk kwamen we met een overvolle tram aan bij de boekenbeurs. Lisanne en ik deden een rondje door een hal (één van de 4 hallen!) en spraken af met de mensen voor het YA-middagje. Lotte en Maja van L&M Books verwelkomden ons met een hapje en een drankje en al snel gingen we door naar de grote blauwe zaal waar we alle bloggers zagen.

12212403_10153198659426200_1626372397_n

Ik mocht deelnemen aan het Skype-interview met Gayle Forman, maar we hadden als groepje (Valerie, Willemijn, Reza en ik) nog geen concrete vragen bedacht. Ik had de duologie van If I Stay gelezen en Hier was ik, dus ik wilde daar zeker vragen over stellen. Tijdens het panelgesprek met Myrthe (uitgever van Blossom Books), Marjolein, Jonas Boets, Peter van de Wielle en Birte Govarts hadden we een flinke brainstorm waarna we eindelijk een lijst met vragen hadden voor Gayle Forman.

Na het panelgesprek hadden we de Book Movie Club, waarin drie bloggers zouden praten en discussiëren over boekverfilmingen waarbij het publiek betrokken moest worden. Helaas voelde Lisanne zich niet zo lekker, dus werd ik 5 minuten van tevoren gevraagd of ik het van haar wilde overnemen. Ik ben een flinke boekverfilming-kijker (is dit een woord?) dus ik kon wel redelijk veel vertellen over boekverfilmingen. Samen met Manon en Dominique gingen we het podium op en begonnen we het gesprek over het laatste deel van The Hungergames. Al snel werd ik een beetje de gangmaker van het gesprek die veel onderwerpen startte, maar de dames konden er ook wat van en gaven uitgebreid hun mening over boekverfilmingen, de casting van films, boeken die verfilmd moeten worden (of juist niet) en nog veel meer. Ook kwamen er opmerkingen vanuit het publiek en was er een hele fijne discussie.

12208211_10153198667331200_1037439085_n

Daarna konden we een kleine pauze houden voor het gesprek met Gayle Forman. Ik rende toen snel even naar de stand voor het signeren van mijn boeken door Helen Vreeswijk en Mirjam Mous! Ze zaten samen te signeren en aangezien zij ook boeken schrijven voor Best of YA, wilde ik graag nog wat handtekeningen van deze dames en met ze op de foto. Er was ook telkens een rij bij hun signeerkraampje, de dames hadden het echt druk! Ik hou echt trouwens van die vrouw rechts van mij op de foto met Helen Vreeswijk. Het lijkt bijna alsof ze zit te koekeloeren naar mijn achterwerk.

12226794_10153198667291200_709346487_n

Na het signeren ging ik weer gauw terug voor het Skypegesprek met Gayle Forman, dit was fantastisch! Gayle Forman is een hele bijzondere vrouw en vertelde heel veel als ze antwoord gaf op een vraag. Gayle Forman woont in New York en voor haar was het nog ochtend, maar ze wilde uitgebreid aandacht aan ons besteden. Haar boeken zijn lichtjes gebaseerd op de werkelijkheid, vaak is het voor haar ook heel zwaar om bepaalde stukken te schrijven door de grote dosis emotie die erin zit. Ze is nu bezig met een boek voor volwassenen, maar heeft zeker nog veel YA-verhalen in haar hoofd. Ik hoop dat Gayle Forman ooit naar Nederland komt en ik haar in levende lijve kan zien, dan kan ik eindelijk vertellen hoe bijzonder ik haar boeken vind! Ik vroeg nog aan haar welk karakter uit haar boeken ze wel in het echt zou willen zien. Ze antwoordde de mannelijke hoofdpersoon in de boeken Haar dag en Zijn jaar. Deze duologie heb ik nog niet gelezen, maar ik wil dat nu dolgraag gaan doen!

 

Na het gesprek kon je nog de Mockinjay op je laten schilderen. Niemand durfde, dus ik liet zien hoe rebels ik was door als eerste de Mockinjay op mij te laten schilderen. Ik was wel wat bang dat het er niet goed uit zou komen te zien, maar hij was goed gelukt hoor!

12212390_10153198667826200_1430828107_n

Na het beschilderen wilde ik nog een rondje doen op de boekenbeurs. Ik liep een gangpad door en al snel kwam een jongen naar mij toe omdat hij me herkende van het Best of YA Promoteam. Hij vroeg of ik mee kon komen naar een kraampje, daar zat namelijk een jonge schrijfster en goede vriendin van hem die haar boek aan het promoten was, namelijk Fien Lampert met haar boek Vlieg Adelaar Vlieg! Ze is vijftien jaar en heeft op deze leeftijd al een boek geschreven, dat is pas knap! Voor de rest viel de stand met comics, manga’s en graphic novels mij erg op. Ik heb ontzettend veel leuke comics gezien (Adventure Time ow yeah), maar helaas waren ze wel redelijk duur. De hoeken met Young Adult boeken waren ook fantastisch om te zien! Maja en Lotte hoopten vorig jaar een complete YA-middag te organiseren met veel YA-auteurs en vele extra’s, dat zou heel gaaf zijn! Volgend jaar wil ik dus zeker weer gaan.

Toen ik de boekenbeurs aan het afgaan was, werd ik vaak aangekeken door mijn mooie Mockinjay-hoofdje. Was ik nou echt de enige die zo stoer was? Ach nee, gelukkig heb ik een mede-Spotgaai gevonden die met mij op de foto wilde! Keep up the good work, young lady!

12207789_10153198667866200_1867635249_n

Rond 5 uur ging ik weer terug naar Nederland (en kon ik lekker veel drama met het openbaar vervoer meemaken zoals twee keer net je trein missen en dan meer dan een half uur wachten op de volgende), maar ik heb het erg naar mijn zin gehad! En ja, ik ging gewoon met schmink op in de trein/bus zitten en ik heb het de hele avond op gehad (ik had toch een Halloweenfeest dus dat kwam goed uit). Ik wil iedereen bedanken die heeft meegewerkt aan deze geweldige middag (en Marjolein voor alle mooie foto’s!), hopelijk tot volgend jaar!

 

Heb jij ook een bezoekje gebracht aan de boekenbeurs in Antwerpen?

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ohh, jammer dat ik ervoor al geweest was, anders had ik je misschien wel gezien. Tja, het openbaar vervoer is idd totaal anders, en dan ben je nog niet in Brussel geweest 😉 Daar zitten drie maatschappijen. Hier waren het er ‘maar’ twee 😉

  1. O wow, dat is vast helemaal drama haha! :O

 2. Heel leuk om te lezen dit! Helaas was ik geveld door een enorme griep en moest ik de YA Convention overslaan.. Volgend jaar beter hoop ik 😉

 3. Hihi, bij mij zou het dan waarschijnlijk weer helemaal omgekeerd zijn. Het openbaar vervoer in België ben ik gewoon maar ik vermoed dat het voor mij even wennen zou zijn mocht in ergens in Nederland op een bus of tram moeten stappen.

 4. Rebelse Joost!
  Ik vind die Mockinjay ook wel echt enorm goed gelukt!!

  • Tessa op november 16, 2015 om 2:29 pm
  • Reageer

  Klinkt als een super leuke dag! Ik vond Antwerpen een beetje te ver haha. In Berlijn is het openbaar vervoer trouwens ook echt één raadsel.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.