Evenement: Boekpresentatie Een heel bijzonder meisje

Vrijdag was voor mij een rustige dag op college. Ik had twee uurtjes les en om 3 uur was ik voor de rest van de dag vrij. Toch maakte ik plannen, want na mijn college ging ik de trein nemen richting Amsterdam, ik ging namelijk naar een boekpresentatie! Anna van Praag, de schrijfster van Een heel bijzonder meisje, zou naar boekhandel Scheltema komen, waar een paar leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem vragen aan haar zouden stellen. Rond zes uur kwam in de Scheltema al binnen, want ik was dolenthousiast en wilde natuurlijk een goede plek kunnen bemachtigen voor de presentatie!

 

Een heel bijzonder meisje kreeg ik als recensie-exemplaar en ik had weinig verwachtingen van het boek aangezien het boek niet echt past bij de boeken die ik normaal lees. Uiteindelijk vond ik het een heel schokkend en uniek boek, in mijn recensie vertel ik mijn mening wat uitgebreider. Ik was één van de eersten die aankwam op de verdieping waar de boekpresentatie zou zijn (de Scheltema is zo mooi en groot). Ik kon een plekje vooraan krijgen en ging alvast met het boek in mijn hand wachten op de start van de boekpresentatie.

De presentatie begon met een praatje van één van de redacteuren van uitgeverij Lemniscaat die vertelde waarom dit boek werd uitgegeven. Anna van Praag heeft vroeger bij een sekte gezeten en daar wilde de uitgeverij graag een verhaal van. Anna schreef al snel een manuscript en de uitgeverij vond het zo puur, zo beklemmend, zo dicht op de huid, zo goed maar o zo schokkend. Konden ze dit wel uitgeven? Ze besloten dat Anna een nieuwe versie moest maken. Anna heeft vele versies geschreven maar niks was zo goed als haar eerste manuscript, die ze dus vele jaren later weer erbij pakten. Dit moesten ze toch gewoon uitgeven! Uiteindelijk kreeg Anna het allereerste druk van haar boek overhandigd.

Daarna was het de beurt aan de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Zes kinderen hadden van tevoren het boek gelezen en hadden vele vragen voor Anna, zelf vond ik dit erg leuk. De leerlingen waren stuk voor stuk geïnteresseerd, leverden ook leuk commentaar (iedereen moest vaak lachen door vele uitspraken van Anna en de leerlingen), de interactie was heel fijn!

 

De leerlingen waren ten eerste nieuwsgierig naar de hoofdpersoon en hoe ze in de ban raakte van Sofía. Anna kon zelf niet precies beschrijven hoe Alicia zo geobsedeerd raakte door de sekte, het was een samenloop van omstandigheden waardoor een jong meisje zo wordt. Dit deel bevat wat waargebeurde momenten (Anna heeft zeker inspiratie gehaald uit haar leven), dus de leerlingen vroeger zich ook af hoe Anna vroeger haar leven leidde. Anna vertelde dat ze op school een erg normaal meisje was en juist weinig tegen haar vriendinnen vertelde over het wilde leventje bij de sekte waar ze zat. Ook vond ze bepaalde rare dingen (zoals drugs en overmatig drankgebruik) tijdens de feestjes van de sekte niet gek. Ze vertelde dat je overal je wel anders gedraagt en zodra een hele groep bepaalde dingen (zoals drugs) heel normaal vindt, wie ben jij dan om dat tegen te spreken? Iedereen hing echt aan de lippen van Anna, ze sprak vol overtuiging en haar antwoorden waren enorm boeiend!

 

De naam ”Alicia” is een mooie verwijzing naar Alice in Wonderland en de oplettende lezer kan bepaalde parallellen trekken met deze twee boeken. De geschreven briefvorm vond Anna ook de juiste manier van schrijven voor dit boek, ze heeft ook andere perspectieven geprobeerd maar dit was toch de mooiste vorm.

Als afsluiter gaf Anna haar eerste boek aan haar moeder, die heel veel voor haar betekent en daarna was er ruimte voor een hapje en een drankje. Al snel stond er een rij voor het signeren van het boek. Gelukkig stond ik al snel in de rij en kon ik mijn boek signeren. Ik vertelde meteen dat ik haar boek had gerecenseerd en een zeer positieve beoordeling had gegeven, waar ze erg blij om was! Uiteraard kon ik het niet laten om een selfie te nemen van ons twee. Daarna nam ik weer de benen (en kocht ik stiekem voor het weg gaan nog even een leuk boek) en ging ik weer terug naar huis. Ik vond de presentatie echt geslaagd, het was zo interessant om wat meer te weten te komen over Anna en haar boek. Een heel bijzonder meisje, een heel bijzondere schrijfster en een heel bijzondere presentatie!

IMG_3792

1 reactie

  1. Wat hebben ze deze presentatie mooi aangepakt

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.